Code geel – Wees alert – De weersomstandigheden kunnen zorgen voor extra gevaar in het verkeer. Je wordt aangespoord om goed op te letten en pas ook je snelheid op de omstandigheden aan. Code oranje – Wees voorbereid – In dit geval is er een grote kans op gevaar door extreem weer. Ga je wel de weg op?
Code geel: wees alert
Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven. De zekerheid is minstens 60 procent.
Oranje: het weer is gevaarlijk en ongewoon.
Code oranje wordt afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent is of meer. Bij extreem weer moet je denken aan flinke sneeuw of ijsregen, onweer, regen of windstoten.
Code rood is van kracht als de grenswaarden die voor code oranje gelden overschreden worden. Er valt dus bijvoorbeeld méér dan 75 millimeter regen in 24 uur, de windstoten zijn nog harder, de hagelstenen nog groter, de gladheid is extreem, het zicht is minimaal of het is extreem warm of koud.
Code oranje kan maximaal 24 uur van tevoren (en soms korter, afhankelijk van de onzekerheid) worden uitgegeven als er minstens 65% kans is dat aan de criteria ervoor wordt voldaan. Wees voorbereid en en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid op.
Code oranje – Wees voorbereid – In dit geval is er een grote kans op gevaar door extreem weer. Ga je wel de weg op? Houd rekening met zware weersomstandigheden. Code rood – Dit is een weeralarm – Het extreme weer heeft een grote impact op de samenleving.
Bij code geel is er mogelijk kans op gevaarlijk weer, met een zekerheid van minstens 60 procent. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan gladheid, regen, windstoten of extreme hitte. Gelukkig kun je op die momenten vrijwel altijd nog je ding doen, en dus ook een rondje gaan fietsen.
Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico's
De veiligheidsrisico's zijn anders dan wat u in Nederland gewend bent. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met criminaliteit, kans op natuurgeweld, slechte infrastructuur of de politieke situatie. Er kunnen inreisbeperkingen zijn voor reizigers uit Nederland.
Mag je met code oranje of rood met de auto de weg op? Bij zware weersomstandigheden wordt er gewerkt met codes. Met code rood kun je beter niet de weg op.
Bij windkracht 10, een zware storm, worden bomen ontworteld en kracht 11, een zeer zware storm, leidt tot zware schade in steden en bossen.
Bij code rood geeft Rijkswaterstaat het advies om niet de weg op te gaan als dat niet echt hoeft. Je bent verzekerd, maar om kans op schade of op een ongeluk te voorkomen is het altijd goed om het advies van Rijkswaterstaat op te volgen.
Wat als de KNMI code rood geeft? Als het KNMI of de Rijksoverheid afraadt om de weg op te gaan of de trein te pakken (code rood), dan moet je werkgever maatregelen nemen. Het bedrijf gaat bijvoorbeeld eerder dicht, of jij en je collega's worden opgeroepen thuis te blijven.
De piek van de storm wordt rond 18:00 uur vanavond verwacht.
Extra gevaarlijk: bruggen, dijken en open vlaktes. Daar heeft de wind vrij spel en windstoten raken je extra hard. Geniepig: als je vlak langs een gebouw of een vrachtauto rijdt, rij je even in de luwte. Zodra je voorbij bent krijg je de volle laag.
Wat betekent code geel, oranje en rood? De coronabarometer kent drie fases die de druk op de zorg weerspiegelen: Code geel: de epidemiologische situatie en druk op de ziekenhuizen is onder controle. Nieuwe hospitalisaties/dag: minder dan 65, bezetting intensieve zorg: minder dan 300 bedden.
Is je auto verzekerd bij code oranje? Ja, bij code oranje ben je gewoon verzekerd met de autoverzekering. Neem wel de juiste voorzorgsmaatregelen als je gaat rijden. Rijdt bijvoorbeeld niet te hard bij gladheid.
Hinder op de weg
We raden aan om alert te zijn en rekening te houden met extra reistijd. Lokaal worden windstoten tot 120 km/h en in de kustprovincies zelfs tot 130 km/h of hoger verwacht.
Code oranje is een aangescherpt reisadvies; de overheid adviseert reizigers om goed voorbereid op reis te gaan en zich bewust te zijn van de risico's. Vakanties naar oranje gebieden zijn niet verboden. LET OP!
ZWEDEN. Zweden, het eerste land ter wereld waar je binnenkomst zonder een QR code, zonder een test en ook zonder vaccinatiebewijs. Een land zonder inreisbeperkingen. In het land zelf worden nog wel de basisregels gehanteerd.
Blijf vooral ontspannen fietsen, zegt de Fietsersbond. "Wat je vooral niet moet doen als je tegen de wind in fietst is: op de pedalen gaan staan, heen en weer schudden, je jasje laten fladderen". Dan vang je alleen maar meer wind. Wat wel helpt: "Zoveel mogelijk doen of je een wielrenner bent.
Een aantal tips, zodat jij je huis veilig zijn tijdens de storm: Iets wat je nog even snel kan doen is je tuinmeubilair dat buiten staat, opbergen. Ook losse potten, fietsen en parasols kun je beter niet buiten laten staan. Houd alle rolluiken en zonneschermen opgerold en check of ze goed vastzitten.
Vandaag is code oranje afgegeven. Als je er niet op uit hoeft wordt aangeraden om binnen te blijven. Mocht je er toch op uit moeten met de fiets. De Fietsersbond geeft een aantal tips om valpartijen te voorkomen.
Op KNMI-weerstation Cabauw, bij Lopik, werd een windsnelheid van 145 kilometer per uur gemeten. Niet eerder werd in ons land zo ver landinwaarts zo'n zware windstoot gemeten. Bij de storm begin 1990, de zwaarste ooit in Nederland, werd uiteindelijk zelfs orkaankracht 12 gehaald, iets dat in ons land zelden gebeurt.
Warme zomer en langetermijnvoorspellingen
Volgens de onderzoekers is de kans op een hete zomer in 2022 ruim 70%. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'nature'. Eerder voorspelden dezelfde meteorologen al de extreem warme zomer van 2018, 2019 en 2020.