Inkorten of toppen van een boom is, zoals het woord ook aangeeft, het verminderen in hoogte van een boom. Door de top eruit te zagen/ of de boom in te korten maak je de boom kleiner. Als je ook de zijtakken begint in te korten of stukken af te zagen dan wordt het kandelaberen.
Snoei maximaal 20% van de blad dragende takken weg. Door meer weg te snoeien wordt de groei van de boom belemmerd, omdat de boom dan te weinig bladeren heeft. Snoei een tak altijd aan de basis.
Bomen toppen is nooit nodig.
Wanneer bomen te groot worden voor de tuin roept de eigenaar vaak de hulp in van een boomverzorger of bomenkapper om de bomen te toppen. Maar bomen toppen is helaas het slechtste wat je een boom kunt aandoen. De boom raakt er misvormd en gestrest door.
Bomen van tweede grootte worden 6 tot 12 m hoog (lijsterbes, peer, appel). Bomen van derde grootte blijven kleiner dan 6 m (kweepeer, mispel, sierappels). Je kunt een boom kunstmatig klein houden door hem van bij het begin te snoeien. Weet dat dit veel onderhoud vraagt.
U heeft altijd een omgevingsvergunning nodig voor het kappen of sterk terugsnoeien van houtopstand ( boom, struik, klimplant) met een stam van 31 cm of meer (omtrek) en een hoogte van 1,30 cm of meer. Ook als u een dode boom wilt kappen kan een vergunning verplicht zijn.
U heeft géén vergunning nodig voor het kappen wanneer het gaat om: Een alleenstaande boom waarvan de stam op een hoogte van 1.30 meter boven de grond een stamomtrek heeft van 65 cm of minder. Bij een alleenstaande wilg, populier, ceder, douglas, berk en fijnspar geldt een stamomtrek van 95 cm of minder.
Binnen 2 meter van de erfgrens: de boom mag niet hoger zijn dan de schutting of scheidsmuur. Als de schutting 2 meter hoog is, dan mag de boom dus ook maximaal 2 meter hoog zijn. Verder dan 2 meter van de erfgrens: er zijn geen regels voor de maximale hoogte van de boom.
De Nederlandse wet geeft aan dat in de periode van 15 maart tot 15 september geen bomen omgehakt of weggehaald mogen worden. Vaak moet je bij het rooien van bomen een kapvergunning aanvragen en wordt geadviseerd om het rooien door een professioneel bedrijf uit te laten voeren.
Snoei na aanplant
Snoeien na aanplanten wordt voornamelijk gedaan bij jonge, net geplante bomen of struiken. Met deze snoeibeurt versterk je de groei van de plant en de vorm van de kroon of de algehele groei van de plant. Bij bomen verwijder je de loten die het verlengen van de stam in de weg kunnen zitten.
Snoei foutief
Takken mogen alleen weggesnoeid worden tot op de takkraag. Als je vlak tegen de stam snoeit. beschadig je het stamweefsel, waardoor de boom de wonde veel moeilijker kan vergrendelen en waardoor schimmels en aanverwanten de boom kunnen infecteren.
Vergunning nodig
U een boom wilt kappen. U tussen de 30% en 50% van de boomkroon (bovenste deel van de boom) wilt verwijderen (snoeien)U meer dan 50% van de boomkroon wilt verwijderen (kandelaberen of knotten). Hiervoor is alleen de 1e keer een vergunning nodig.
Doorleven na het kappen
Sommige boomstronken zullen, nadat de boom is gekapt, gewoon weer gaan groeien. Er zal niet snel weer een geheel nieuwe boom uitgroeien, maar een els, een linde of een wilg zal vrijwel zeker weer gaan uitlopen.
Bomen en takken mag je sowieso snoeien tussen 1 oktober en 28 februari. Houd tussen 1 maart en 30 september rekening met broedende vogels. In deze periode mag je ook niet altijd radicaal bomen snoeien. Vorm- en onderhoudssnoei zijn wel in alle gevallen toegestaan, evenals snoeien voor de verkeersveiligheid.
U mag alleen de takken boven uw grond afknippen. Alles wat u afknipt boven uw grond, is uw eigendom. Gaat het om een heg op de erfgrens? Dan mag u de heg aan uw kant snoeien.
Volgens de wet moet een boom minimaal 2 meter van de erfgrens staan. Een heg of struik moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens staan. Soms geldt een uitzondering en mogen bomen en planten toch dichterbij staan. Ga bij problemen eerst in gesprek met uw buren.
Samengevat, de wetgever laat u alle vrijheid om de in uw tuin doorgedrongen wortels van planten en bomen van buren weg te halen. Daarmee lijkt het verwijderen van boomwortels een onschuldige handeling. Het is echter noodzaak om dit met name bij grote bomen met voorzichtigheid te doen om ernstige gevolgen te voorkomen.
De lengtegroei neemt elk jaar af. Als een boom volwassen is, is de lengtegroei teruggebracht van 30 a 150 cm per jaar naar 0.5 a 4 cm per jaar. Op zich hoeft de boom niet meer groter te groeien, maar de boom heeft de scheuten nodig om er bladeren en bloeiwijzen mee te maken.
Een boom die niet tijdig wordt gesnoeid kan worden blootgesteld aan verschillende ziektes.Bovendien kan er sprake zijn van zwakke of afgestorven takken. Niet alleen beïnvloeden deze de uitstraling van de boom, daarnaast kunnen ze ook de levensduur gevoelig beperken.
Vaak is dit dan een boete voor het "Negeren van een gemeentelijke bepaling", het rooien van bomen waar eigenlijk een schriftelijke vergunning voor moeten worden aangevraagd. Het boete bedrag ligt dan rond de 750,- euro. Dit kan echter snel oplopen wanneer er klachten komen van de buurt.
Een boom kappen is niet zomaar toegestaan; ook niet op uw eigen grond. Sommige bomen mag u zonder vergunning verwijderen maar vaak heeft u een kapvergunning ofwel omgevingsvergunning nodig. Waar precies de grens ligt verschilt per gemeente. U doet er dus verstandig aan vooraf na te vragen wat precies de regels zijn.
Ontstaat er stormschade door de buren, bijvoorbeeld door een omvallende boom of door tuinspullen die tegen de schutting zijn gewaaid? Dan moet je dit ook bij de eigen inboedelverzekering of opstalverzekering claimen. Die keert meestal uit op basis van nieuwwaarde. Stormschade is vaak overmacht.
De wet geeft u namelijk bevoegdheid zelf te snoeien, niet de verplichting. De gesnoeide takken kunt u teruggeven aan de buren. Als zij ze niet willen hebben, kunt u ze zelf afvoeren. Het is verboden om het snoeiafval in hun tuin terug te gooien.
Wanneer de bomen hoog zijn en er daarom schaduw op de panelen valt, leveren zonnepanelen minder stroom op en hebben dus een lager rendement. Zonnepanelen waar de schaduw op valt doen het namelijk niet of deels niet. Bovendien zorgen bomen ervoor dat er een groene aanslag op je zonnepanelen komt.