Je kat is de kattenbak gaan vermijden omdat er iets onaangenaams is gebeurd. Ze is bijvoorbeeld aangevallen, ergens van geschrokken of heeft pijn ervaren. Een nieuwe bak elders in huis zetten kan dan helpen, omdat de kat daar geen negatieve ervaring mee heeft.
Zet de kattenbak op een rustige plaats waar je kat makkelijk bij kan. Een plek waar je kat in alle rust kan gaan zitten, zonder dat ze zich opgejaagd voelt. Plaats de kattenbak bovendien nooit naast de voer- en drinkbakjes of een slaapplaats. De kat is een zeer proper dier en wil die plekken niet bevuilen.
Een kat kan naast de kattenbak gaan plassen omdat het ergens anders pijn heeft of zich niet lekker voelt. - Stress kan om tal van redenen de oorzaak zijn. Dit kan zijn door verhuizing, nieuwe meubels, verbouwing, gezinsuitbreiding, een nieuw huisdier maar ook een ander werkschema van de eigenaar kan al een reden zijn.
Als je kat plast in huis op dezelfde plek kan dit een teken zijn dat de 'vorige' urinegeur nog niet goed schoongemaakt is. Het ruikt er blijkbaar nog naar kattenurine en dit kan een reden zijn voor je kat om daar telkens weer te gaan plassen.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij. Zo zorg je dat er genoeg kattenbakvulling in de kattenbak zit.
Medische problemen zijn de meest voorkomende oorzaak van onzindelijkheid. Katten zijn heel gevoelig voor blaasproblemen zoals blaasgruis en ontstekingen. Ook andere aandoeningen kunnen onzindelijkheid veroorzaken, bijvoorbeeld nierproblemen, suikerziekte, tandpijn, parasieten….
Zet de kattenbak buiten.
Zet hem naast het kattenluik (of de deur die je gebruikt om de kat buiten te zetten) zodat je kat niet ver naar buiten hoeft te lopen om het te gebruiken. Nogmaals, zorgen voor dat je de kat de nieuwe plek van de kattenbak laat zien om te voorkomen dat hij de vloer binnen gaan gebruiken.
Aantal kattenbakken per kat
Het ideale aantal kattenbakken is één per kat en één extra. Dus voor vier katten zijn vijf kattenbakken ideaal. De kattenbakken kunnen het beste op twee of meerdere plekken in huis staan. Deze plekken moeten makkelijk te bereiken zijn, maar moeten wel privacy hebben.
Je kat is een schoon dier. En zijn kattentoilet moet dat ook zijn. Als je wilt dat je kat de kattenbak gebruikt, moet je zorgen dat deze niet vies wordt. Afhankelijk van hoe intensief de bak gebruikt wordt, moet je ongeveer 1 tot 2 keer per dag de ontlasting verwijderen.
De kattenbak moet op een plek staan waar de kat makkelijk bij kan (dus niet ergens achter in een rommelkast of drie verdiepingen hoger op zolder), maar wel waar hij wat privacy heeft. Niet in een looproute of direct naast een wasmachine of droger.
Het is beter om de kattenbak in etappes te verplaatsen, of om je kat de nieuwe plek van de kattenbak een aantal keren te laten zien, bijvoorbeeld als hij aan het zoeken/dralen is op de oude plek.
Gebruik voor het wennen aan de kattenbak eventueel dezelfde kattenbakvulling als de fokker. Zet de kattenbak op een geschikte plaats. Verschoon de bak regelmatig. Zet je kitten op vaste momenten op de kattenbak en beloon het goede gedrag!
Het is goed om dagelijks even in de kattenbak te kijken. Zo dient een kat normaal gesproken minimaal 1 keer per dag te ontlasten. Is dit een dag niet het geval, dan hoeft u zich niet direct zorgen te maken.
Sommige katten kunnen de urine heel lang ophouden, het kan tot meer dan 24 uur duren voordat uw kat gaat plassen, dit is heel normaal. Als uw kat liever niet op de aangepaste kattenbakkorrel wil plassen kan het verstandig zijn om uw kat met de kattenbakkorrel in de badkamer op te sluiten.
De meeste katten poepen 1 of 2 keer per dag. Maar wat belangrijker is dan een richtlijn als 1 of 2 keer per dag, is dat er regelmaat in zit. Dus niet de ene dag helemaal niet, de volgende dag 3 keer en weer een dag later 1 keer. Kattenpoep ruikt nou eenmaal sterk.
Katten zijn gevoelig voor geuren
Dat geldt overigens ook voor een stinkende kattenbak of etenslucht. Knoflook, kaneel, azijn en uien, het zijn allemaal geuren waar katten een hekel aan hebben. Grote kans dat je kat de ruimte ontvlucht als ze deze geuren ruikt.
Een paar theorieën van experts zijn: je kat voelt zich opgelucht na het poepen en wil daarom blij rondrennen, hij is trots op zichzelf dat hij dit heeft gedaan, hij wil jouw aandacht trekken om zijn 'kunstje' te laten zien of ze willen gewoon wegrennen van de stank.
Maak dan de plek schoon met (groene) biotex of soda. Gebruik geen schoonmaakmiddelen met een sterke geur, bijvoorbeeld azijn, ammoniak, chloor of bleekwater. De sterke geur daagt de kat uit om nogmaals op dezelfde plek te sproeien. Neem contact op met je dierenarts.
Dagelijks leegscheppen
Het leegscheppen van de kattenbak doe je met een kattenbakschepje. Dit is een schepje met gaten erin zodat de keutels van je kat erin blijven liggen maar het grit in de kattenbak blijft. Gebruik je klontvormend kattengrit dan vormen de plasjes van je kat klonten die je er ook uit kunt scheppen.
Als je ongeveer 3 á 4 maaltijden per dag aanbiedt zit je altijd goed. Het verdelen van de maaltijden over de dag zorgt ervoor dat je kat niet te snel vol raakt en dat hij niet alles in één keer naar binnen schrokt. Als je vaak weg bent kun je er ook voor kiezen om één of twee keer per dag te voeren.
Hoeveel bakken?: Gebruik in elk geval 1 kattenbak per kat. Heb je twee katten of meer, gebruik dan de formule: 1 bak per kat +1 extra bak. Hoeveel grind? Genoeg om te graven, ongeveer een laag van 10 centimer.