Wanneer je een glas water te lang verwarmt in een magnetron wordt het water té warm. Wanneer je het glas dan beet pakt en beweegt zal het water als het ware 'uitbarsten'. Het water kan dan kokend heet over je vingers spatten en brandwonden veroorzaken.
Aanbevolen wordt om het water minimaal 1 minuut te laten koken, of 3 minuten als je hoger bent dan 2000 meter.
Let op met water!
Bijna iedereen doet dit, maar het is eigenlijk levensgevaarlijk en veroorzaakt veel haastige ritten naar het ziekenhuis, elk jaar opnieuw: water verwarmen in de microgolfoven. Het water is dan gloeiend heet, de koffiekop of glazen bak waar het in zit blijft normaal gezien koud.
Vloeistoffen in de magnetron
Een andere stof die je beter niet zomaar in de magnetron kunt zetten is een kop of glas water. De microgolven verhitten het water heel snel, maar van buiten zie je dat niet. Het water gaat niet borrelen zoals wanneer je het op het fornuis zou verwarmen.
Thee in de magnetron
De methode die volgens het onderzoek het beste werkt is: Zet een mok met koud water en een theezakje 30 seconden in de magnetron. Haal de mok eruit en laat het nog een minuut, met het theezakje in het water, staan.
Wanneer je thee opwarmt in de magnetron is de kans groot dat het water veel te warm wordt. De mok warmt dan ook heel erg op, waardoor je uiteindelijk langer moet wachten tot je kunt genieten van je drankje dan wanneer je gekookt water in je mok giet. Maar ook beïnvloedt het de smaak en kwaliteit van de theebladeren.
Volgens dr. Vuong is de ideale bereiding van thee door het water inclusief theezakje dertig seconden te verwarmen in de magnetron en daarna een minuut te laten afkoelen.
Of een mok (of kopje) geschikt is voor de magnetron staat vaak aangegeven met een symbool aan de onderkant. Zo niet, dan kun je dit testen door wat water in de mok te doen en dit 30 seconden te verhitten in de magnetron. Als het water heter is dan de mok, dan is de mok geschikt!
De bakjes die magnetron bestendig zijn worden vaak aangegeven met de tekst microwave safe (magnetron geschikt) of door middel van een rechthoekig symbool met 3 golfjes erdoor: Verpakkingssymbolen voor magnetron, vaatwasser, invries en voedselveilig.
Ook erg handig voor het opwarmen van kliekjes, kant-en-klaargerechten en het ontdooien van diepvriesproducten. In een magnetron kun je het beste glas, geglazuurd aardewerk, porselein of eventueel bepaalde soorten kunststof, karton en papier gebruiken.
Kook het water in een pan of fluitketel. Gebruik hiervoor niet de waterkoker. Een waterkoker verhit het water meestal niet drie minuten of langer tot honderd graden Celsius.
Glas en keramiek kunnen over het algemeen veilig gebruikt worden in de microgolfoven, tenzij er een metalen randje of tekening op zit: dan kunnen er vonkjes ontstaan. Oudere borden of aardewerken borden van mindere kwaliteit kunnen wel barsten of breken in de microgolfoven.
Als je plastic bakje het magnetron icoontje heeft dan mag je het potje met voedsel erin zonder problemen in de magnetron opwarmen. Als je geen icoontje vindt dan mag je het niet in de microgolf opwarmen! Je potje kan smelten of er kunnen schadelijke stoffen vrij komen die in je eten terecht kunnen komen.
De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer. Dit maakt het naast horeca gebruik ook ideaal voor huishoudelijk gebruik, etensresten kunnen eenvoudig worden bewaard in deze bakjes, het bakje kan vervolgens de koelkast in.
Soep opwarmen in magnetron
Haal de folie van de soepbeker en giet de soep over in een soepkom. Stel de magnetron in op 800 - 1000 watt en verwarm de soep ongeveer 1-2 minuten.
De watermoleculen worden verhit en gaan stomen. De stoom wil ontsnappen. De moleculen uit de tomaat hebben een hogere viscositeit en bevatten vezels en pectine die niet zomaar aan de kant gaan voor het stoom. Er ontstaat druk waardoor er in één keer een bubbel barst en er een een kleine explosie ontstaat.
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
Wist u dat brood bij ontdooien in de magnetron in de plastic zak moet blijven zitten? Bij het ontdooien in de magnetron het brood in de plastic zak laten zitten, om sterke uitdroging te voorkomen. Zorg er tevens voor dat het brood niet opgewarmd word.
Het gebruik van een magnetron wordt afgeraden, net als het schudden met het flesje.
Wie de pan of de fluitketel op het vuur zet en geld wil besparen kan het beste water koken op inductie. Bij water verwarmen op een gaspit gaat veel energie, gas, verloren langs de pan. Het kost dus ook meer energie om water te verwarmen op gas dan in de waterkoker.
Je moet de kosten van het benodigde gas berekenen, hoeveel kost warm water uit de kraan en hoe groen is het allemaal? Maar uit verschillende bronnen blijkt toch dat een waterkoker het dichtst in de buurt van groen en goedkoop komt.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.
Warm geen vork op
Wanneer je je restje macaroni opwarmt met een lepel, ontstaat er geen vlam in je magnetron. Een lepel is namelijk groot en dik genoeg om de warmte te absorberen.