Je kussen kan gele vlekken krijgen die ontstaan doordat je transpireert in je slaap. Een deel van het vocht dat je verliest komt namelijk in je kussen terecht. De gele vlekken zijn niet alleen erg onhygiënisch, je kussen kan er ook door gaan stinken.
De gele plekken in hoofdkussens ontstaan omdat de mens 's nachts transpireert. Dat doet iedereen. Een deel van dit vocht komt in het kussen terecht, wat voor de gele vlekken zorgt.
Gele vlekken in je hoofdkussen
Tijdens je nachtrust verlies je alleen heel wat vocht en door nachtelijk zweten kan je hoofdkussen gele vlekken krijgen. Dit is niet zo'n fris gezicht, maar gelukkig kun je dit wel wegkrijgen. Meng wat soda met witte azijn en smeer de gele vlekken hiermee in.
Een kussensloop gooien we regelmatig in de was, maar het hoofdkussen laten we meestal liggen en stoppen we in een nieuwe, propere kussensloop. Maar na verloop van tijd zit het vol met dode huidcellen en huisstofmijt, én komen er zweetplekken op. Zo'n vergeeld hoofdkussen, dat willen we liever niet!
Stap 1:Vergeelde kussens weer wit krijgen
Dat is natuurlijk simpel: je gooit je kussen in de trommel, je schept in plaats van waspoeder Vanish Oxi Action in het wasmiddelbakje en je machine doet het werk. Is de wasmachine klaar dan stop je je kussen in de droger op een niet te heet programma.
Om de gele vlekken te verwijderen uit je kussen kun je het volgende doen. Meng drie kopjes warm water met één kopje vloeibaar vaatwasmiddel, driekwart kopje schoonmaak soda, een half kopje witte azijn en een normale dosis van je standaard wasmiddel. Was daarna je kussen in de wasmachine met het zelfgemaakte mengsel.
Maak een eigen wasmiddel tegen gele vlekken
Meng dan 1 vaatwastablet, 1 schepje baking soda, een half kopje witte azijn en een schepje wasmiddel met elkaar. Meng het daarna weer met 3 kopjes warm water. Et voila: je eigen wasmiddel dat je gewoon in de wasmachine gooit om die witte was weer wit te krijgen!
Dit kan komen door de effecten van hard water, waspoederresten in de wasmachine of onzorgvuldig vijlen (geen scheiding van wit van donkere of gekleurde items). Daarom is regelmatig reinigen van je wasmachine een must. Hoe je dit het beste kunt doen lees je in mijn andere blog hierover.
Schone kussenslopen
Het beste is om je kussensloop twee tot drie keer per week te verschonen.
Was de kussens op 60 graden in warm water met een voorzichtig wasprogramma voor fijne was. Laat de wasmachine goed naspoelen om het wasmiddel te verwijderen uit de kussens. Laat de wasmachine goed centrifugeren om al het water uit de kussens te krijgen, maar doe dit op maximaal 800 of 1000 toeren.
Gemiddeld gaat een kussen ongeveer 2 tot 3 jaar mee. Dit houdt in dat een hoofdkussen inderdaad veel minder lang mee gaat dan een dekbed.
Voor donzen hoofdkussens adviseren wij een wasprogramma van 40-60° (geen kokend water) en een laag toerental. In elk geval moet u op het etiket controleren of machinewas mogelijk is. Het drogen kan gebeuren door een tennisbal in de droogtrommel te steken om hem gelijkmatig te houden.
De levensduur van een hoofdkussen
Ook naar hygiëne toe raden wij aan om jouw hoofdkussen zeker na 3 jaar te vervangen. Jouw hoofdkussen langer schoon houden en beter beschermen? Gebruik een goede molton kussenbeschermer. Hier lees je alles over hoe je jouw hoofdkussen kan wassen.
Kortgezegd hangt dit vooral af van je slaaphouding. Vooral voor buikslapers is slapen zonder kussen een goede optie. Voor rug- en zijslapers is het van belang om op een kwalitatief goed kussen te slapen.
Echter, na verloop van tijd kan een een wasbeurt zeker gewenst zijn. Als je onder je kussensloop een passende molton gebruikt en beide wekelijks wast, is het wassen van een donzen kussen niet vaak nodig.Elke 2 tot 3 jaar is in dat geval voldoende.
Tijdens het slapen verliezen we behoorlijk wat vocht en daarvan verdwijnt gemiddeld een halve liter in ons kussen. Zweet u sowieso meer, dan is het af te raden een latex of traagschuim kussen te nemen.
In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week.
Bij dekbedden wordt vaak aangeraden om dit professioneel te laten doen, maar een kussen past gelukkig gewoon in de wasmachine thuis. Bekijk altijd goed de instructies op het waslabel van het hoofdkussen. Het wordt aangeraden om twee kussens tegelijkertijd te wassen voor de stabiliteit van de wasmachine.
Kussens gevuld met wol kunnen meestal niet zelf gewassen worden.Kussens gevuld met dons of met veren kun je vaak wel zelf wassen. Het is ontzettend lastig om deze kussens goed droog te krijgen (ze kunnen gaan stinken). Kussens gevuld met veren en/of dons moeten dus door en door gedroogd worden in de droger.
Breng een beetje azijn op de vlek aan, laat het ongeveer 15 minuten rusten en was het dan zoals gewoonlijk in de wasmachine. De tweede optie is zuiveringszout, breng een beetje aan op de vlek, laat het 15-20 minuten intrekken. Gooi het in de machine, en het komt er zo goed als nieuw uit!
Iedereen is ermee bekend: de vieze gele vlekken die na lang dragen plotseling in je witte kleding tevoorschijn komen. Deze gele vlekken worden veroorzaakt door het transpireren. De vlekken ontstaan door een chemische reactie van zout en talg uit het zweet in combinatie met het aluminium uit deodorant.
Een hogere temperatuur bij het wassen
Vaak wassen we op een temperatuur van 40 of 60 graden. Wanneer je last hebt van gele vlekken in je witte kleding kun je die temperatuur het best een beetje opschroeven. Zet eens in de zoveel tijd een kookwas van 90 graden aan. Zweetvlekken hebben zo geen schijn van kans.
Wanneer je een witte was gaat draaien, kun je een eetlepel baking soda toevoegen naast je reguliere wasmiddel. Dit kun je ook doen bij andere soorten wasgoed. Niet alleen haalt baking soda vlekken uit kleding, het werkt ook als een wasverzachter waardoor je wasgoed heerlijk zacht uit de wasmachine komt.
Zitten er hardnekkige gele of grauwe vlekken in het textiel? Meng dan in een kopje baking soda met een beetje citroensap en breng het goedje rechtstreeks op de vlekken aan. Laat het even intrekken en was het kledingstuk volgens wasvoorschrift.
Hoe krijg je je wasgoed wit met Baking Soda? Zorg ervoor dat je enkel wit wasgoed in de trommel doet, voeg in het wasmiddelbakje een half kopje Baking Soda aan het gebruikelijker wasmiddel toe en laat de wasmachine de rest van het klusje klaren.