Eigenlijk is de truc heel simpel. Je vult gewoon een teiltje water zoals je dat altijd doet en voegt een scheutje wasverzachter toe. Hierna even alles afstoffen en je zal merken dat je huis veel langer stofvrij blijft. En wist je dat wasverzachter ook zorgt voor een beschermlaagje?
Nat of droog afstoffen
Voor het beste resultaat kunt u het beste uw stofdoek of duster vochtig maken. Nat stof is namelijk makkelijker te vangen en te verwijderen. Met een droge doek vergroot u de kans dat het stof alleen maar opwaait en zich verspreid.
Als vuistregel kan gesteld worden dat de meeste huishoudens eenmaal per week zouden moeten afstoffen. Dan is het stof wel zichtbaar maar voor de meeste mensen nog binnen de grenzen van het aanvaardbare.
De frequentie van het dweilen hangt af van het soort vloer en hoeveel verkeer deze krijgt. Over het algemeen moet een vloer ten minste een keer per week worden gedweild. Voor vloeren in drukke gebieden, zoals de keuken of gang, kan het nodig zijn om dit vaker te doen.
Deze deeltjes zijn zo klein dat ze veelal onzichtbaar zijn. De deeltjes verzamelen zich echter en dalen in een grote hoop neer; er vormt zich stof. Activiteit in huis doet het stof letterlijk opwaaien, waardoor het ook altijd in de lucht circuleert.Door het huis heen ontstaan stofnesten in “hotspots”.
Geniet van een stofvrij huis met een luchtreiniger
Dan is een luchtzuiveraar de beste manier om stof te verwijderen. Een goede luchtreiniger verwijdert ultrafijne deeltjes, waaronder allergenen en virussen. Deze blijven vaak in de lucht hangen na het afstoffen, ook als je chemische middelen gebruikt.
De Swiffer microvezeldoekjes kunnen tot maximaal vijf keer worden hergebruikt voordat u deze moet vervangen.
U kunt stof uit de lucht halen door het gebruik van een goede luchtreiniger. Deze zorgt voor een schone en gezonde lucht. Luchtreinigers filteren door geavanceerde filtertechnieken het stof uit de lucht, waardoor u weer rustig kunt ademhalen. Onze luchtreinigers zijn uitgerust met een ionisator en HEPA filter.
De grootste boosdoener in de doorsnee slaapkamer zijn de huisstofmijten. Ze voeden zich met huidschilfers, haarresten en nagelresten en leven het liefst in vochtige, warme plaatsen. Zoals je kan verwachten, leven er dus honderdduizenden in jouw matras, hoofdkussen, dekbed en donsdeken.
Door vaker je slaapkamer te stofzuigen en af te stoffen zul je ook minder stof zien. Het beste is om minimaal iedere week je kamer schoon te maken en dan niet alleen stofzuigen en een doekje over het nachtkastje. Het is belangrijk om overal een doek overheen te halen zoals bovenop kasten en op je plinten.
De slaapkamer
Stofzuig je kamer regelmatig. Ook onder het bed! Daar hoopt zich gemakkelijk stof en viezigheid op, zonder dat je het ziet. Haal minimaal een paar keer per jaar je matras en lattenbodems volledig uit het bed.
Pluisjes op wasgoed voorkomen: leg wollen kleding een nachtje in de vriezer. Raar maar waar: door je nieuwe wollen trui een nachtje in de vriezer te leggen, komen er minder pluisjes op. Stop je trui in een hersluitbaar zakje en leg hem een nachtje in de diepvries. Hiermee verminder je de kans op pillen!
Het gebruiken van een stofzuiger, een lange Swiffer of plumeau is namelijk een heel effectieve manier om van stof af te komen. Ook elektrostatische- of microvezeldoekjes helpen bij het vasthouden en aantrekken van de stof, meldt Zininmeer.be.
Licht en zorgvuldig schuren met een schuurmatje of schuurpapier (P220). Daarna stofvrij maken met de stoffer en daarna met een kleefdoekje. Breng de tweede eindlaag en laat goed drogen. Verflagen hebben minimaal 1 week nodig om volledig uitgehard en belastbaar te zijn.
De Swiffer microvezeldoekjes kunnen tot maximaal vijf keer worden hergebruikt voordat u deze moet vervangen. De Swiffer doekjes bestaan uit duizenden microvezels die tijdens gebruik elektrostatische lading genereren en stof aantrekken als een magneet.
Product Informatie. Swiffer XXL Stofdoekjes verwijderen vuil, stof en haar van elke vloer en elk oppervlak in je huis en houden ze vast. Zo wordt je huis schoonmaken kinderspel! Made in China - Made in E.U.
Gemiddeld zou je twee keer per week moeten dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Het wappert langs de muren, zit verstopt tussen de verwarming, vormt bollen onder het bed en wikkelt zich om tafel- en stoelpoten: stof houdt ervan zich te nestelen op plekken waar je het liever niet hebt.
Met een droog microvezeldoekje kun je de televisie of andere stoffige oppervlakken mee afstoffen. Want – je raadt het al – microvezel trekt ook stof aan. Verder kan je zelfs je douchewand en spiegels er streeploos mee droog- en schoonmaken.
Fijnstof is een verzamelnaam voor uiteenlopende deeltjes die door de lucht zweven: roetdeeltjes, opstuivend zand, uitlaatgassen, zeezout, plantmateriaal, cementdeeltjes en bijvoorbeeld stukjes afgesleten autoband of wegdek. Fijnstof kan ook ontstaan door reacties tussen verschillende gassen in de lucht.
Deze minuscule fijnstofdeeltjes zijn allesbehalve onschadelijk voor de gezondheid. Het gaat om onder andere pollen, mijtuitwerpselen, bacteriën en schimmelsporen. Deze deeltjes kunnen doordringen tot diep in onze longen en de luchtwegen irriteren.
Chemische stoffen kunnen gevaarlijk zijn voor mensen en het milieu. Hoe groot dat risico is, hangt af van de stof zelf. Maar het hangt ook af van hoe vaak en met hoeveel van de stof mensen en het milieu in contact komen. Het RIVM doet onderzoek naar de risico's van stoffen en adviseert over normen voor stoffen.
Het wordt veroorzaakt door zweet en vet dat door het menselijk lichaam wordt afgescheiden.Wanneer deze stoffen zeer diep in de stof doordringen, wordt deze uiteindelijk geel. Het komt ook voor dat witte stoffen een grijze kleur krijgen.