Afgeplat hoofdje voorkomen
Leg je baby vanaf het begin afwisselend met het hoofdje naar links en naar rechts wanneer je je baby in bedje ligt. Ook als je baby een voorkeurshouding heeft, is het belangrijk het hoofdje regelmatig naar de andere kant te draaien.
Na de geboorte kan het hoofdje van je baby lichtjes vervormd zijn. Meestal trekt dit spontaan weg in de eerste week.
De meest voorkomende oorzaak van een afgeplat achterhoofdje is een voorkeurshouding van de baby. De baby ligt dan bijvoorbeeld veel meer op de rechter kant van zijn hoofdje dan de linkerkant waardoor de rechterkant afgeplat raakt. Ook wordt de medische term positionele posterior plagiocefalie wel gebruikt.
Een afgeplat hoofdje komt bij acht op de tien baby's voor. De fontanellen van een baby zijn nog niet gesloten, omdat de schedel van een baby nog niet volgroeid is. Dit gebeurt bij de leeftijd van 1 tot 2 jaar. Hierdoor is het hoofdje van een baby meer vervormbaar dan die van een volwassenen.
De schedel groeit het eerste levensjaar het snelst en daarna steeds langzamer. Groei van de schedel gaat door tot ongeveer de leeftijd van 21 jaar. Een schedelomtrek boven de +2 SD wordt een macrocefalie genoemd. Macrocefalie wijst op toename van de schedelinhoud of van de schedel zelf.
Voorkeurshouding is een probleem dat speelt bij baby's in de eerste zes levens- maanden. Meteen na de geboorte draaien baby's hun hoofd vaak naar dezelfde kant. Meestal gaat dit binnen enkele weken vanzelf over.
Een plat hoofdje bij je baby, aan de achterzijde van het hoofd, wordt vaak veroorzaakt doordat de baby veel op de rug ligt. Je kunt dit voorkomen door je baby bewust met het hoofdje in een andere houding te laten liggen. Dit geldt ook voor wanneer je de baby vasthoudt of in een babynestje legt om te ontspannen.
Aangeboren scheefstand van het hoofd
De scheefstand wordt veroorzaakt door een verkorting van een van de nekspieren die van achter het oor naar het sleutelbeen loopt. Aangeboren torticollis uit zich binnen enkele weken na de geboorte.
Vroege kenmerken: Het hoofdje staat scheef en wordt naar één kant gedraaid. Het schedeltje kan scheef groeien. Het kind huilt veel en slaapt slecht.
De grote fontanel is dichtgegroeid als je kind tussen de 6 maanden en 1,5 jaar oud is; de kleine na ongeveer 8 weken. Als je denkt dat de grote fontanel gesloten is voor de leeftijd van 6 maanden of nog niet na 1,5 jaar, is het verstandig om dit te bespreken met de jeugdarts.
Wat is plagiocefalie? Plagiocefalie of een afgeplat hoofdje is wanneer er zich een afgeplat deel ontwikkelt op de voorkant, achterkant of zijkant van het hoofd van een baby. Deze aandoening komt vaak voor bij zuigelingen en kan eenvoudig worden behandeld op verschillende manieren.
Hoe voorkom ik een voorkeurshouding? Het beste wat je kan doen om een voorkeurshouding te voorkomen is het aanbieden van voldoende variatie. Bij het slapen kunt u het hoofdje afwisselend naar links en rechts draaien. Bij het voeden met de fles kunt u wisselen van arm, of voedt uw baby eens op uw benen recht voor u.
Een afgeplat achterhoofdje is een vorm van een babyhoofd waarbij deze niet rond is, maar aan een kant duidelijk afgevlakt is ten opzichte van de rest van het kinderhoofdje.
Werking van de baby helm
Hij geeft ruimte aan de delen die achtergebleven zijn, zodat de schedelgroei voornamelijk hier zal plaatsvinden. De helm zorgt er zo voor dat de schedel weer mooi rond wordt. Een helm kan aangemeten worden vanaf 5 maanden tot ongeveer 8 maanden.
Een voorkeurshouding kan al tijdens de zwangerschap ontstaan, als de baby lange tijd in dezelfde houding heeft gelegen. Daardoor kunnen bijvoorbeeld de nekspieren stijf zijn geworden, waardoor de baby moeite heeft met het draaien van het hoofdje.
De osteopathische behandeling focust op blokkades in de schedel en de bovenste nekwervels die de voorkeursligging veroorzaken. Via zachte manuele technieken verhelpt de osteopaat de blokkades en herstelt de beweeglijkheid van de wervelkolom.
Osteopathie kan baby's onder andere helpen bij het kiss-syndroom, spanning en stijfheid in armen, benen en romp, achterblijvende motorische ontwikkeling, niet kruipen of laat lopen, overstrekken, een onregelmatig of afgeplat schedeltje of voorkeurshoudingen van het hoofd of de romp.
Het syndroom van Grisel wordt ook wel torticollis nasopharyngealis genoemd. Torticollis is de medische naam voor een scheefstand van hoofd en nek. Het woord nasopharyngealis betekent van de neus, keel of oor. Dit komt omdat dit syndroom vaak ontstaat nadat kinderen een infectie van de neus of de keel hebben gehad.
Ontwikkeling baby van 2 maanden
Wanneer je baby op zijn buik ligt, kan hij zijn hoofd al eventjes optillen. Ook gaat je baby steeds beter zien. Kleuren ziet je baby pas na ongeveer 4 weken. Tot een afstand van 40 centimeter ziet hij nu scherp.
Verveling of afleiding: Baby's kunnen aan hun eigen haar trekken als ze zich vervelen of behoefte hebben aan afleiding. Het kan een manier zijn om hun aandacht af te leiden van eventuele ongemakken. Gewoonte: Bij sommige baby's kan het trekken aan het haar een gewoonte worden die ze herhalen zonder specifieke reden.
Houdingsgebonden plagiocefalie wordt veroorzaakt doordat de baby (te) vaak in dezelfde rughouding ligt, o.a. door aanbevelingen om wiegendood te voorkomen. De druk op het hoofdje plat de schedel af.
Altijd onder toezicht! Als je baby een voorkeurshouding naar rechts heeft en uit zichzelf veel beweegt, dan kun je hem het beste op zijn rechterzij neerleggen. Als je baby dan rondkijkt, zal hij zijn hoofd vaker naar links draaien. Hij versterkt daarmee de spieren die de voorkeurshouding opheffen.
Leg je baby minimaal 3 keer per dag op de buik, wanneer hij wakker én onder toezicht is. Je baby ontwikkelt hierdoor sterke nekspieren, waardoor hij gemakkelijker naar alle kanten kan kijken. Begin hiermee in de eerste weken. Bijvoorbeeld tijdens het verschonen: 3 tot 5 keer per dag, 1 tot 5 minuten per keer.
Als baby's hun hoofdje te vaak naar dezelfde kant draaien heet dat een voorkeurshouding. Een voorkeurshouding is niet goed voor een gezonde ontwikkeling van je kindje. Daarom is het belangrijk baby's te stimuleren het hoofdje naar beide richtingen te draaien.