Amerikaanse wetenschappers hebben het sterkste materiaal op aarde ontdekt. Het gaat om een mengsel van chroom, kobalt en nikkel. Het metaalmengsel, CrCoNi, is ontdekt door onderzoekers van het Amerikaanse
Het sterkste materiaal dat we momenteel kennen is Graphene, een tweedimensionaal koolstofmateriaal. Het heeft een breeksterkte van ongeveer 130 GigaPascal, wat ongeveer 100 keer sterker is dan staal.
Een legering van chroom, kobalt en nikkel (CrCoNi) is het sterkste materiaal ooit getest. Door de karakteristieke eigenschappen is het mogelijk bruikbaar voor lucht- en ruimtevaartuigen. Bij de sterkte van een materiaal draait het om hoe snel het breekt, ook wel de taaiheid genoemd.
Eenvoudig gezegd is Titanium twee keer zo sterk als staal en drie keer zo sterk als aluminium voor een frame van hetzelfde gewicht. Stijfheid is essentieel voor efficiënte krachtoverbrenging, en de ratio stijfheid/gewicht van Titanium is superieur aan alle andere metalen.
Lithium is het lichtste metaal dat we kennen en de grondstof voor accu's en batterijen.
De hoeveelheid ferritine in je bloed zegt iets over de hoeveelheid opgeslagen ijzer in je lichaam. Als je ferritinegehalte te laag is, kun je te weinig ijzer in je lichaam hebben. Bij een te hoog ferritinegehalte heb je mogelijk te veel ijzer.
Titaan is namelijk bestand tegen de allermeeste chemicaliën, zeewater, zouten, logen, halogenen en chloorverbindingen. Titaan behoeft geen kathodische bescherming en is ook niet gevoelig voor de steeds grotere problemen die microbiële geïnduceerde corrosie (MIC) met zich meebrengen.
De titanium prijs is op dit moment zo'n 45 euro per kg als je kiest voor 100% materiaal. Echter wordt er in de realiteit vaak gekozen voor een combinatie met andere metaalsoorten. Dit kan gigantisch in prijs schelen, want dan kan het zomaar zijn dat je slechts €25,- per kg betaald voor een samenstelling.
Titanium is ook harder en daardoor sterker en minder krasgevoelig. RVS wordt ook vaak toegepast, maar kan zoals gezegd een allergische reactie opleveren. Kunststoffen worden natuurlijk ook toegepast, door Swatch bijvoorbeeld.
Wetenschappers van de Shanghai Jiao Tong Universiteit hebben twee andere stoffen ontdekt die nog veel harder zijn dan diamant. De eerste stof heet wurtzietboornitride en heeft dezelfde structuur als diamant. Het verschil is dat wurtzietboornitride is opgebouwd uit andere atomen. De tweede stof heet lonsdaleïet.
Ook ijzer is een metaal. Maar ijzer alleen is niet zo geschikt om te verwerken – zo leert ons een scheikundeboek – omdat het nogal bros is. Als je er koolstof aan toevoegt, wordt het hard en veerkrachtig, en dan heet het staal. staalsterk kunnen zeggen, omdat staal veel sterker is dan ijzer.
Metalen en bepaalde stoffen verdragen elkaar niet goed en vormen corrosie; bekende voorbeelden: rvs en chloor, zink en gips. Ook zuren en conserveermiddelen kunnen de corrosie versnellen.
Diamant is voor zover bekend het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt en is dan ook het ijkpunt voor hardheid 10 op de hardheidsschaal van Mohs. Slechts enkele industrieel vervaardigde, eveneens uit zuivere koolstof opgebouwde materialen zijn harder.
Duitse onderzoekers hebben het lichtste materiaal ter wereld ontwikkeld. Per kubieke centimeter weegt het materiaal slechts 0,2 milligram. Het materiaal heeft de toepasselijke naam 'Aerographite' gekregen.
Diamant is de hardste natuurlijke stof ter wereld.
Puur titanium kan niet roesten, aantasten of corroderen. Het is 20 keer beter bestand tegen corrosie dan gebruikelijke metalen monturen van nikkel-koper legeringen zoal monel. Titanium brillen worden vrijwel altijd van een titanium legering gemaakt en bewerkt met lak wat invloed heeft op corrosie bestendigheid.
Goud is duurder dan titanium of staal. Een ring van platina kost juist meer dan een ring van goud.
Titanium is geen edelmetaal en heeft niet de waarde van goud of andere edelmetalen, dus een titanium prothese kan beter niet uit het lichaam worden verwijderd voor financiële doeleinden. De titanium prijs is afhankelijk van de legering en van vraag en aanbod in de markt. Er is geen vaste metaalkoers voor.
Titanium is bijna de helft lichter dan staal en heeft een grotere treksterkte en vloeispanning dan 4130 staal, maar is ook half zo stijf. Titanium buigt bij minder kracht door en is dus slapper.
Een implantaat wordt niet voor niets van titanium gemaakt. Deze materiaalsoort is namelijk biocompatibel. Dit wil zeggen dat het lichaam het materiaal niet afstoot. Omdat het lichaam titanium niet afstoot, kan het bot hier direct tegenaan groeien.
Qua kleur is titanium iets donkerder dan zilver, en volledig corrosiebestendig. Dit betekent dus ook dat het materiaal niet kan verkleuren! Het is wel mogelijk om titanium te verkleuren met behulp van elektriciteit. Dit proces heet anodiseren.
Hoge doses groene thee, of gebruik van groene thee extract (equivalent van 5 liter per dag), kunnen buikpijn, misselijkheid, braken, diarree, winderigheid, slapeloosheid en verwarring geven (6). Groene thee kan de absorptie van ijzer en andere vitamines en mineralen verlagen.
Het lichaam kan het overtollig opgenomen ijzer niet uitscheiden en dit wordt opgeslagen. In eerste instantie wordt het overtollige ijzer opgeslagen in de lever. Wanneer hemochromatose niet wordt behandeld, leidt dit uiteindelijk tot onherstelbare schade aan de lever.
Er is een aantal soorten voedsel en medicijnen die het moeilijker maken om ijzer op te nemen. In spinazie zit bijvoorbeeld veel ijzer, maar er zit ook een stof in waardoor ijzer minder goed wordt opgenomen. Thee en koffie bevatten looizuur, dat ijzer ongeschikt voor opname maakt.