De meest ideale plaats voor een hortensia is aan de noord- of oostkant van een beschuttende muur, haag, boom of hoge struik. In elk geval op een plaats, waar gedurende de dag wel wat zon komt, maar niet de hele dag, juist in de middag niet. Halfschaduw dus. De hortensia groeit op elke grondsoort.
Halfschaduw is de ideale standplaats voor een hortensia, maar je kan hem ook in de schaduw planten. Sommige soorten (zoals de Annabelle) verdragen flink wat zonlicht (als er voldoende water wordt gegeven). Toch plant je een hortensia best in het noorden of westen voor de beste kans op succes.
Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen. Wanneer jouw hortensia te veel water ontvangt kan er wortelrot ontstaan en kunnen de bloemen en bladeren slap gaan hangen.
Hortensia's groeien het best in de halfschaduw. Plekken in de volle zon zorgen ervoor dat de plant weinig bloemen krijgt. Is er alleen een plaats in de zon beschikbaar? Zorg dan dat de hortensia in de zomermaanden voldoende water krijgt.
Wat zijn hortensia's
Door bepaalde stoffen aan de bodem toe te voegen kan de kleur van de bloemen daarom veranderd worden. Het is daarom lastig te zeggen welke kleur de hortensia krijgt in uw tuin. De hortensia groeit het best half in de schaduw op een losse, vochtige en voedingsrijke bodem.
Hortensia combineren
Zo combineert de bladverliezende Hortensia goed met groenblijvende Rhododendron struiken, Skimmia, Bamboe, (dwerg)vlinderstruik, Viburnum of Ilex voor lage haagjes. Ook passen Lampenpoetsersgras, Zegge Carex en Leliegras siergrassen goed samen.
Hortensia verzorging. De Hortensia verlangt ernaar om veel water te krijgen. Geef twee keer per week een normale hoeveelheid water en zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Voorkom hierbij wel dat de grond van de plant in een laagje water komt te staan want dit kan wortelrot veroorzaken.
Ingrijpen bij “natte voeten” Wanneer je teveel water geeft, of wanner het water rond de plant stagneert (blijft staan), staat je hydrangea “met zijn voeten in het water”. Je loopt dan het risico dat de fijne haarworteltjes gaan rotten.
In het voorjaar en de zomer kunt u de hortensia twee keer per week water geven. Ook hier is een drinkglas (250 ml) per keer voldoende. In de zomer kunt u uw tuinhortensia dagelijks aangieten en bij hitte tweemaal daags.
❀ Bloei. Hortensia's bloeien bijzonder lang en weelderig: tot 5 maanden lang. Hortensia's bloeien gewoonlijk tijdens de zomer, maar sommige soorten ontluiken al vroeger in het seizoen en andere later (wie geluk heeft, geniet zelfs tot in de herfst van de bloemenpracht).
Hortensia's zijn bosplanten en geven de voorkeur aan standplaatsen aan de rand van heesters of in de halfschaduw. Ze komen ook op zonnige plaatsen tot hun recht, maar hebben daar dan meer water nodig. Een beschutte plaats is voordelig want strenge vorst en koude uitdrogende wind leiden tot het bevriezen van de takken.
Toch zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat de omstandigheden optimaal zijn en je hortensia goed zal aanslaan. De beste periode om je hortensia aan te planten is tijdens de rustfase van de plant van eind september tot half maart.
Het is raadzaam om een hortensia regelmatig water te geven. Je kan een hortensia het beste twee keer per week een kleine hoeveelheid water geven, ongeveer 250 ml per keer. In de zomermaanden en warme dagen kan je dit bijvoorbeeld vroeg in de ochtend en in de avond doen. Op deze momenten is de plant namelijk in rust.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is net na de winter of vroeg in het voorjaar (maart/april). Bekijk van te voren wel de weersverwachting voor de periode na het snoeien. Het is belangrijk dat het in deze periode niet gaat vriezen. De snoeiwonden kunnen namelijk snel beschadigen door de vorst.
Elke tuin heeft winterharde en groenblijvende planten nodig om zo alle seizoenen van het jaar een mooie uitstraling te hebben. Hortensia's mogen zich aansluiten aan het rijtje winterhard.
Als je in de zomermaanden een kleurrijke en gezonde hortensia in je tuin wil hebben, is het noodzakelijk om de plant te bemesten. Het bemesten van een hortensia wordt meestal in het voorjaar gedaan, in maart of april, direct na het snoeien.
Hortensia zonder snoeiregels
Snoeit u niet en knipt u alleen de oude bloemen weg, dan zullen ze toch hetzelfde jaar weer bloeien. Dit zijn alle Forever&Ever hortensia's en de Endless Summer hortensia's.
De uitgebloeide bloemen van een hortensia knip je af net boven de al gegroeide bladknoppen, het liefst zo hoog mogelijk. De uitgebloeide bloemen kan je er gedurende het gehele jaar uit knippen, maar als je ze in de winter laat zitten beschermen ze je plant nog de hele winter tegen de vorst.
U begrijpt: hortensia's houden niet van droogte, ze drinken en verdampen veel. Geef ze dus – vooral in het voorjaar en in de zomer – flink water. Geef dan niet af en toe een beetje, maar in een keer een grote hoeveelheid.
Zorg ervoor dat je struik in een vochtige grond staat of de droge grond extra water geeft. Anders laten de bloemen zich niet snel zien. Plant de struik ook op een plek waar zowel schaduw als zon is. Ondanks dat hortensia's fan zijn van de koelte kunnen ze goed tot bloei komen in de ochtend- of avondzon.
Heb of wil je een grote hortensia, dan is alleen het wegknippen van uitgebloeide bloemen voldoende, gedurende het bloeiseizoen vanaf ongeveer april en mei tot en met augustus en september.
Bruine randen op de bladeren of bloemen is een teken van teveel zonlicht op de plant, het is belangrijk dat de plant verder uit het raam of uit de zon geplaatst wordt. De gele blaadjes die onderaan de plant gevormd worden kunt u weghalen, dit zijn dode bladeren.
Waarom bloeit mijn hortensia niet? Bloemknoppen en zelfs takken kunnen verdrogen in de winter tijdens langdurige 'droge' vorst. Nachtvorst in het late voorjaar is echter de grootste boosdoener, hierdoor sterven namelijk de bloemknoppen af wat als gevolg heeft dat er geen of minder bloemen aan te hortensia komen.
Knip de takken tot 10-15 cm boven de grond af. De hortensia snoeien in de winter is niet nodig. De oude planten beschermen de knoppen tegen de vorst. Wil je haar toch wat 'inperken' voor de winter, zorg er dan voor dat je niet korter dan 60 cm van de grond knipt om bevriezing te voorkomen.
Slap hangende bladeren
Wanneer een hortensia haar bladeren slap laat hangen, betekent dit dat ze naar meer water verlangt.