Maak de sardines een voor een schoon onder koud stromend water. Wrijf met een beetje kracht de schubben van het visvel. Wrijf zorgvuldig en tegen de schubben in, dus van de staart richting kop. Ten slotte moeten ook de ingewanden verwijderd worden.
Heb je de visjes klaargemaakt, dan kun je de filet zo van grote graat afhalen. Haal vervolgens de grote graat eruit en de andere filet is beschikbaar. Let op: fijne graten kun je prima eten, helemaal als ze bereid zijn, maar haal voor de zekerheid altijd zoveel mogelijk graten eruit.
Net als kip eet je sardines met de hand. Het zachte, zilte visvlees pulk je van de graat en stop je rechtstreeks met je vette vingers in de mond. Puristen bereiden hem simpelweg op de bbq, op gloeiend houtskool. De huid van de sardine transformeert door het gloeiende vuur vuur op magische wijze van zilver tot goud.
2-3 visjes per persoon zou voldoende moeten zijn bij een heerlijke maaltijd. De vis is heel makkelijk zelf schoon te maken en zijn heerlijk op de grill of barbecue want het vel wordt dan lekker knapperig.
Sterke botten
Sardines bevatten een rijke bron aan botopbouwende vitamine D, de vitamine die meestal geassocieerd wordt met verrijkte melkproducten. Vitamine D helpt om de absorptie van calcium te verhogen. Daarnaast bevatten sardines ook fosfor, een mineraal dat belangrijk is voor de versterking van de botstructuur.
Zijn sardientjes uit blik gezonde vis? Jazeker, de kleine visjes zijn goed voor je. Sardines uit blik horen bij de vette vissoorten (ze bestaan voor meer dan 5% uit vet) en volgens het Voedingscentrum is vette vis vet gezond.
Sardines in blik zijn bijna even gezond als verse sardines. Ze bevatten meestal meer zout, maar als je verder niet te veel fastfood eet (wat ook veel zout bevat, maar geen hoge voedingswaarde heeft) hoeft dit geen probleem te zijn.
De smaak van sardine neigt naar haring. Verse sardines hebben een krachtige, kenmerkende smaak. In Nederland kennen wij ook de sardine in blik. Het visje heeft niet veel opsmuk nodig.
Hoe je de sardientjes het best eet? Gewoon met je handen. Tijdens mijn bezoek aan Málaga zag ik best veel toeristen de sardientjes met mes en vork eten. Daar is natuurlijk helemaal niks mis mee, maar het best eet je de sardientjes, net zoals kip, dus met je handen.
Sardines is een lekkere vette vissoort met een uitgesproken smaak. (is zelfs familie van de haring) Gezien de smaak en vettigheid van de sardines adviseren we een niet de complexe wijn, hou het lekker fris. Daar houdt dit visje van. Denk aan een Albarino of Pinot Grigio.
Naast gezonde vetzuren, zijn vette vissoorten rijk aan proteïne en mineralen. Een sardientje bevat minder dan 100 kcal en kan met zowat alles gecombineerd worden. Ook kan je sardientjes rauw eten, uit blik, op de barbecue gegrild of in de oven.
Sardines
Sardines leveren 2 gram hart-gezonde omega-3 vetzuren per portie van een ons en de laagste niveaus van kwik. Ze bevatten veel calcium en vitamine D , dus ze zijn ook goed voor de gezondheid van je botten.
Bepaalde vissoorten zitten vol ijzer, waaronder tonijn en sardines. Tonijn bevat 1,4 milligram (8%) en sardines zelfs 2 milligram (11%) per 85 gram. Ook schelvis en makreel zijn smakelijke ijzerbronnen.
Sardines vangen
De sardines, die in grote scholen zwemmen en door middel van lamplicht naar het oppervlak worden gelokt, worden bedolven onder een net waarna de onderlijn van het net wordt aangetrokken en een soort zak ontstaat waaruit de vis niet meer kan ontsnappen.
Sardines, sardienen of pelsers zijn een groep straalvinnige vissen uit de familie haringen (Clupeidae). Sardines komen bijna wereldwijd voor en danken hun naam aan het mediterrane eiland Sardinië, waar ze ooit zeer talrijk voorkwamen.
Sardines uit blik maakte we thuis vaak als ontbijt voor op je boterham met een fijn gesneden uitje, pepertje, olijfolie en wat citroen of limoen. Sardines is een super gezond beleg maar kan ook prima bij een borrel op een toastje. Deze visjes zijn rijk aan omega-3-vetzuren, wat ze lekker en gezond maakt.
De sardine is een straalvinnige vis en heeft een groenbruine rug en zilverkleurige flanken. Het visje heeft zijn naam te danken aan het eiland Sardinië, waar het vroeger in groten getale voorkwam. De sardine is een straalvinnige vis en heeft een groenbruine rug en zilverkleurige flanken.
Ter vergelijking: in 100 gram, (gegrilde) sardines zit 320 mg calcium en in 100 ml halfvolle melk maar 116 mg calcium. Daarnaast hebben sardines nóg een verborgen kracht. De opname van calcium is namelijk ook afhankelijk van twee andere aspecten: de hoeveelheid beweging en vitamine D.
Voor een gezond voedingspatroon is het advies om 1x per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Wilde zalm bevat namelijk meer omega-3-vetzuren, vitaminen, mineralen en minder verzadigd vet en calorieën per portie. Tonijn – laag in calorieën en boordevol vitamines van eiwitten. Een portie van zo'n 100 gram bevat 22 gram eiwit. Echter, wees wel bewust van het feit dat deze vis wordt bedreigd door overbevissing.
De opvolger van de haring is gezond vanwege haar hoge gehalte omega 3 vetten en de vele vitamines die de zalm bevat. Wel is er een verschil tussen wilde zalm en gekweekte zalm. Wilde zalm, die vooral garnalen en planktonkreeftjes eet, is gezonder dan gekweekte vis.
50 gram sardines bevat 250 IE Vitamine D, dit is 70 % van de aanbevolen dagbehoefte.
De omega 3 en omega 6 vetten zijn in grote hoeveelheden aanwezig in de vis. Tevens zit er veel vitamine A, B6, B12, C, D, E en K in. Dat is dan ook de reden dat makreel erg gezond is! Makreel is niet alleen erg lekker, maar dus ook erg goed voor je lichaam.
Haring valt in de categorie 'gezonde vette vis, net zoals zalm en makreel. Goed vet, namelijk omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Die vetten helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. En het omega-3 vetzuur 'DHA' ondersteunt het functioneren van de hersenen.