Zorg dat in je noodpakket in ieder geval de volgende items zitten: Dichte flessen water (drie liter per persoon, voor drie dagen) Lang houdbaar eten. Hygiëneproducten zoals toiletpapier, zeep, tandpasta en tandenborstel.
Als je dus een noodpakket samenstelt, zorg er in ieder geval voor dat je voldoende water hebt! Om een goede voorraad te waarborgen, raden we je aan rekening te houden met 3 á 4 liter water per persoon per dag. Voor 72 uur is dit dus 9 tot 12 liter per persoon.
De totale watervoorraad op aarde is 1400 miljoen km3 ( 1 m3 water is gelijk aan 1.000 liter water.) In de atmosfeer bevindt zich ongeveer 3.100 m3 water in de vorm van waterdamp.
Spullen voor in een noodpakket
In een noodpakket heeft u bijvoorbeeld een zaklamp en contant geld nodig. En een radio op batterijen of een opwindbare radio. Als de stroom uitvalt en er geen internetverbinding mogelijk is, kan uw regionale radiozender nog wel uitzenden. U kunt dan luisteren naar de rampenzender.
In een noodpakket zit onder andere een radio met batterijen om naar de rampenzender te luisteren, een zaklamp en een eerstehulpkit. Ook adviseert de overheid een noodrantsoen in huis te hebben met flessen water en houdbaar eten.
IJsland: het veiligste land
Volgens de Global Peace Index uit 2021 is IJsland het land met de grootste kans om vreedzaam te blijven tijdens een wereldoorlog. Dat komt door de geografische ligging (ver ten noorden van Europa, in het midden van de Atlantische Oceaan) en de pacifistische traditie.
Flessen water voor drie dagen. Reken op drie liter per persoon per dag. Denk ook aan je huisdieren. Eten dat je lang kunt bewaren, zoals bonen in blik.
Onderdelen van het noodpakket zoals onze overheid dit adviseert zijn onder andere voedsel en water voor drie dagen, een radio, een zaklamp, eerste hulp-kit, lucifers, kaarsen, dekens, gereedschap en een waarschuwingsfluitje.
Een gekochte, goed afgesloten fles bronwater kun je gekoeld jaren bewaren, zegt Ralf Hartemink, opleidingsdirecteur levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit. 'Water bevat namelijk geen stoffen waardoor het uit zichzelf gaat bederven.
Schimmels en bacteriën kunnen niet in je flesje water, zolang deze gesloten blijft. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de verlopen tht-datum op een ongeopende waterfles, omdat het volgens de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) ook daarna nog veilig te drinken is.
In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet. De houdbaarheid van water in een fles is dus langer dan wat er op het etiket staat.
Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig in de vorm van dranken. Hoeveel vocht je precies nodig hebt hangt af van je leeftijd, de temperatuur, je inspanning, je voeding en je gezondheidstoestand. Zo hebben vrouwen die borstvoeding geven meer vocht nodig dan gemiddeld.
De aanbevolen waterhoeveelheid om op te slaan voor rampen en calamiteiten is volgens onze overheid 3 liter per persoon voor minimaal 3 dagen. Veel adviezen op dit gebied gaan iets verder en adviseren je om minimaal genoeg water voor tien dagen op te slaan.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
De Watersnoodramp van 1953 is de grootste Nederlandse natuurramp van de 20e eeuw. Een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij, zorgde ervoor dat grote delen van ons land overstroomden. 1.836 mensen overleefden de ramp niet, tienduizenden dieren lieten het leven en ook huizen werden verwoest.
Een noodpakket met eten en drinken in huis hebben, is niet verplicht. Maar het wordt wel geadviseerd door de overheid. Zo ben je beter voorbereid op een ramp, calamiteit of noodsituatie. Bij eten en drinken kun je denken aan flessen water en houdbaar eten.
Een handige vuistregel is dat je ongeveer 2-3 maandsalarissen aan buffer aanhoudt als alleenstaande, zo'n 3-4 maandsalarissen als samenwonend stel, en zo'n 4-5 maandsalarissen als gezin. Het Nibud biedt een handige BufferBerekenaar, die je advies geeft over hoeveel financiële buffer jij nodig hebt.
Denk aan een grote pan rijst, broccoli of sperziebonen, of grotere hoeveelheden kip of vis.Ook soep of pastasaus is ideaal om te preppen voor een later moment. Daarnaast is het mogelijk ontbijt te preppen voor de volgende ochtend, denk aan overnight oats.
Voedsel uit blik eten enkele jaren na de THT-datum vormt geen risico voor de gezondheid. Voedsel uit blik kan zelfs meegaan tot 50 jaar naar de uiterste houdbaarheidsdatum! De uiterste houdbaarheidsdatum voor voedsel in blik geld natuurlijk alleen blikken die nog niet geopend zijn.