Van pistacheschillen kun je zelfs sieraden maken. Of gebruik de schillen voor mozaïekwerkjes. Muziekinstrument: Gebruik schillen om muziekinstrumenten te maken. Stop ze in een glazen pot zodat je ermee kunt rammelen.
Bij de meeste soorten zit de noot nog in de schil, die meestal half open staat. Daardoor kun je de harde schil erg makkelijk openbreken. De buitenste harde schil kun je niet eten, maar gooi je gewoon weg. De binnenste schil kun je gewoon eten, dit is een bruin vliesje dat om de groene noot zit.
„Doordat die schil vanzelf opengaat – in tegenstelling tot bij amandelen of pinda's, bijvoorbeeld – kun je ze insprayen met een zoutoplossing, drogen en roosteren zonder dat je ze eerst hoeft te doppen.
Pistachenoten bevatten veel belangrijke stoffen, waaronder eiwitten, vezels en vitamines (B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (o.a. kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium). Hartstikke gezond! Tip: eet rauwe pistachenoten, deze zijn onbewerkt en bevatten daarom de meeste vitaminen en mineralen.
De schil is je redder in noot
Voor deze truc is het wel belangrijk dat je al een nootje open hebt gekregen en je de schil nog niet hebt weggegooid. Steek een helft van de schil in de opening van het pistachenootje dat je open wilt maken en maak een draaiende beweging met het losse stukje.
Pistachebomen zijn moeilijk te verzorgen, ze zijn heel gevoelig. Om noten van goede kwaliteit te krijgen moet hard gewerkt worden. De grond bemesten, en zorgen dat de zon de noten niet verbrandt. Er is maar één oogst per jaar.
Zet terwijl de noten aan het koken zijn een kom met ijskoud water klaar. Gebruik na drie minuten een schuimspaan om één testnootje in het koude water te leggen. Gebruik je vingers om het velletje er af te halen, als deze er niet gemakkelijk af gaat moeten de noten nog 1-2 minuten langer koken.
Het Vlaamse voedingsinformatiecentrum geeft aan dat het dagelijks eten van 30 gram ongezouten noten cardiovasculaire voordelen kan bieden, maar raadt aan niet meer dan een handvol per dag te eten. In Nederland adviseert de Gezondheidsraad dagelijks 15 gram ongezouten noten.
Van alle noten ter wereld, zijn macadamia noten de duurste per kilogram. Dit is het directe gevolg van de grote hoeveelheid tijd die gaat zitten in het rooien van de noten.
De gezonde skinny nut pistache
Eet je graag noten maar let je daarbij op je calorieën? Dan doe je er verstandig aan om voor een handje (20 stuks) pistachenoten per dag te gaan. Een handje pistachenoten bevat slechts 100 calorieën. Per 100 gram bevatten de pistachenoten ongeveer 603 calorieën.
Het heeft eerder een lichtgroene of bruinige kleur. Dit komt doordat een goede ijsbereider de pistachenoten voor zijn ijs vooraf eerst licht roostert (en geen aanvullende kleurstof gebruikt). Pistache-ijs is rijk aan magnesium, ijzer, zink en calcium.
Pistachenoten smaken zoet en nootachtig en hebben een fijn, boterachtig aroma. Hierdoor zijn ze de perfecte topping voor zoete gerechten, maar smaken ze ook heerlijk over hartige gerechten zoals soepen en salades.
Cashewnoten bevatten 6,7 milligram ijzer per 100 gram en zijn daarmee een goede optie. Pistachenoten bevatten 4,3 milligram, macadamia's bevatten 3,7 milligram, walnoten 3,4 milligram, amandelen 3,3 milligram, hazelnoten 3,0 milligram, pinda's 1,9 milligram en kastanjes 1,0 milligram ijzer per 100 gram.
Er zitten 118 kilocalorieën in 1 handje (20 gram) pistachenoten, ongezouten. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pistachenoten, ongezouten'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Een van de voornaamste redenen waarom pistache noten gezond zijn: ze zijn een uitstekende bron van vitaminen, zoals vitamine E, B1 en B6. In 100 gram nootjes zit maar liefst 150% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine E. Vitamine E helpt onder meer de huid en ogen gezond te houden.
Paranoten. Deze Braziliaanse noten bevatten namelijk ook seleen. Dit stofje kan een giftige werking hebben wanneer je er te veel van binnen krijgt. In 100 gram paranoten zit ongeveer 1917 microgram selenium.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten.
Een dagelijkse portie noten doet veel goeds voor je lichaam. Zo klein als ze zijn, leveren noten een hoop: bijvoorbeeld ijzer, vitamine E en vitamine B1. Maar ze helpen ook het slechte cholesterol in je bloed te verlagen. Dat komt door de gezonde onverzadigde vetten die erin zitten.
Noten bevorderen de darmwerking
Vezels zorgen ervoor dat de ontlasting indikt en dat de darmen actief bewegen. Daarnaast dienen vetten als een smeermiddel voor de darm. Hierdoor beweegt de ontlasting soepel door de darm. Om deze reden zijn noten dus ideaal voor een goede darmwerking.
Hanteer dan de volgende vuistregel: 175 graden is een goede temperatuur om noten te roosteren. Noten die zachter zijn van textuur (zoals pistache, pecan of walnoten) hebben ongeveer 6 tot 8 minuten nodig, noten met een hardere textuur zullen 8 tot 10 minuten nodig hebben.
Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken. Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren. Ze krijgen dan weer een lekkere bite.
Met de blote handen - Een andere mogelijkheid is het kraken van de noten met je blote handen. Dit doe je door twee walnoten te pakken en ze klem te zetten in je hand, waarna je veel druk uitoefent terwijl je een vuist probeert te maken. Doe je dit goed, dan zal minstens een van de noten kraken.