Baby's kunnen ook al waterpokken krijgen. Zij hebben vaak wel een mildere vorm van waterpokken dan jonge kinderen. Dit komt omdat baby's vaak nog de beschermende antistoffen van de moeder in hun bloed hebben. Baby's hebben deze antistoffen overigens alleen als de moeder vroeger zelf waterpokken heeft gehad.
Uw kind krijgt vlekjes en blaasjes over het hele lichaam, vaak ook in de mond, in het haar en op de oogleden. De huiduitslag jeukt. De blaasjes verdrogen tot korstjes. De korstjes zijn na 10 dagen verdwenen.
Waterpokken komt vooral bij kinderen voor meestal tussen de 1 en 8 jaar. Op 15 jarige leeftijd heeft al zo'n 90-95% van de kinderen waterpokken gehad. Hoewel zeldzaam kunnen ook volwassenen en bejaarde mensen voor het eerst waterpokken krijgen.
Varicella is vooral gevaarlijk voor de niet-geïmmuniseerde zwangere vrouw: zij kan het virus overdragen naar de baby in haar buik met mogelijk ernstige gevolgen. Bij baby's die besmet zijn onder de 6 maanden kunnen windpokken later nog eens optreden. De meeste mensen krijgen maar één keer windpokken.
Baby's en waterpokken
Als jij als pas bevallen moeder nog nooit het waterpokkenvirus hebt gehad, dan bestaat de kans dat jouw baby dit kan krijgen voordat hij drie maanden oud is. De ziekte kan dan ernstiger verlopen, omdat je baby nog geen antistoffen in het bloed heeft. Heb jij wel ooit deze ziekte gehad?
Bijna alle kinderen in Nederland krijgen waterpokken voordat ze 6 jaar zijn. Meestal zonder ernstige gevolgen. Er is een vaccinatie tegen waterpokken.
Voornamelijk kinderen krijgen waterpokken. Een tweede keer waterpokken krijgen is zeer zeldzaam. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Als het virus later in het leven weer actief wordt, kan het gordelroos veroorzaken.
Kinderen met waterpokken kunnen beter niet zwemmen tot de blaasjes goed ingedroogd zijn. Het warme zwemwater kan de jeuk erger maken. Ook kunnen de wondjes van de waterpokken na zwemmen gaan ontsteken.
De klachten die waterpokken veroorzaken zijn het ergst tijdens de blaasjes-fase. Het zijn immers de vochtblaasjes die de vervelende jeuk veroorzaken. Hoe lang een kind jeuk houdt, hangt dus samen met de lengte van die fase en het aantal golven. Het ergste is voorbij zodra de meeste blaasjes ingedroogd zijn.
Het is niet ongebruikelijk dat kinderen blaasjes hebben in het luiergebied. Tussen de billen en bij meisjes op de schaamlippen. Dit kan erg pijnlijk zijn bij het plassen omdat dit prikt. Als je kindje hier veel last van heeft zou je deze plekken kunnen bedekken met een babybillenzalf, zo kan de urine niet prikken.
Een kind dat de waterpokken krijgt, is al besmettelijk voor andere kinderen voordat hij zelf verschijnselen heeft. Dus heeft een kind in je omgeving waterpokken, dan is het bijna zeker dat jouw kind ook ziek wordt.
Duur waterpokken bij baby
Een baby heeft meestal 1 tot 2 weken waterpokken, vanaf het moment dat de rode vlekjes zichtbaar zijn. De baby is al wel eerder besmet voordat de ziekte zichtbaar is.
Mag een persoon met waterpokken op kraambezoek? Ja, dat mag. Postnataal verworven varicella verloopt in het algemeen mild.
De kans dat u een longontsteking krijgt door waterpokken is bijvoorbeeld groter. Ook is er een heel kleine kans dat uw kind aangeboren afwijkingen door waterpokken krijgt: een beschadiging van de huid, oogafwijkingen, te kleine armen en benen en beschadiging van hersenen en ruggenmerg.
Voor het beschermen en verzachten van de kwetsbare babyhuid wordt soms Sudocrem gebruikt. Sudocreme bevat een zinkoxide, dat ook prettig kan zijn bij waterpokken.
Krijgt u jeukende vlekjes, blaasjes en korstjes op de huid? Dan heeft u waarschijnlijk al waterpokken. U kunt van waterpokken erg ziek worden en bijvoorbeeld een longontsteking krijgen. Neem contact op met uw huisarts.
Binnen drie weken ontstaan de eerste klachten. Een kind met de waterpokken kan anderen besmetten vanaf twee dagen voordat de vlekjes zichtbaar zijn tot nadat de blaasjes zijn ingedroogd tot korstjes. Dit proces duurt zo'n tien dagen; je kind is dus ongeveer tien dagen besmettelijk.
Het is normaal dat vooral jonge kinderen veel infecties doormaken: gemiddeld zo'n zes tot acht keer in de herfst- en winterperiode. Ook een verkoudheid of diarree kan nog volkomen normaal zijn.
Als je waterpokken hebt, kun je beter niet gaan zwemmen. Het warme water verergert niet alleen de jeuk, ook kan het zwemwater er voor zorgen dat de wondjes gaan ontsteken.
Ook gekend als waterpokken, varicella zoster, zona.
Waterpokken veroorzaakt vaak jeuk, soms pijn, en kan gepaard gaan met algemene ziekteverschijnselen als malaise en koorts. Voorafgaand aan het exantheem kan er enkele dagen sprake zijn van koorts en hangerigheid (prodromale fase).
Moet je de zon vermijden met waterpokken? Het is aan te raden om kinderen en baby's met waterpokken uit de zon te houden. De blaasjes verbranden makkelijker door de zon. Dit kan littekens veroorzaken.