De Protestantse Gemeente Zwolle heeft zes kerkgebouwen, verspreid over zes verschillende wijken van Zwolle. Ieder met z'n eigen sfeer en geschiedenis. Zo is de Oosterkerk in hartje centrum uit 1888 het oudste en de Open Kring in Stadshagen uit 2007 het jongste kerkgebouw.
In totaal zijn in Nederland in de loop van de geschiedenis ruim 19.000 kerken gebouwd, waarvan nog ongeveer 7000 resteren. Daarvan hebben ongeveer 4000 de status van monument en zijn ook ongeveer 4000 kerkgebouwen nog in gebruik: Ongeveer 2300 door de protestanten en ongeveer 1700 door de katholieken.
Zwolle heeft twee moskeeën, twee kapellen en één synagoge die naast de kerken ook onder de bedehuizen vallen. Op dit moment heeft Zwolle 14 rijksmonumenten en 4 gemeentelijke monumenten op het gebied van religieus erfgoed.
Aantal katholieken, zielzorgeenheden en kerkgebouwen
Er waren eind 2021 641 katholieke zielzorgeenheden in Nederland. Het betreft 600 territoriale parochies en 41 gemeenschappen van migranten. Het aantal territoriale paro- chies daalde tussen 2020 en 2021 met 1%, van 606 naar 601.
Gereformeerden in Nederland zijn grofweg onder te verdelen in bevindelijken en orthodoxen, samen ongeveer 4 procent van de Nederlanders. Onder de bevindelijken vallen de zwaarste kerken van Nederland, zoals de Gereformeerde Gemeenten, de kerken waar vrouwen hoeden en rokken dragen.
Meer dan de helft (54 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder rekent zich niet tot een levensbeschouwelijke stroming. In 2019 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 15 procent was protestants, 5 procent moslim en 6 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
Allebei zijn het dezelfde gelovigen. Rooms-katholieken zullen er zeker geen probleem mee hebben als ze gewoon katholiek worden genoemd. De Rooms-Katholieke Kerk noemt zichzelf ook wel kortweg "de Kerk". Dat is zo omdat ze gelooft dat de Katholieke Kerk de enige 'juiste' vorm van het christendom is.
Met het bouwjaar 560, geldt de Sint-Servaasbasiliek als de oudste kerk van Nederland. Deze kerk staat op het Vrijthof in Maastricht en vormt een van de voornaamste bezienswaardigheden van de Limburgse hoofdstad.
In het zuiden, midden en noorden van Limburg is met meer dan 60 procent de meerderheid rooms-katholiek. In vele andere gebieden zijn er nauwelijks katholieken, zoals in Delfzijl en omgeving (3 procent) en Noord-Drenthe (4 procent). Daartegenover staat dat in Limburg heel weinig protestanten wonen: minder dan 3 procent.
Verder telt Zwolle 106 Marokkaanse burgers. Precies 25 inwoners hebben een voor Zwolle unieke nationaliteit.
De grootste moskee van Nederland, de Ulu Moskee in Utrecht, heeft vanaf vandaag ook een museumfunctie. In totaal hebben nu 22 gebedshuizen in Nederland zich aangesloten bij 'Het Grootste Museum van Nederland'.
Al-Masjid al-Haram – Mekka, Saoedi-Arabië
Rondom de Ka'aba is de grootste moskee ter wereld gebouwd: de Al-Masjid al-Haram. In deze moskee is over het algemeen plek voor zo'n 900.000 mensen, maar tijdens de hadj zijn er meer dan 4 miljoen moslims in en rondom de moskee te vinden.
Hoofdstad van het christendom, Rome, met bijna 1000 kerken, is de stad met de meeste kerken ter wereld.
- Rotterdam is de plaats waar de meeste kerken staan: 209.
Niet de Domkerk in Utrecht, niet de Sint Jan in den Bosch, maar de heilige Willibrordusbasiliek in het Zeeuws-Vlaamse Hulst is gekozen tot de mooiste kerk van Nederland.
DINXPERLO - Het kleinste kerkje van Nederland staat nu op een industrieterrein in Dinxperlo, maar maakte tot de jaren tachtig echt deel uit van het dorp. Het Achterhoekse plaatsje is bekend vanwege de ligging strak aan de Duitse grens.
In Nederland: - De twee grootste kerken in Nederland, gemeten naar vloeroppervlakte, zijn de gotische Sint-Janskathedraal in Den Bosch en de neogotisch/neoromaanse Sint-Bavokathedraal in Haarlem. De hoogste kerktoren is de Domtoren in Utrecht, met 112,32 meter.
De Sint-Pietersbasiliek in Rome is waarschijnlijk de bekendste en één van de belangrijkste kerken van het Rooms-Katholieke geloof. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat het de kerk is van Vaticaanstad, waarvan de paus staatshoofd is.
Het protestantisme ontstond toen Maarten Luther in 1517 de confrontatie aanging met de katholieke kerk, die volgens hem te ver van de christelijke, Bijbelse principes was afgedwaald. Kerken en bevolkingen in een groot deel van Noord-Europa keerden zich de 50 jaar daarna af van de paus en het katholieke geloof.
Katholieken geloven in God, zijn zoon Jezus en de Heilige Geest. Elk jaar met Kerstmis vieren zij de geboorte van Jezus. Met Goede Vrijdag herdenken zij de dood van Jezus en op Pasen vieren zij de verrijzenis uit de dood. Maria, de moeder van Jezus heeft een speciale plek in het geloof.
Oosters-orthodoxe en oosters-katholieke kerken
Men kent evenwel geen biechtstoel, maar biecht aan een lessenaar (analoj), waarop het Evangelieboek en een Kruis of een icoon van Jezus Christus zijn gelegd. De biechteling staat recht voor de analoj, de priester terzijde, als om te benadrukken dat hij slechts getuige is.
Orthodox-gereformeerden vormen een stroming binnen het gereformeerde protestantisme in Nederland. Zij worden in de literatuur onderscheiden van bevindelijk gereformeerden (de eerste groep wordt in de volksmond ook wel aangeduid als de zwartekousenkerken).
Niet de islam, maar wel het christendom groeit wereldwijd sneller dan alle andere godsdiensten. Dat blijkt uit een rapport van de International Bulletin of Missionary Research (IBMR).
Zowel wereldwijd als in Nederland is de islam de snelstgroeiende religie. Steeds meer mensen bekeren zich tot dit geloof.