iPads zijn waarschijnlijk niet gevoelig voor virussen omdat het mobiele besturingssysteem van Apple sterk gecompartimenteerd is. Dit betekent dat apps gescheiden van elkaar in quarantaine worden geplaatst, waardoor het zeer onwaarschijnlijk is dat infecties zich door het systeem kunnen verspreiden.
Avast Mobile Security voor iOS werkt met iOS 13, iOS 14 en elke andere iOS-versie vanaf 10.0 en hoger, zowel op de iPhone als op de iPad. Daarnaast werkt het met nieuwere iOS-versies die zullen worden uitgebracht. Wie hulp nodig heeft bij het verwijderen van virussen van de iPhone, moet het zeker eens installeren.
Antivirusprogramma op de iPad? Voor schadelijke software hoeft u op de iPad niet bang te zijn. Apple ziet namelijk streng toe op alle programma's die in de App Store worden uitgebracht. Dus alle apps zijn uitgebreid door Apple gecontroleerd.
De iPad is zo ontworpen dat je gegevens en privacy worden beschermd. De ingebouwde beveiligingsvoorzieningen voorkomen dat anderen bij de gegevens op je iPad en in iCloud kunnen komen. De ingebouwde privacyvoorzieningen beperken de hoeveelheid informatie die beschikbaar is voor anderen.
Antivirussoftware op smartphones
Daarnaast staat Apple geen virusscanners toe op iOS, omdat apps geen toegang mogen hebben tot andere apps. Ook op Android worden apps gecontroleerd voordat ze in de Play Store terechtkomen, maar het komt weleens voor dat er een malafide app langs deze controle komt.
Je ziet - bijvoorbeeld tijdens het surfen op internet - constant pop-ups in beeld waar je niet om gevraagd hebt. Je krijgt vreemde meldingen te zien. Je firewall of virusscanner wordt soms automatisch uitgeschakeld. Je harde schijf is (voor een deel) gewist.
Heeft je iPhone een virus? Als je iPhone zich vreemd gedraagt, is dat zeer waarschijnlijk omdat: Er een app met bugs op de telefoon is geïnstalleerd die moet worden bijgewerkt of verwijderd. Je telefoon onvoldoende geheugenruimte heeft.
Bij welk 'kamp' je ook hoort, over één ding bestaat geen twijfel: iOS is veiliger dan Android. Apple-gebruikers krijgen meer beveiligingsupdates, iOS is geslotener dan Android (en daarmee veiliger) en het Apple-platform is minder vaak het slachtoffer van virussen. Maar, ook een iPhone kan gehackt worden.
Internetgebruikers die veilig willen internetbankieren kunnen hier het best een tablet zoals de iPad voor gebruiken, aangezien dit het veiligste platform is.
Virusscanner Android
De Consumentenbond adviseert Androidgebruikers om een virusscanner te installeren, net zoals je gewend bent op Windows. Maar in zijn advies gaat de bond helaas zelf de mist in: gebruik een betaalde antivirus-app, want die zijn beter in het herkennen van malafide apps en phishingsites.
Een Apple computer (of dat nu een Mac, iPhone of iPad is) is standaard veiliger dan een vergelijkbare concurrent (Windows PC, Android smartphone, andere tablet)
End-to-end-encryptie. Voor extra privacy en beveiliging maken veel Apple voorzieningen gebruik van end-to-end-encryptie, waarbij uw gegevens worden versleuteld met sleutels die zijn afgeleid van uw apparaten en de toegangscode voor uw apparaat, die alleen u kent.
De beste antivirus-app voor iOS is Norton Mobile Security.
Je krijgt ook een veilige VPN om je activiteiten en locatie anoniem te houden. Daarnaast kun je de Darkweb-controle van Norton gebruiken om datalekken te controleren voor je persoonsgegevens.
Je zet schadelijke applicaties op jouw telefoon of tablet, die ervoor zorgen dat jouw toestel op een of andere manier besmet wordt met een virus. Schadelijke apps komen voornamelijk voor op websites waar je gratis applicaties kan downloaden en dus buiten de app store om op jouw iDevices worden gezet.
iOS-antivirus apps, zoals McAfee en Avira werken voor de meeste iOS-apparaten, waaronder iPads. Maar toch, je moet elk product controleren om er zeker van te zijn dat de app de bescherming biedt die je wilt. Er kunnen bepaalde functies zijn die alleen op iPhones werken.
De firewall van macOS vind je onder 'Systeemvoorkeuren>Beveiliging en privacy>Firewall'. Klik hier op 'Schakel firewall in' en je bent weer een stuk veiliger onderweg op internet. Via 'Firewallopties' stel je vervolgens in welke programma's wel of niet inkomende verbindingen mogen accepteren.
Elke bank app, van iedere Nederlandse bank, is onder andere beveiligd met een unieke verificatiecode. Alleen met die persoonlijke code is de betaalrekening toegankelijk. Er is dan ook geen enkel geval bekend van fraude als gevolg van het gebruik van een bankapp.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Als je iemand toegang geeft tot jouw Apple ID, verlies je de toegang tot je eigen apparaten, jouw data, je aanmeldingen, etc. Maar er zijn vaak vragen over waarom je nooit de Apple ID van iemand anders op je iPhone of iPad moet toelaten.
Heeft u het vermoeden heeft dat uw computer of een van uw accounts gehackt is? Als u nog kunt inloggen bij uw account, verander dan direct uw wachtwoord. Zorg voor sterke wachtwoorden, bijvoorbeeld met hulp van een wachtwoordmanager. Controleer ook alle instellingen en gegevens.
Een virus kan op allerlei manieren op je computer, smartphone of tablet zijn gekomen als je apparaat niet goed beveiligd is. Je hebt bijvoorbeeld op een link geklikt waarmee je op een website bent gekomen die op dat moment een virus op je computer heeft gezet.
E-mailvirussen zijn echt, maar computers worden niet meer geïnfecteerd door alleen e-mails te openen. Gewoon een e-mail openen om deze te bekijken is veilig, hoewel het nog steeds gevaarlijk kan zijn om bijlagen te openen.
Bijna alle malware beschadigt de computer en schendt de privacy van de gebruiker. De ernst van malware kan erg verschillen. Soms is malware slechts lichtelijk irritant. Dan krijgt een gebruiker bijvoorbeeld met enige regelmaat een advertentie te zien, of wordt er een extra taakbalk geïnstalleerd in de webbrowser.