Maak het zeepbakje schoon met heet water en afwasmiddel. Haal ook een doekje met afwasmiddel door de ruimte waar het bakje gezeten heeft. Als het bakje door zijn vorm lastig schoon wordt, kan deze nog in de vaatwasser. Doe een handvol niet-bijtende soda en een goede hoeveelheid schoonmaakazijn in het wasmiddelbakje.
Als het zeepbak van de wasmachine vuil is, verwijdert u de zeepbak en spoelt u deze uit onder de kraan. Trek de zeepbak uit tot u een weerstand voelt.de rode ontgrendelknop indrukken aan het einde van de lade en deze er geheel uittrekken.
Gebruik dan 2 vaatwastabletten om vetluis tegen te gaan. Je stopt ze in het zeepbakje en je draait vervolgens een programma (geen was erbij!) op 90 graden. Het anti-vetmiddel van de vaatwastabletten gaat ook in de wasmachine vet tegen.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Azijn verwijdert kalk en doodt schimmels en bacteriën. Bovendien maakt azijn het water zachter, waardoor de reinigende werking nog beter tot zijn recht komt in de wasmachine. Omdat schoonmaakazijn niet giftig is kun je het prima gebruiken bij het wassen van je kleding en voor beddengoed wassen.
Gooi een paar kopjes azijn in de machine (in het vakje voor wasverzachter) en was op relatief hoge temperatuur. Je kunt er eventueel ook een klein drupje etherische olie bij toevoegen, dan ruikt het wat lekkerder. Was de kleding daarna met een normaal programma met wasmiddel.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
Het ziet eruit als een grijzige substantie die na het wassen achterblijft in je wasmachine. Het ontstaat door huidschilfers, haren, lichaamsvet en andere materialen die een reactie aangaan met het wasmiddel. Dit vormt een ideale voedingsbodem om zich uit te breiden.
Draai een lege was op 90º C met natuurazijn of soda.
Ook een halve kop soda is voldoende om uw wasmachine weer goed vetluis vrij te maken. Door de combinatie van azijn of soda en de hoge temperatuur lost het vuil, kalk en vet zeer effectief op.
De trommel van de wasmachine schoonmaken doe je door er een flinke scheut schoonmaakazijn in te gooien. Draai vervolgens een wasprogramma op 90° C. Door de hoge temperatuur in combinatie met azijn lossen vet vuil en kalk goed op. Je wasmachine is daarna weer helemaal schoon en ruikt weer fris.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
Schoonmaakazijn is ook gewoon azijn, het verschil is dat dit zuurder is doordat het een hoger percentage azijnzuur bevat. Schoonmaakazijn is dus niet voor consumptie bedoeld, maar echt alleen om mee schoon te maken.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Als vuistregel kun je hanteren: Maak je wasmachine 1x keer per maand schoon. Er zijn ook mensen die de wasmachine schoonmaken na elke keer wassen.
Als je wasmachine niet waterpas staat, kan dit een waterdoorvoerprobleem veroorzaken, waardoor je een wasverzachterlade vol water krijgt. Gebruik een waterpasmeter (of download een waterpasapp) om vast te stellen of de voor- en achterkant, evenals de linker- en rechterkant van je wasmachine waterpas staan.
Het advies luidt om dit 1 tot 2 keer per maand te doen. Op die manier blijft je wasmachine schoon – en daarmee ook je wasgoed – en gaat het apparaat veel langer mee.
Soda in wasmachine
Je wasmachine schoonmaken met soda is ook mogelijk. Maar let op: te veel soda kan de wasmachine wél beschadigen, dus gebruik maximaal een kopje soda per keer. Laat ook bij deze methode een was draaien op 90/95 graden zonder wasgoed. Kleding kan namelijk beschadigen als je het wast met soda.
Vetluis, ook wel wasluis genoemd, is geen levend wezentje. Het is een zeepbacterie die op den duur bruine en/of grijze strepen veroorzaakt en de wasautomaat vervuilt. Vetluis kan ook in de slangen van de wasmachine komen en de waterniveauregeling van slag brengen.
Vetluis slaat op de rubbers van de wasmachine die aan de manchetrand zitten wanneer het niet weggespoeld wordt met heet water (60 – 90 graden). De combinatie van zeepresten van wasmiddel en vetluis kunnen voor stank zorgen.
Hoeveel azijn je nodig hebt, hangt af van de hardheid van je water. Hebben jullie eerder zacht water, dan is een klein scheutje al voldoende. Bij hard water mag je rekenen op een kopje. Omdat het dienst doet als vervanger voor wasverzachter, giet je azijn in het vakje voor wasverzachter.
Heb je last van nare geurtjes in de wasmachine? Doe dan een schepje baking soda in het wasmiddelenbakje. De soda neutraliseert namelijk geurtjes in de wasmachine. Zowel schoonmaakazijn als baking soda zijn milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en niet duur in de aanschaf.
Wees gerust, dit komt niet door jou was kunsten! Maar doordat zwarte was op een lagere temperatuur gewassen dient te worden blijven er wasmiddel restjes achter. Als je dan ook nog wasverzachter gebruikt, krijg je opgebouwde viezigheid in de wasmachine die gaat schimmelen. En dat veroorzaakt die vieze geur.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.