als van 80 tot 100% bent afgekeurd ontvang je IVA-regeling (inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten). Hier is de uitkering 75% van je laatst verdiende inkomen tot maximaal 36.536 euro een IVA-uitkering ontvang je als je niet kunt werken en geen kans hebt op herstel.
De inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten (IVA) wordt uitgekeerd aan mensen die volledig afgekeurd en blijvend arbeidsongeschikt zijn. De uitkering bedraagt minstens 75 procent van het WIA-maandloon. In bijzondere gevallen kan deze uitkering hoger uitvallen: tot maximaal 100 procent van het WIA-maandloon.
Als de uitkomst van je WIA-keuring 80-100% WGA is, kan de verzekeringsarts dat op medische gronden vaststellen of de arbeidsdeskundige heeft niet voldoende functies gevonden die bij je beperkingen passen. Dat houdt in dat je op dit moment weliswaar niet kunt werken maar in de toekomst kan dat anders zijn.
Een WAO-uitkering is maximaal 75% van het loon dat u vroeger had.
U bent volledig en duurzaam arbeidsongeschikt verklaard. U werkgever mag u ontslaan. U heeft recht op een IVA-uitkering. Deze uitkering is 75% van uw oude loon.
Je bent arbeidsongeschikt als je door een medische en objectief vast te stellen oorzaak tenminste 25% van je werk niet meer kunt doen. Dat is de maatstaf die we bij a.s.r. hanteren. Deze vuistregel gebruiken de meeste andere arbeidsongeschiktheidsverzekeraars ook.
Een depressie kan ziekteverzuim veroorzaken en uiteindelijk ook arbeidsongeschiktheid. Bij een depressie is er sprake van psychische klachten die het voor u onmogelijk kunnen maken om te werken. U kunt bij uitval wegens depressie wellicht aanspraak maken op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.
Psychisch verzuim is een vorm van ziekteverzuim. Een medewerker is dan niet in staat om te werken vanwege psychische klachten. Denk bijvoorbeeld aan overspannenheid, een burn-out, een depressie of een angststoornis. Het duurt vaak langer voor de werknemer helemaal is hersteld bij psychische klachten dan gemiddeld.
Hoe hoog is de tegemoetkoming? De tegemoetkoming bedraagt 177,68 euro netto (in 2019). Het bedrag wordt jaarlijks bepaald door het ministerie van Sociale Zaken. Je ontvangt de jaarlijkse tegemoetkoming rond 21 september, tegelijk met de uitkering.
Als je in loondienst bent en 20 maanden niet meer (volledig) gewerkt hebt, dan kan je een WIA-uitkering aanvragen. WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Van het UWV ontvang je in de 88e week dat je ziekgemeld bent bericht over de aanvraag van een WIA-uitkering.
Op het moment dat je uitkering stopt gaat er een vangnet van 5 jaar lopen. Als je na beëindiging van de uitkering binnen 5 jaar weer toegenomen arbeidsongeschikt wordt (vanwege dezelfde ziekteoorzaak) dan kun je opnieuw een herbeoordeling bij het UWV aanvragen om te bepalen of er weer recht bestaat op uitkering.
Vindt de arts dat u een kleine kans heeft op herstel? Dan krijgt u de eerste 5 jaar elk jaar een herbeoordeling. Er wordt dan opnieuw gekeken of u recht heeft op de IVA-of een WGA-uitkering. De herbeoordeling gaat hetzelfde als de WIA-beoordeling.
Als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, krijg je een WGA-uitkering. Beoordeelt het UWV dat je nu nog niet kunt werken, maar dat er wel kans op herstel? Ook dan krijg je een WGA-uitkering. Hoe hoog je uitkering is, is afhankelijk van je situatie.
Het bedrag van de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten in 2022 is € 186,00 netto. Dit jaarlijkse bedrag wordt vastgesteld door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Wij maken de tegemoetkoming eind september aan u over.
Werknemer en Ziektewet-uitkering
De Ziektewet-uitkering van uw werknemer stopt als hij weer aan het werk kan, de AOW-leeftijd bereikt of overlijdt. Anders eindigt de uitkering na maximaal 104 weken (2 jaar). Is uw werknemer dan nog ziek, dan krijgt hij mogelijk een WIA-uitkering.
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
Gegevens over de vijf belangrijkste chronische ziekten (longkanker, diabetes, hart- en vaatziekten, en COPD) zijn bijeengebracht in de Staat van Volksgezondheid en Zorg ( StaatVenZ Staat van Volksgezondheid en Zorg (Staat van Volksgezondheid en Zorg)).
De verhouding tussen arbeid en rust is bij cliënten met chronische pijn extra belangrijk. De pijn vraagt namelijk zoveel energie en maakt dat de energie eerder op is. Echter, alleen maar rusten komt de cliënt ook vaak niet ten goede. Het zoeken naar de juiste balans is hierin dus het streven.
Zomaar afgekeurd worden zit er dus niet in. En anders dan vroeger is het ook geen zekerheid dat je de uitkering je hele leven houdt. In principe heb je een WIA uitkering tot je pensioen. Tenzij er redenen zijn om je te herkeuren, dan wordt dat ook gedaan.
De arts en de arbeidsdeskundige van UWV bepalen uw mate van arbeidsongeschiktheid. Dit gebeurt door een sociaal-medische beoordeling. U krijgt die beoordeling als u na 2 jaar ziekte niet of niet volledig aan het werk kunt.
Maar liefst 27 procent van de volwassenen met een depressie blijft drie jaar arbeidsongeschikt. Voor zo'n 17 procent is dat zelfs vijf jaar. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.
Verwacht u dat u helemaal niet meer kunt werken? Ook niet in de toekomst? Dan kan de arts u voorstellen om alvast een WIA-uitkering aan te vragen. U kunt deze aanvraag bij ons indienen als u tussen de 13 en 68 weken ziek bent.
Een angststoornis kan een reden zijn tot langdurige uitval van een werknemer. Vaak is er een lange aanloop voordat de werknemer zich ziek meldt waarin een aantal signalen worden gegeven. Dingen die vaak voorkomen zijn algehele stressklachten zoals prikkelbaarheid, gespannenheid en concentratieproblemen.
Krijg je een hypotheek met een WAO-/WIA-uitkering? De WAO (Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering) is de voorganger van de WIA-uitkering (Wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Als je een WAO-uitkering hebt, wordt het hele bedrag van je inkomen uit de uitkering meegenomen in je hypotheekaanvraag.