Als u een hypo niet voelt aankomen, dan kan dit komen doordat uw lichaam te laat (bij lagere glucosewaarden) signalen afgeeft. De bekende lichamelijke verschijnselen van een hypo, zoals trillen, zweten of tintelingen in de vingers treden dan niet op.
De klachten waaraan u een hypo kunt herkennen zijn: zweten, trillen, gapen, bleek zien, wazig zicht, hoofdpijn, duizeligheid, hongergevoel, gevoel van kou, hartkloppingen, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Het is belangrijk dat u weet hoe u reageert op een lage bloedglucose.
Uw bloedsuiker is te laag als deze lager is dan 3,5. Klachten van een lage bloedsuiker zijn: honger, zweten, hartkloppingen, gapen, duizeligheid, hoofdpijn, humeurig of verward zijn. Doe bij deze klachten het volgende: Drink een groot glas frisdrank leeg (géén light frisdrank).
Na een hypo heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Dit kan wel 24 uur duren.
Een hypo kan ontstaan doordat je te weinig eet, te veel actieve insuline in je lichaam hebt of te lang een lichamelijke inspanning levert zonder genoeg koolhydraten binnen te krijgen. Dit geeft vaak een naar gevoel. Het is een signaal van je lichaam om tot actie over te gaan.
Bij stress komen er extra hormonen in je lichaam. De chronische verhoging van stresshormonen zorgt er waarschijnlijk voor dat het lichaam minder goed reageert op insuline. Daardoor raakt de bloedsuikerspiegel van slag. Mensen met veel stress kunnen vatbaarder zijn om diabetes te krijgen.
Wat is eigenlijk gevaarlijker: een hypo of een hyper? Op de korte termijn zijn ze allebei gevaarlijk en kunnen levensbedreigend zijn. Uit lange termijn onderzoek is inmiddels duidelijk dat een chronisch hoge bloedsuiker tot meer schade leidt.
Deze lage bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat de hersenen veel slechter informatie kunnen verwerken, blijkt uit promotieonderzoek van Clementine Verhulst van het Radboudumc. Door activatie van het afweersysteem veroorzaken hypo's mogelijk ook schade aan het hart en de bloedvaten.
Bij een suikerdip ervaar je weinig energie en een drang naar voedsel met (veel) suiker. De verleiding om naar iets zoets te grijpen is groot.
Sommige mensen hebben geen diabetes, maar hebben wel regelmatig last van een te lage bloedsuiker, enige tijd na het eten van een maaltijd. Dit wordt reactieve hypoglykemie of postprandiale hypoglykemie genoemd. Reactieve hypoglykemie ontstaat wanneer de alvleesklier te lang en te veel insuline aanmaakt na een maaltijd.
Patiënten zonder diabetes mellitus die hypo's ontwikkelen, moeten onderverdeeld worden in 2 groepen. De eerste groep bestaat uit zieke patiënten bij wie drugs, ethanol, kritieke ziekte, ondervoeding, cortisoldeficiëntie en tumoren niet afkomstig van de eilandjes van Langerhans mogelijke oorzaken zijn van de hypo's.
Laat iemand uit uw omgeving Glucagen spuiten in een spier in uw bovenbeen, of bel 112. Neem na een ernstige hypo altijd contact op met uw arts of de diabetesverpleegkundige in het ziekenhuis. Neem binnen twee uur langwerkende koolhydraten: bijvoorbeeld een boterham of fruit.
Is je glucose voor het slapen lager dan 4 mmol, neem dan je voorgeschreven dextro's in volgens het hypo-advies en neem 15 gram koolhydraten. Bij lichamelijke activiteiten in de avond zoals sport, wandelen kan het zijn dat je je langwerkende insuline aan moet passen en/of dat je glucose boven de 8 mmol is.
Tekenen dat uw bloedsuiker te hoog is, kunnen zijn: dorst, een droge tong, veel moeten plassen en een vermoeid, slaperig gevoel. Het probleem hierbij is, dat dit relatief vage klachten kunnen zijn die niet direct door iedereen in verband worden gebracht met hoge bloedsuiker.
Neem 1 dextro van 3 gram per 10 kg lichaamsgewicht. Bijvoorbeeld: als je 50 kg weegt, neem je 5 dextro-tabletten. Ook kun je wat suikerhoudende limonadesiroop drinken (dus geen light-drank). Stap 3: Meet na 15 minuten weer je bloedglucose.
Met diabetes type 1 moet je een paar keer per dag je eigen bloedsuikerspiegel controleren en jezelf insuline inspuiten. De meter en de medicijnen moet je dus altijd bij je hebben. Door de schommelende bloedsuikerspiegel kun je stemmingswisselingen krijgen. Je wordt bijvoorbeeld ineens heel boos.
Bloedsuikerwaarde - niet nuchter geprikt (zo'n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit): Onder de 7,8 mmol/l - geen diabetes. Tussen de 7,8 en 11 mmol/l - geen oordeel mogelijk.
Hypo's geven niet alleen direct, maar ook op de langere termijn complicaties. Net zo goed als hoge glucosewaardes schade veroorzaken op de langere termijn, kunnen hypoglycemieën dat ook. Nog meer reden dus om de glucoseregeling tussen 'niet te laag' en 'niet te hoog' te doen balanceren.
Als u een ernstige hypo hebt, bent u verward en suf en kunt u zelfs buiten bewustzijn raken. Uw omgeving moet dan glucagon toedienen of een arts waarschuwen. Glucagon is een stof die ervoor zorgt dat er snel extra suiker in uw bloed komt.
Zit je te hoog? Dan heb je een hyper. Te veel hypo's en hypers kunnen op den duur problemen in je lichaam veroorzaken zoals schade aan ogen, voeten en hart- en bloedvaten. Daarom is het is belangrijk dat je ze herkent.
Veel water drinken is een van de beste manieren om je bloedsuikerspiegel in toom te houden. Water helpt om het teveel aan suiker uit je lichaam te spoelen en kan ook helpen om de stofwisseling van je lichaam te reguleren. Streef ernaar minstens 8-10 glazen water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven.
Als een hyper lang duurt, kun je flauwvallen of in coma raken. Probeer daarom op tijd een hyper te herkennen, zodat je maatregelen kunt treffen.
Hypoglykemie, ook wel 'hypo', staat voor een te laag bloedglucosegehalte. Dit komt vooral voor bij mensen met diabetes. Hypoglykemie herken je aan aanvallen van trillen, zweten, hartkloppingen, geeuwen en in het ergste geval bewusteloosheid. Bij een hypo is het nodig om direct wat te eten met glucose.