Bijna 80% van je hersenen bestaat uit water. Door genoeg te drinken houd je het water in je brein op peil. Dat is ook nog eens goed voor je reactiesnelheid en je geheugen. Drinken kan niet alleen heel lekker zijn, maar is ook nog eens heel belangrijk voor je hersenen.
Water heeft een positieve invloed op je hersenen
Je concentratievermogen, reactiesnelheid en cognitieve vaardigheden verhogen als je genoeg water drinkt op een dag. Als je bijvoorbeeld een examen of belangrijke presentatie hebt, zorg dan dat je voldoende water hebt gedronken om optimaal te kunnen presteren.
Bij een gebrek aan vocht kunnen de hersenen krimpen en wegtrekken van de schedel, wat hoofdpijn veroorzaakt. Dit kan erger zijn als je al extra vatbaar bent voor hoofdpijn.
Door voldoende water te drinken vul je het vocht in je lichaam weer aan. Hierdoor blijft je vochtbalans en de temperatuur in je lichaam op peil en transporteert je lichaam makkelijker voedings- en afvalstoffen.
Voldoende water drinken, zorgt ervoor de je bloed beter door je lichaam stroomt. Hierdoor is je lichaam beter in staat om voedingsstoffen en afvalstoffen te transporteren. “Vochtarm bloed”, kan klachten als vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken.
Ons bloed bestaat voor 94 procent uit water. Dat is tenminste zo als je voldoende water drinkt. Wanneer je te weinig water drinkt, wordt het bloed dikker en neemt de bloeddruk af. Op die manier stroomt het bloed enkel nog naar de meest vitale organen wat leidt tot duizeligheid, concentratiestoornissen en misselijkheid.
Nee, het is niet erg om 3 of 4 liter per dag te drinken. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Je kan dus over een hele dag gemakkelijk 3 of 4 liter water drinken. Het is wel belangrijk om verschillende drinkmomenten te hebben zodat je nieren het kunnen verwerken.
Het wordt ons aanbevolen zo'n anderhalf à twee liter per dag te drinken. Dit hoeft niet alleen maar water te zijn. Alle dranken tellen mee. Naast water staan koffie en thee zonder suiker in de Schijf van Vijf.
Water drinken is goed voor de bloedsomloop. Hierdoor blijven er minder schadelijke stoffen in je bloed zitten. Deze schadelijke stoffen kunnen zorgen voor een hoge bloeddruk. Water drinken kan dus echt de bloeddruk verlagen!
Een lage bloeddruk kan een symptoom zijn van dehydratie. Uitdroging verlaagt het bloedvolume in het lichaam, waardoor de druk op de slagaderwanden afneemt. Door een lage bloeddruk kan je een licht gevoel krijgen in je hoofd of duizelig worden als je vanuit een liggende positie opstaat.
Milde uitdrogingsverschijnselen zijn onder meer dorst en hoofdpijn.Ernstige uitdrogingsverschijnselen zijn onder andere verwardheid en een snelle, onregelmatige hartslag. Raadpleeg direct je huisarts of spoedeisende hulp bij ernstige uitdrogingsverschijnselen. Drink elke dag voldoende om uitdroging te voorkomen.
Je krijgt hoofdpijn
Die signaleert wanneer het bloed minder waterig wordt en bezorgt je een dorstgevoel. Daarom heb je bijvoorbeeld zo'n hoofdpijn als je een kater hebt. Omdat je lichaam uitgedroogd is door de alcohol. Je hersenen moeten ook meer inspanning leveren wanneer je uitgedroogd bent.
Water drinken verbetert je immuunsysteem
Hoe beter je lichaam gehydrateerd wordt, hoe beter je immuunsysteem functioneert. Naast dat je minder snel een verkoudheid of een griepje oploopt, voorkomt het ook dat zouten zich in je nieren ophopen en zo nierstenen kunnen vormen.
Als iemand lange tijd zwaar drinkt (meer dan 25 standaardglazen alcohol per week), loopt hij of zij risico op hersenbeschadiging. Het geheugen gaat achteruit, iemand denkt langzamer en kan zich minder goed aanpassen aan nieuwe situaties. Daarnaast worden de hersenen van zware drinkers ook kleiner.
Zowel matig, overmatig als zwaar alcohol drinken verhoogt de kans op verschillende hart- en vaatziekten. Waarbij geldt: hoe meer je drinkt, hoe meer gezondheidsrisico's. Met matig drinken wordt meestal bedoeld: 1 tot 2 glazen per dag.
Je nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Drink je veel meer, dan kan er een te laag gehalte aan natrium in je bloed ontstaan, wat ritmestoornissen aan je hart kan veroorzaken. Als je extreem veel drinkt, kan er zelfs een ophoping aan vocht in je hersenen ontstaan.
Het water dat je drinkt, komt via je darmen in de bloedbaan. De nieren filteren het bloed en scheiden overtollig water uit in de urine. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn.
Meer water drinken kan helpen bij hoofdpijn. Dit blijkt uit een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek door Spigt en collega's onder patiënten die regelmatig hoofdpijn hebben en minder dan 2,5 liter vocht per dag binnenkregen. De interventiegroep kreeg het advies om dagelijks 1,5 liter extra water te drinken.
“Het grootste nadeel van water drinken voor het slapen is dat we er waarschijnlijk midden in de nacht wakker van worden. Dit kan slaapstoornissen veroorzaken, wat gevolgen kan hebben voor onze gezondheid en levensstijl.”
De nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter vocht per uur verwerken. Het advies is om vooral thee, koffie, melk of water te nemen. Door alcohol verlies je meer vocht dan je binnenkrijgt, waardoor je juist sneller uitdroogt. Ook kinderen kunnen bij extreme hitte meer vocht gebruiken, maar minder dan volwassenen.
en door water tegen te houden of juist door te laten, reguleert de huid onze temperatuur en hydratatie. De huid bestaat voor 70% uit water. Water is daarom essentieel voor de huid: het maakt haar elastisch en stralend.
Klachten. Want dat water drinken belangrijk is, staat vast. De lijst met potentiële klachten door gebrek aan water is lang. "Slapeloosheid, vermoeidheid of hoofdpijn.
Al het vocht dat er in gaat gaat er ook ooit uit. Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig in de vorm van dranken. Dan gaat het langzaam er via een paar manieren er weer uit: ongeveer 1.400 milliliter plas je er uit.
Milde uitdroging zorgt er al voor dat er minder bloed en zuurstof naar je brein stroomt, wat een ontstekingsreactie kan oproepen. Als je niet voldoende water drinkt kun je dus last krijgen van hoofdpijn, hersenmist of verwarring, vermoeidheid, stemmingswisselingen, en duizeligheid.