Zand smelt bij een temperatuur boven de 1700° Celsius. Met deze temperatuur is in de industrie nauwelijks te werken, behalve tegen extreem hoge energiekosten. Om dit smeltpunt te verlagen wordt soda (natriumcarbonaat Na2CO3) of magnesium gebruikt.
Zand kan gesmolten worden. Het wordt dan een doorzichtige massa. Het zand moet hiervoor een oven in die wel 1400 graden kan worden! En als het gesmolten zand dan als vloeibaar glas uit de oven komt, moet het zo snel mogelijk gevormd worden.
Glas maken ze uit een mengsel van zand, kalk en soda. Deze grondstoffen verhitten ze bij een temperatuur rond de 1500 graden Celsius in een smeltoven. Daarna ontstaat er een floatbad met nieuw materiaal dat de koeloven ingaat. In deze oven koelen ze de vloeistof gecontroleerd af.
Als ze glas willen maken doen ze zand, soda en kalk door elkaar in een oven. Niet een oven die je thuis hebt, maar één die 2300 graden kan bereiken. Dan smelt het en wordt het een dik mengsel: vloeibaar glas.
De aanmaak van het eigenlijke glas, uitgaande van drie natuurlijke en overvloedige basisgrondstoffen op Aarde : oxides van silicium, natrium en calcium. Het smelten gebeurt bij ongeveer 1500°C en het zuiveren bij ongeveer 1400°C.
Flamework oftewel lampwork
Het is het rechtstreeks smelten van glas met behulp van een brander. Staafjes gekleurd of helder glas worden in het glasatelier in de hete vlam gesmolten en gevormd tot glassieraden zoals glaskralen, glazen oorbellen, glashangers en kleine objecten.
Vuurvast glas, kristal en vensterglas moeten bij het restafval. Deze glassoorten geven problemen bij recycling omdat hun smelttemperatuur anders is dan die van verpakkingsglas. Spaarlampen, ledlampen en tl-buizen horen in de inzamelbak voor lampen. Die vind je vaak bij winkels en supermarkten.
Plexiglas is het populairste vervanger voor glas op dit moment. Dat is niet raar, gezien de voordelen waar Plexiglas over beschikt. Zo is dit materiaal qua gewicht een stuk lichter dan glas, maar tegelijkertijd is het 30 keer slagvaster dan glas. Bovendien zijn er vele toepassingen van Plexiglas mogelijk.
In het smeltproduct (glas) wordt altijd als grondstof zand (siliciumoxide SiO2) gebruikt. Aan dit basisproduct kunnen vele stoffen worden toegevoegd, zoals borosilicaat, germanium, fosfor, arsenicum, lood en metalen of metaaloxiden.
"Hier het bewijs dat er GEEN zandstorm is! Zand is niet magnetisch!
Zand bestaat uit zandkorrels. Dat zijn kleine stukjes steen met een diameter tussen de 0,06 en 2 millimeter. Ooit is iedere zandkorrel begonnen als deel van vast gesteente. Gesteenten die aan het oppervlak liggen, staan constant bloot aan verwering en erosie door water en wind.
Zand bestaat uit zeer kleine stukjes steen; zandkorrels, die in grootte variëren tussen 63 micrometer en 2 millimeter. Als de korrels kleiner dan 63 micrometer zijn noem je de grondsoort silt; bij korrels groter dan 2 millimeter spreek je van grind. Het ontstaan van een zand is een proces van miljoenen jaren.
Niet alle grondstoffen zijn brandbaar. Voor grondstof kun je ook lezen “basis” stof. Dit is wel een aardige woordspeling, want de grondstof “grond” (zand/aarde) is NIET brandbaar.
En we weten dat er een hoge temperatuur bij nodig is. Zand smelt namelijk bij een temperatuur boven 1700° Celsius.
Als een bliksemschicht inslaat op een zandbodem dan worden de kwartskorrels in het zand zó heet dat ze smelten.Na afkoeling vormen ze samen vertakte buizen van natuurlijk glas. Op deze manier raakt de bliksem versteend.
Plexiglas (Acrylaat/Acrylglas/PMMA)
Het is namelijk 50% lichter van gewicht en 30 keer sterker dan glas.
Plexiglas is namelijk brandbaar en daarom niet geschikt voor plaatsen waar grote hitte, open vuur of vonken kunnen voorkomen. Dat is niet alleen het geval bij open haarden of kachels, maar ook bij veel bewerkingen in een werkplaats. Denk maar eens aan lassen, vlamsolderen, slijpen… Vonkvorming ligt altijd op de loer.
Acrylaat is in vele opzichten voordeliger dan glas. Naast dat het een hogere lichtdoorlatendheid heeft, is het namelijk ook 50% lichter van gewicht en tot wel 30 keer sterker dan glas. Het is zelfs steviger dan dubbelglas.
Lever vlakglas apart in bij de milieustraat of glashandel. Dubbel glas kun je inclusief de metalen rand en kit inleveren. Niet alles mag in de bak voor vlakglas.
Ovenschalen, drinkglazen en vazen
Theeglazen of ovenschalen zijn namelijk van hittebestendig glas gemaakt. Dit glas heeft een ander smeltpunt dan verpakkingsglas en kan dus niet samen gerecycled worden. Ook kristalglas mag niet in de glasbak. Dit soort glas heeft een andere samenstelling dan 'gewoon' glas.
'Een wijnfles of een groentepotje kan voor 100 procent terugkeren in een nieuw exemplaar. Het kost minder energie om van oud glas nieuw glas te maken dan nieuwe grondstoffen als zand en soda te gebruiken. Reden waarom tweedehandsglas geld waard is.
Thee of koffie drink je het lekkerst uit een stevig glas. Met dit heldere Fortune theeglas of koffieglas kun je extra genieten van je warme drankje. Het blijft namelijk goed warm en de smaken komen beter uit. Dit komt doordat de smaken niet kapotgeslagen worden door het gladde glas.
Soep bewaren in een glazen pot
Zo maken bacteriën geen kans en blijven ze tot twee maanden goed. Eerst steriliseer je propere glazen potjes in kokend water. Daarna vul je ze met zo heet mogelijke soep en sluit je ze luchtdicht af met een deksel. Je kunt de soep zo weer opwarmen in een pannetje of de magnetron.
Wist je dat glas eigenlijk helemaal niet tegen heet water kan? Dat komt omdat glas erg goed hitte kan geleiden.