De reden dat laminaat bol gaat staan zijn vocht en te weinig ruimte. Laminaat heeft een kern van hout. Dit is een natuurproduct dat reageert op vocht. Vocht zorgt ervoor dat het laminaat uitzet, dus groter wordt.
De remedie voor een bobbel in laminaat ligt voor de hand: geef vocht geen vrije baan. Stoot u per ongeluk een glas cola om of valt er een pan water op de grond? Maak het zo snel mogelijk droog. Dit doet u het best met een goed absorberende, droge dweil of doek.
Je kunt een omhoogkomende vloer vastzetten in enkele eenvoudige stappen. Het enige wat je nodig hebt, is: een beitel, een hamer en een multitool. Enkele overtollige laminaatplanken kunnen ook van pas komen. Neem de extra plank of een rechte lat en leg die op je vloerplanken.
Wanneer de waterschade minimaal is, kan je met behulp van een ontvochtiger en/ of een ventilator de natte planken goed drogen. Zijn de planken langdurig nat of vochtig geweest? Dan zullen deze delen waarschijnlijk niet meer te herstellen zijn. Haal dan deze planken los en vervang ze voor een aantal nieuwe planken.
Afhankelijk van de dikte van je laminaatvloer, gaat deze 6 tot 25 jaar mee. Een dunne laminaatvloer van 6mm gaat zo'n 6 tot 15 jaar mee. Een dikkere laminaatvloer van 8mm kan tot wel 25 jaar mee. Hiermee behoort laminaat tot de soort vloer met de kortste levensduur, daar is de prijs dan ook naar.
Ook laminaat kan uitzetten door wisseling van het klimaat, laminaat zet gemiddeld 0,4mm uit. Hou dan ook altijd rekening met de afstand tussen de muur en de vloer.
Laminaat zet uit wanneer de temperatuur toeneemt. En het krimpt ook weer wanneer de temperatuur afneemt. Deze veranderingen noemt men 'het werken' van een vloer. Bij laminaat is dit zeer gering.
Bij nat weer zet hout uit doordat het vocht opneemt. In de zomer droogt het hout en gaat het weer krimpen. Aangezien buitentoepassingen onderhevig zijn aan het weer, zal hout blijven uitzetten en krimpen. De vochtigheid en elasticiteit (de werking) zal wel iets minder worden naarmate hout ouder wordt.
Onvoldoende ruimte voor zwel en krimp.
Ten gevolge van verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid kan hout 0,5 tot 1% in de breedte variëren.
Kan je een laminaat plank vervangen zonder de gehele vloer te verwijderen? Ja dat is zeker mogelijk! In een moment van onoplettendheid is je laminaat of pvc vloer beschadigd. Je laat iets vallen en er zit gat in je laminaat of PVC vloer.
Met de rubberen hamer zijn de vloeren zeer gemakkelijk te leggen. Je geeft de planken een zachte corrigerende tik met de hamer, waardoor de vloer delen nog eens extra recht trekken. Bij gebruik laat de hamer geen vlekken achter op de vloer. De kop van de hamer heeft een diameter van 55 mm.
Kan een PVC vloer uitzetten of krimpen? PVC vloeren mogen maximaal 1 % krimpen.
Het verschil tussen zomer en winter kan al snel een centimeter zijn. Het laminaat komt omhoog door krapte aan beide kanten. Houd daarom bij elke muur een marge van minimaal 1 centimeter, zodat de vloer kan uitzetten. Een goede vloerenspecialist gebruikt uitzettingsvoegen en overgangsprofielen bij muren en kozijnen.
Laminaat dweilen doe je door eerst te stofzuigen en daarna te dweilen met een water en laminaatreiniger. Neem een platte dweil, geen mop. Zo zorg je dat je niet te nat dweilt en het vocht in de naden trekt. Gebruik geen allesreiniger of wasverzachter.
Standaard laminaat is niet bestand tegen vocht, en dit kunt u dus niet in de doucheruimte leggen. Wel op een andere plek in de badkamer is dit mogelijk, bijvoorbeeld op de plaats waar u zich afdroogt. Als de vloer even nat wordt, doordat u net uit de douche komt, kan dit geen kwaad.
Ventileren van je huis
Het is belangrijk om je huis te ventileren om zo het krimpen of uitzetten van hout tegen te gaan. Ventileren is wat anders dan luchten. Zet nooit de mechanische ventilatie uit. Heb je geen mechanische ventilatie?
In tegenstelling tot kunststof en metaal zet hout niet uit onder invloed van warmte. Constructies die onder wisselende temperaturen maatvast moeten blijven worden dan ook vaak van hout gemaakt. Als hout droogt dan krimpt het. Maar het krimpt niet regelmatig.
Kiln-gedroogd hout is kunstmatig gedroogd hout (ook wel oven gedroogd hout genoemd) en kan tot wel 0,4 centimeter krimpen of uitzetten in breedte, voor elke 10 centimeter lengte. Hoewel dit misschien niet zo veel lijkt, vertaalt dit zich toch in een verandering van 2,5 centimeter bij een tafel va 120 centimeter.
Zorg ervoor dat je genoeg hebt.
Voor een ruimte met een regelmatige vorm, kun je uitgaan van 5% extra vloer. Voor complexere ruimtes met veel hoeken, bochten, enz. raden we 10% extra aan.
Dit is een zeer belangrijk proces! Wanneer je dit niet doet, bestaat er een grote kans dat het laminaat tijdens het leggen gaat krimpen of uitzetten. En je wilt niet dat je nieuwe vloer bol gaat staan of andere beschadigingen oploopt!
Hoe lang duurt laminaat leggen? Een professional legt 20-40m2 laminaat per uur. Grote stukken zullen sneller gaan, denk aan een rechte woonkamer. Er gaat echter veel tijd zitten in het doorleggen (aaneensluitend) bij deuren en bij het zagen van schuine stukken.
Hoe lang moet laminaat acclimatiseren? De vloer moet 48 uur acclimatiseren in een gesloten verpakking. De verpakking legt u neer in de te beleggen ruimte bij een temperatuur van minimaal 18 graden Celsius. Bij het acclimatiseren moet het laminaat midden in de kamer liggen, dus niet tegen een wand.
Maar waarom gebruik je afstandhouders bij laminaat? Met afstandhouders, ofwel afstandspietjes, voorkom je dat je laminaat te strak tegen de muur legt. Plaats ze tussen de muur en het laminaat alvorens je begint met leggen. De afstand tussen het laminaat en de muur verberg je later met een plint.
Het antwoord is simpel: ja, laminaat kan prima tegen de kou. Wil je de kou écht goed tegenhouden met een laminaatvloer? Leg dan sowieso een goede ondervloer.