De stukken zeep die je niet gebruikt, bewaar je op een droge plek, buiten de badkamer. Je kunt ze in je kledingkast leggen. Op die manier gaat ook je kleding heerlijk ruiken.
Het beste is om je zeep in een bakje te bewaren waar richeltjes of randjes in verwerkt zijn, zodat de zeep goed kan uitlekken.
Houdbaarheid vloeibare zeep
Dit wordt vaak tegen gegaan door het toevoegen van conserveringsmiddelen. Hierdoor kan je vloeibare zeep veilig over een langere periode bewaren. Na het openen van de verpakking, geldt vaak een houdbaarheidstermijn van 6 tot 12 maanden.
Volgens onderzoek van Dermatologisch Centrum Utrecht is een stuk zeep niet onhygiënischer dan vloeibare zeep. Een stuk zeep kan namelijk geen bacteriën overdragen van mens tot mens. Dit komt door de pH waarde. Het blok is zelfconserverend waardoor de bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen.
Qua hygiëne is er dus geen verschil tussen een blok zeep of een vloeibare zeep. Belangrijk hierbij is wel om de Blokzeep goed te laten drogen!
Je kunt hem tussen je handen wrijven en de zeep met je handen verspreiden over je lichaam. Een andere optie is om meteen met de body bar over je huid heen te gaan. Wat je fijn vindt is afhankelijk per persoon, dus probeer het vooral even uit!
Ziet de zeep er ranzig uit, bijvoorbeeld doordat er schimmelvorming op zit, dan is de zeep bedorven. Dit gebeurt eerder met handgemaakte zepen omdat daar natuurlijk oliën en andere natuurlijke bestanddelen in zitten, die eerder bederven. Voor deze zepen wordt daarom geadviseerd om ze binnen een jaar op te gebruiken.
Groene zeep uit Marseille is gemaakt met ten minste 72% olijfolie. Dit is de mildste variant: geschikt voor lichaamsverzorging. De witte variant, al eeuwenlang gemaakt met een melange van palmolie en andere plantaardige oliën, is weer beter voor de was en alle huishoudelijke toepassingen.
Een stuk zeep is beter voor de huid, maar dan wel een natuurlijke zeep. Een natuurlijke zeep bestaat voor het grootste gedeelte, bij voorkeur 100 procent, uit plantaardige ingrediënten. De zeep moet ook in een bakje liggen waar het kan drogen. Dat voorkomt dat bacteriën de kans krijgen zich te ontwikkelen.
De Marseillezeep reinigt diep, heeft een antibacteriële werking en is mild voor alle huidtypen. De zeep is met name geschikt voor een droge huid, een oudere huid en de probleemhuid. Na gebruik is de huid zacht, vanwege het hoge percentage olijfolie.
"Synthetische zeep” is dominant
Ze hebben doorgaans een betere reinigingswerking dan traditionele zeep en zijn zachter voor de huid. Sommige van deze producten worden zeepvrije zepen genoemd, net omdat ze niet het resultaat zijn van verzeping en dus weinig met traditionele zeep te maken hebben.
Aleppozeep is de beroemde zeep uit Syrië met olijfolie en laurierbesolie als basis. Veel liefhebbers van natuurlijke verzorging zweren bij deze sulfaatvrije, plantaardige zeep. Aleppozeep is vrij van synthetische ingrediënten en heeft een aangename, klassieke geur. De milde zeep is geschikt voor jong en oud.
Een zeepbakje gebruiken
Je kunt je blok zeep bewaren in een zeepbakje. Kies voor een ontwerp waarbij het water goed weg kan, op die manier minimaliseer je smelten.
Schimmels en bacterien kunnen over het algemeen het beste groeien bij temperaturen die wij ook aangenaam vinden en in vochtig of licht vochtig milieu en bij pH neutraal (dat zegt iets over de zuurgraad). Zo'n stuk zeep is meestal HEEL basisch en daar kan bijna niets goed tegen.
Een traditioneel stuk zeep wast niet alleen al het vuil van je lijf, maar ook de natuurlijke beschermlaag van de huid, wat het immuunsysteem verzwakt. “Als je dagelijks doucht, wordt de huid fragieler waardoor je vatbaarder bent voor schimmelinfecties. Daarnaast droogt de huid ook uit.
Herken de kleur
Echte Marseille zeep is olijfgroen, bruin, crèmekleurig of wit/lichtgeel. Dan weet je zeker dat je goed zit en de echte Savon de Marseille in handen hebt een fijne natuurzeep met tal van goede eigenschappen en mogelijkheden.
Marseille Zeep kun je gebruiken als shampoo om je haar te wassen. Deze natuurlijke zeep is vrij van kunstmatige toevoegingen en dus een ideale vervanger voor synthetische zepen die je haar op lange termijn droog en/of dof maken.
Aleppo Zeep en Marseille Zeep
Aleppo zeep werd 4000 jaar geleden al in Syrië gemaakt en werd door de kruisvaarders meegenomen naar Marseille. Daar gingen ze het natuurlijk zelf ook maken. Het enige verschil met Marseillezeep is dat in Aleppozeep ook nog de toevoeging laurierbes zit .
Zodra je de zeep uit de vorm haalt, begint het rijpingsproces al. Het overtollige water zal uit je zeepjes verdampen. Dit zorgt ervoor dat de zeep harder wordt, beter schuimt en langer houdbaar is. Daarnaast is gerijpte zeep zachter en vooral ook milder voor de huid dan ongerijpte zeep.
Echte zeep is een combinatie van mooie oliën of vetten en loog. Het loog zorgt voor het op gang komen van verzeping, een chemisch proces. De ambachtelijke zeepmaker kiest de oliën en vetten op basis van hun eigenschappen. Er kan geur worden toegevoegd in de vorm van essentiële olie uit kruiden en bloemen.
Vloeibare zeep is namelijk hygiënischer dan zeep in vast vorm, zoals een zeepblok. Zo'n stuk zeep wordt namelijk door verschillende mensen aangeraakt waardoor er allerlei bacteriën op blijven zitten. Bij vloeibare zeep uit een pompje heeft u dit probleem niet, niemand raakt de zeep in het pompje immers aan.
Een Body Bar is een lichaamszeep in vaste vorm en vervangt douchegel uit een plastic fles. Je huid heeft dagelijks veel te lijden.