CHINA. “Chinezen vieren hun verjaardag met vrienden en familie, meestal buiten de deur. De jarige hoeft niets te doen. Het feest wordt door anderen georganiseerd.”
Verjaardag in Vietnam: op dezelfde dag jarig als iedereen. Net zoals in Japan viert ook iedereen in Vietnam zijn verjaardag op hetzelfde moment, namelijk tijdens het driedaagse feest Tết Nguyên Đán, ook wel Tet genoemd. Tijdens dit feest wordt de lente gevierd en er begint een nieuw jaar.
In sommige landen of culturen viert men de verjaardag niet op de datum van de geboortedag, maar op de naamdag, de dag van de heilige waarnaar men vernoemd is. Bij het vieren van de oprichtingsdag van een bedrijf of vereniging spreekt men veelal van een jubileum.
Een aantal kroonjaren heeft een speciale naam gekregen; alle aan de bijbel ontleend: 50 jaar: Abraham of Sara 60 jaar: Isaak of Elisabeth 70 jaar: Jacob of Anna 80 jaar: Jozef of Debora 90 jaar: Antonius of Ruth 100 jaar: Methusalem of Judith Wanneer iemand 50 jaar is geweest, wordt vaak gezegd dat hij Abraham heeft ...
Jehovah's Getuigen vieren geen verjaardagen, omdat ze denken dat God zulke vieringen afkeurt. De Bijbel verbiedt het vieren van een verjaardag niet expliciet, maar Jehovah's Getuigen denken dat er aanwijzingen instaan die daar wel op wijzen.
Normaal gesproken vier je in Duitsland een verjaardag op de dag zelf. Komt dat niet uit is “Nachfeiern” een gebruikelijke vorm. Je viert het gewoon het eerstvolgende weekend na je verjaardag. “Reinfeiern” doen we wel: een feestje vieren op zaterdag terwijl zondag pas de echte verjaardag is.
Amerikanen ervaren hun verjaardag als een privékwestie; ze vieren die thuis of in een restaurant met familie en vrienden, op een dag die voor iedereen goed uitkomt. Als je jarig bent in Amerika hoef je, in tegenstelling tot Nederlandse jarigen, niet zelf voor de taart te zorgen of de drankjes te betalen.
69 jaar: lork. 70 jaar: platina, bloedkoraal, briljant. 75 jaar: albast, diamant, kroonjuwelen, platina, radium, rodium.
Veertigers zijn veel meer ontspannen, staan relaxed in het leven en zijn daardoor ook veel aangenamer in omgang.
Over bekendste en meestgebruikte benamingen bestaat consensus: 12½ jaar is koper, 25 jaar zilver, 50 jaar is goud en 60 jaar is diamant. De andere tijdsaanduidingen hebben soms meerdere benamingen - en sommige daarvan hebben meerdere betekenissen.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek vieren maar liefst 43.837 Nederlanders deze dag hun verjaardag. Wil jij weten hoeveel mensen er tegelijk met jou hun verjaardag vieren?
Vandaag, op 4 juli, vieren de Amerikanen "Independence Day", de dag dat dertien kolonies zich op 4 juli 1776 onafhankelijk verklaren van het Britse Rijk. De Amerikanen laten de dag niet onopgemerkt voorbijgaan.
Independence Day wordt door de Amerikanen jaarlijks gevierd op 4 juli, de dag is dan ook bekend onder de naam 'the Fourth of July'. De Amerikanen vieren die dag de 'verjaardag' van de Onafhankelijkheidsverklaring. Door het tekenen van deze verklaring op 4 juli 1776 werd Amerika onafhankelijk van Groot-Brittannië.
Independence Day wordt veelal geassocieerd met parades, barbecues, picknicks, honkbalspelletjes, vuurwerk en verschillende andere publieke- en privégelegenheden ter viering van de historie en tradities van de VS.
Zeker vroeger aten mensen bijna nooit gebak. Door gebak te serveren laat je zien dat het een feestelijke dag is. Men zei vroeger: de gasten moeten met een zoete mond naar huis gaan. Dan was het feest geslaagd.
De Westerse geschiedenis van de verjaardag
De Egyptenaren zouden begonnen zijn met het vieren van de verjaardag van de farao. Ze vierden eigenlijk niet de geboortedag van de farao, maar de dag waarop deze gekroond werd. Deze gewoonte werd overgenomen door de Grieken die de verjaardag van de Goden vierden.
De Romeinen
De oude Egyptenaren en Grieken al begonnen met het vieren van verjaardagen voor hun goden. Toch waren het de Romeinen die de verjaardagen voor de gewone man invoerden. Letterlijk voor de man, want verjaardagen voor de vrouwen werden pas veel later, in de twaalfde eeuw, ingevoerd.
De geloofsgemeenschap ontstond eind 19e eeuw in de Verenigde Staten en is een aftakking van de door Charles Taze Russell gestichte Bijbelonderzoekers. Men treedt toe tot de gemeenschap door het ritueel van de volledige onderdompeling (doop) op (bijna) volwassen leeftijd; Jehova's getuigen kennen geen kinderdoop.
Nederland telt zo'n 30.000 Jehovah's Getuigen die geloven dat alleen zij het ware geloof verkondigen. Ze stemmen niet, vieren geen Kerstmis of verjaardagen, weigeren dienstplicht en bloedtransfusies.
Jehovah's getuigen mogen geen bloed, maar eten vaak wel vlees. Op www.vlees.nl staat "Bij het slachten bloeden de dieren uit. Hierdoor verdwijnt het grootste deel van het bloed. Een gedeelte van het bloed blijft echter achter in de weefsels en komt daar - ook bij het bakken en braden - niet meer uit.