Wat is Montessori speelgoed? Montessori speelgoed is speelgoed dat kinderen aanmoedigt om te leren en te experimenteren. Het moet speelgoed zijn wat goed kan worden vastgehouden en aangeraakt. Het is voor kinderen heel belangrijk om hun fijne motoriek te ontwikkelen.
Montessori is een onderwijsmethode waarbij een 'hulpmiddel voor het leven' aan het kind wordt aangeboden. Het kind ontwikkeld zich zo veel mogelijk in zijn/haar eigen tempo waarbij het gaat om het eigen kunnen en met speciaal ontworpen montessorimaterialen.
Zorg dat het speelgoed stevig en stabiel is. Let op voor zeer klein speelgoed, zeker bij kinderen die nog vaak speeltjes in de mond stoppen. Kies voor speelgoed waarvan de verf niet kan afschilferen of waarvan andere deeltjes (draadjes, knopjes, houtschilfers) kunnen loskomen. Let op met de verpakking.
Open ended speelgoed is speelgoed met ruimte voor de fantasie van je kindje. Vaak is dit speelgoed zonder geluid, gemaakt van duurzame materialen en prikkelt zowel de fantasie van het kind als de ouder. Dit speelgoed is gemaakt om lang mee te gaan. In elke levensfase kan het kind zijn of haar fantasie er op los laten.
Vanaf 3+ jaar oud
Ook slimme spelletjes zoals Memory doen het goed vanaf deze leeftijd!
Spelen helpt je baby bij het ontwikkelen van de fijne motoriek en de oog-handcoördinatie. Vanaf drie maanden gaat je baby naar speelgoed grijpen. Goed speelgoed is dan bijvoorbeeld een mobiel, muziekdoosje en stoffen ballen. Vanaf vier tot zes maanden is speelgoed met geluid geschikt, zoals een rammelaar.
Sensorisch speelgoed (of sensorisch spel) is speelgoed waarbij de zintuigen van je kind gestimuleerd worden waardoor hij/zij zo fysiek en cognitief geprikkeld en uitgedaagd wordt. Je helpt je kind om de wereld om zich heen beter te begrijpen dankzij de ervaringen die hij/zij opdoet.
Blokken, ballen, een Wobbel, Duplo, klei, dozen en bakjes zijn allemaal uitstekende voorbeelden van open ended speelgoed. De eindeloze mogelijkheden zorgen voor een ontspannen spelmoment.
Leg de bogen op hun rug, van groot naar klein. Pak een balletje van Grapat en laat me langzaam, of sneller, erdoorheen rollen. Doordat de bogen verschillende formaten hebben krijg je een mooi muziekgeluid.
De definitie van antroposofisch speelgoed
Nu we bovenstaande informatie kennen is de betekenis van 'antroposofisch speelgoed' of 'Waldorf speelgoed' niet meer zo lastig. Antroposofisch speelgoed is speelgoed dat het kind uitdaagt, en vrij laat in het verzinnen van een eigen spel. Er is geen goed of fout.
Er is geen verschil in niveau of prestaties in vergelijking met andere scholen in het basisonderwijs. Kinderen van montessorischolen kunnen het programma in het voortgezet onderwijs goed aan. Ze vallen op door hun positieve werkhouding, hun mondigheid en zelfstandigheid.
Een Montessori kledingkast is een kleine kleerkast die past bij de hoogte van je kind en waar je kind aan alles aan kan. De reden dat dit zo een goed idee is, is dat het je kind veel autonomie geeft. Hij kan zelf zijn kleren uitkiezen en een outfit maken die hij graag heeft.
Er zijn grofweg 4 stijlen van opvoeden: autoritair, toegeeflijk, democratisch en verwaarlozend.
Favoriet speelgoed vanaf 4 jaar
Laat kleuters aan de slag gaan met speelgoed zoals LEGO blokken en Playmobil. De grove en fijne motoriek komt bij het spelen met dit speelgoed vanaf 4 jaar goed aan bod, waardoor zij dit spelenderwijs beter kunnen ontwikkelen.
Hoeveel speelgoed kopen? Nederlandse kinderen hebben doorgaans te veel speelgoed. Volgens speelgoeddeskundigen geldt voor dreumesen tot twee jaar: een derde van zijn maandleeftijd in speelgoed is voldoende. Zo heeft een kind van 24 maanden genoeg aan 8 speeltjes.
Denk aan stukjes stof, lege verpakkingen, denappels, gordijnringen, kartonnen dozen, lege plastiek flessen, knopen, stenen, plastiek buizen, paletten, kussens, dekens, houten planken, strobalen, isomo, papiersnippers, maïskorrels, ... Open einde (speel)materiaal moet niet op één vaste manier gebruikt worden.
In de praktijk komt het erop neer dat het gaat om het spelen met ongevormde materialen. Hierbij moet je niet alleen denken aan zand, water en klei, maar ook aan rijst, scheerschuim, kralen, maïs etc. Dit materiaal heeft een enorme aantrekkingskracht op de jonge kleuters.
Sensorische ballen – Fat Brain Toys
De ballen zijn zwaarder dan verwacht wat een heerlijk gevoel en houvast geeft. De sensorische ballen moedigen ontdekkend spelen aan. Elke bal heeft twee verschillende structuren zodat er in totaal maar liefst zes verschillende structuren te verkennen zijn.
Die combinatie, gebruik van alle zintuigen, is heel belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby. Hoe meer zintuigen er tegelijk gebruikt worden, hoe meer je baby leert. Daarnaast wordt zo de basis voor het latere leervermogen gelegd en het helpt ook de grove en fijne motoriek ontwikkelen.
Losse onderdelen moeten groter zijn dan 3,17 cm, langwerpige onderdelen langer dan 5,71 cm. Ballen en zuignapjes moeten groter zijn dan 4,45 cm. Zo kunnen ze de luchtpijp niet blokkeren mocht je kind het in zijn keel krijgen. Controleer het speelgoed regelmatig.