Wat te doen na valse aangifte?

Wordt u beschuldigd van het doen van een valse aangifte, dan is het in ieder geval verstandig om eerst een advocaat te raadplegen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op strafrechtadvocatennetwerk.nl

Wat te doen tegen een valse aangifte?

Ja, het is strafbaar om een valse aangifte te doen. Het doen van een valse aangifte is een misdrijf en wordt zwaar bestraft. Als de politie erachter komt dat je gelogen hebt bij het doen van een aangifte loop je risico op een gevangenisstraf.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Wat gebeurd er met een valse aangifte?

Vals aangifte doen is strafbaar

Belangrijk is in dit geval dus wel dat iemand willens en wetens liegt. Als dit aangetoond kan worden behoort een geldboete, een taakstraf en zelfs een gevangenisstraf tot de mogelijkheden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zedendelict-advocaat.nl

Wat moet je doen als je vals beschuldigd wordt?

Valse beschuldiging melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Heeft u te maken met smaad en laster. Als iemand u in een kwaad daglicht wilt zetten of wilt 'zwartmaken', dan is de persoon strafbaar op grond van belediging.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op meld.nl

Wat doet de politie met een valse melding?

Bij een valse 112-melding zal degene die de valse melding heeft gedaan, worden opgespoord. Dat kan, omdat alle gegevens van (mobiele) telefoons opgevraagd kunnen worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

What to do if someone is making false accusations against you.

30 gerelateerde vragen gevonden

Welke straf bij valse aangifte?

In beginsel moet u ongeveer rekening houden met een gevangenisstraf van 30 dagen, of een werkstraf van 60 tot 120 uur, afhankelijk van de ernst van de aangifte, uw persoonlijke omstandigheden en de omstandigheden van het geval.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op strafrechtadvocatennetwerk.nl

Hoe lang blijft een melding bij de politie staan?

Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Is kwaadsprekerij strafbaar?

Kwaadsprekerij wordt ook wel laster genoemd. Laster is een strafbaar feit. Kun je iemand aanklagen wegens smaad? Smaad is in de basis een 'klachtdelict'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advocaat-kosten.nl

Wat te doen als iemand je zwart maakt?

Als iemand negatieve berichten over u verspreidt, vraag dan of hij hiermee stopt en de berichten verwijdert.Als de persoon weigert, kunt u aangifte doen bij de politie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Wat is de straf voor smaad en laster?

Het artikel luidt: “Hij die het misdrijf van smaad of smaadschrift pleegt, wetende dat het te laste gelegde feit in strijd met de waarheid is, wordt, als schuldig aan laster, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.”

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op problemenmetjustitie.nl

Kan je een aangifte terugtrekken?

Een aangifte kunt u niet intrekken. U kunt wel een verzoek indienen tot het niet vervolgen van een eventuele dader. U kunt hiervoor een brief schrijven aan de Officier van Justitie. Leg daarin uit waarom u uw aangifte ongedaan wilt maken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Hoelang kan je een aangifte intrekken?

Alleen een aangifte van een klachtdelict kunt u intrekken.Dit moet binnen 8 dagen. Alle andere aangiftes kunt u niet intrekken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Kan een aangifte geweigerd worden?

De politie mag een aangifte niet weigeren

De politie is op basis van de wet verplicht om aangiftes op te nemen. In de praktijk wordt een aangifte wel eens geweigerd om verschillende redenen, bijvoorbeeld omdat er onvoldoende bewijs is of omdat het te druk is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtstelefoon.nl

Hoe verder na aangifte?

Na uw aangifte gaan we onderzoek doen. We laten u weten hoe het gaat met het onderzoek. Soms doen we dat persoonlijk. In andere gevallen sturen wij u een brief of kunt u het zelf opzoeken op uw persoonlijke pagina op politie.nl.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Hoe weet ik of er aangifte is gedaan tegen mij?

Als u inlogt op Mijn politie ziet u de laatste stand van zaken van uw aangifte. Houd uw DigiD bij de hand, deze heeft u nodig om in te loggen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Wat kun je doen tegen aangifte?

Melding politie

Wilt u geen aangifte doen van een klachtdelict? Dan kunt u een melding doen bij de politie, zonder dat de dader wordt vervolgd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Hoeveel schadevergoeding smaad en laster?

Hoeveel schadevergoeding smaad en laster? De hoogte van de schadevergoeding bij smaad en laster varieert. Het gaat bij smaad en laster om een aantasting van de goede naam/inbreuk op de privacy. Een schadevergoeding ligt dan regelmatig tussen de €5000 en €15000.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lawspot.nl

Hoe kan je laster bewijzen?

Verzamel bewijs

Het is lastig te bewijzen dat iemand uw 'goede naam' expres wil beschadigen. Iemand kan ook negatief over u spreken om anderen te waarschuwen. Hij doet dat dan voor een goed doel, niet om u zwart te maken. Bijvoorbeeld een bericht dat u geen echte arts bent maar doet alsof.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op diekstravanderlaan.nl

Wat valt er onder laster?

Laster betekenis

Een persoon die publiekelijke beschuldigen uit over een ander (bijvoorbeeld van een strafbaar feit), terwijl deze persoon weet dat die publiekelijke beschuldigen niet waar zijn, maakt zich schuldig aan laster. Volgens het wetboek van strafrecht is er sprake van een misdrijf.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op de-strafrechtadvocaat.nl

Is roddelen strafbaar?

Dat kan als het (online) pesten bedreigend of discriminerend wordt. Ook smaad en laster zijn strafbaar. De politie neemt aangiften zeer serieus, omdat je iemand levenslang kunt beschadigen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Kan je aangifte doen tegen schelden?

Als u iemand beledigt, kan dit leiden tot een aangifte door het 'slachtoffer'. Een belediging is in het algemeen te omschrijven als een negatieve uitlating die iemand doet jegens een ander. Deze uitlating kan uit allerlei bewoordingen bestaan. De wet geeft hier geen vereisten over.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op meld.nl

Kun je ook gestraft worden als je niets strafbaars gedaan hebt?

In Nederland kun je alleen gestraft worden voor feiten die op dat moment al in de wet strafbaar gesteld worden. Geen feit is strafbaar dan uit kracht van een daaraan voorafgegane wettelijke strafbepaling. Dit artikel is het kortste artikel uit de Grondwet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nederlandsegrondrechten.nl

Wat is het verschil tussen een melding en een aangifte?

Als je aangifte doet, verzoek je om strafvervolging.Dit betekent dat je wil dat de dader gestraft wordt.Doe je een melding, dan stel je de politie op de hoogte van de situatie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Wat kan de politie zien op je telefoon?

Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op elhannouche.nl

Kan je zien wat er op je naam staat politie?

U kunt geen schriftelijke informatie over of een kopie van de rapporten uit uw persoonsdossier krijgen (artikel 43 Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens). U kunt wel uw eigen persoonsdossier inzien. Om uw persoonsdossier in te zien, moet u een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op justid.nl

Populaire vragen