De Oleander is droogte tolerant, maar moet toch af en toe water hebben. Het kan zeer goed tegen de wind en er komen bijna geen ziekten en plagen in voor.
Eigenlijk is het snoeien van Oleander niet nodig. Deze struik vertakt zelf en snoeien is niet goed voor de bloei van ervan. Wordt deze struik te groot dan kun je net zo veel van deze tuinplant afknippen als je wilt. Knip een flink stuk van de takken af in het oude hout.
Van oleanders is bekend dat, als ze met het hoofd in de zon staan, ze met de voeten graag in het water staan. Dus tijdens zomerse dagen ( ± 25ºC) veel gieten. Grote exemplaren 1 maal 's morgens en 1 maal 's avonds ± 10 liter liefst lauw water. LET OP! een oleander is geen waterplant!!
Als de Oleander gele bladeren krijgt, kan dit verschillende oorzaken hebben. De plant kan te weinig water hebben gehad. De Oleander heeft te veel water gekregen in een korte periode en is daardoor verzopen. De plant heeft te weinig plantenvoeding gekregen.
Bij enkele gele bladeren kun je deze handmatig van de plant verwijderen. Indien het er een heleboel zijn, is er geen beginnen aan en kun je de plant beter terugsnoeien. Vaak zullen de gele bladeren ook vanzelf van de plant vallen. Het terugsnoeien van de Oleander kun je het beste doen in het voorjaar.
Op een zonnige standplaats geeft de Oleander namelijk de meeste bloemen! De standplaats moet wel beschut zijn tegen de wind en tegen harde regen. Vandaar dat een balkon of terras in de zon de ideale plek is voor deze prachtige plant.
Een oleander heeft altijd veel dorst. Dagelijks flink gieten met lauw water wordt erg gewaardeerd, evenals een regelmatige gift van kleine beetjes gedroogde koemest of (kuipplanten)mest.
Op warme dagen heeft een volwassen oleander wel 10 liter per dag nodig, maar pas op dat de wortels niet verzuipen. Het water moet dus goed kunnen wegvloeien. Bij te weinig vocht kleuren de bladeren geel, met bruine vlekken. Zorg ook voor een goede bemesting.
Oleander op een beschutte plek zetten
De Oleander verdraagt namelijk vorst tot -5 graden Celsius. Vriest het harder dan is de kans groot dat de plant schade oploopt. Laat je de Oleander in de winter buiten staan, zet hem dan bij voorkeur op een beschutte plek waar de plant weinig regen en wind vangt.
Wanneer moet je een oleander snoeien? De beste periode om een oleander te snoeien is aan het einde van februari of het begin van maart. In deze periode gaat de temperatuur meestal weer omhoog en dan begint de sapstroom van de plant weer op gang te komen.
Nerium Oleander bloeit langdurig van begin zomer tot in het najaar. De bloemen staan op stelen en kunnen oranje, roze, rood, wit of geel van kleur zijn. Verwijder uitgebloeide bloemen om uitputting van de plant tegen te gaan en om ziekten en schimmels te voorkomen.
Bemesten. Bemesten. Een oleander in een pot heeft baat bij bemesting. Geef hem tijdens het groeiseizoen vanaf mei tot en met augustus elke twee weken mest voor terrasplanten of kuipplanten.
Je oleander kan in de zomer buiten staan op een plek in de volle zon. Zet een oleander op een beschutte plek, uit de koude wind. Deze subtropische plant vindt warmte heerlijk! Onder een afdak dat licht doorlaat heeft de oleander het echt naar zijn zin, de plant houdt namelijk niet zo van regen.
Oleander bloeit van juli tot september met enkele of dubbele bloemen van 3 tot 4 cm groot die in trosjes bovenop de twijgen staan. Afhankelijk van de variëteit zijn de bloemen geurend, wit, geel, roze, oranje of rood. Des te warmer de zomer en de plek waar de oleander staat, des te meer bloemen.
Wanneer moet je een oleander snoeien? Een oleander in de volle grond snoei je in het voorjaar, bij voorkeur in maart. Dan verwijder je alle beschadigde takken door ze terug te snoeien tot ongeveer 20 centimeter boven de grond, net boven een bladrozet.
De oleander is een decoratieve maar zeer giftige struik of boom. De plant bevat stoffen die een krachtige werking hebben op het hart. Ongelukken komen het meest voor bij kleine kinderen, vooral tussen 1,5 en 3 jaar oud, die kleine stukjes blad of bloemen hebben ingeslikt.
De gekweekte oleander kan wel een paar graden vorst verdragen. Met onze huidige zachte winters kun je daarom overwegen om deze plant in de volle grond op een beschutte zonnige plek te zetten. Bij een echte vorstperiode, bescherm je dan de struik met speciaal vliesdoek van GroenRijk.
Oleander houdt van een standplaats in volle zon, bij halfschaduw zal hij eerder opschieten en slungelig worden. Over het algemeen is weinig snoei nodig en is tevens een goede kustplant.
Aan de andere kant hebben gewone (volgroeide) oleanders een hoge groeisnelheid. Als zo'n plant gunstige omstandigheden vindt, kan hij per jaar 50 tot 70 cm of meer groeien.
Kaliummeststoffen en kalk zijn ook goed voor oleanders
Dit ondersteunt de groei van de scheuten in de tijd, maar mag niet later worden gebruikt dan aangegeven.
Kenmerken van de Oleander.
Standplaats: niet in wind en regen, gemiddeld warm in een warme tuin. Grondsoort: niet zuur, absoluut geen zure grond zoals turf of veengrond. Bodem: neutraal, kalkminnend tot kalkrijk, vruchtbaar, vochthoudend. Waarschuwing: deze plant is giftig bij consumptie.
De Oleander – Deze prachtige maar giftige plant voor honden staat op nummer 1. Deze plant is namelijk in totaliteit giftig en zelfs het eten van één blaadje kan al gevolgen hebben. Ook de symptomen liegen er niet op, zo kan de oleander hart problemen, lage bloeddruk en zelfs een hartstilstand veroorzaken.