Aanbrand-voorstrijkmiddel op gladde, niet zuigende ondergronden: Weber Flevopol uni, grof zand, cement en water in de volumeverhouding 1:1:1:1; mengsel aanbrengen met een stoffer in een laag van 2 à 3 mm; na 16 uur drogen opnieuw voorstrijken met Weber Flevopol uni en water in de volumeverhouding 1:3.
Hoe lang moet voorstrijk drogen voordat je muurverf aanbrengt? De gemiddelde voorstrijk droogtijd is 6 uur. Vaak is het echter al wel eerder overschilderbaar. Zo is SPS Muurvoorstrijk Aanschilderbaar al na 1 uur stofdroog en na 4 overschilderbaar!
Flevopol is een kunststof bindmiddel dienende als voorlijm / voorstrijk en fixeer. Ook als toeslagmiddel (extra lijm, binding) bij mortels, gipsproducten, vulmiddel en voegmiddelen. Er is ook natuurlijke voorstrijk. Standaard verhouding als voorstrijk: 1 deel Flevopol en 3 delen water.
Het is verstandig om Decoverf voorstrijk verdund aan te brengen als er sprake is van een onbehandelde, zachte, poederende of zuigende ondergrond. Met een spons en wat water kun je heel gemakkelijk nagaan of er sprake is van een zuigende ondergrond.
Als je het type ondergrond weet, kun je bepalen welke voorstrijk je moet gebruiken. Is het een zuigende ondergrond gebruik je een grondeermiddel zoals de Knauf Stucprimer. Is de ondergrond zwak- tot niet zuigend kun je een hechtprimer gebruiken zoals Betokontakt of Spraykontakt.
Om de kans op succes te vergroten is het erg verstandig om de muur, voordat je gaat stucen, voor te behandelen met een voorstrijk middel. Voorstrijk zorgt ervoor dat het gipspleister goed blijft plakken. Zonder voorstrijk op de muur loop je het risico dat je stucwerk eraf valt.
Toch bestaat hoogwaardig stucwerk meestal uit drie lagen. De eerste laag bestaat uit een zogeheten voorstrijkmiddel dat direct op de ondergrond wordt aangebracht. Hier komt de tweede laag bovenop. Dit is de raaplaag, waarop vervolgens de afwerklaag wordt aangebracht.
Let op, bij het aanbrengen van muurvoostrijk moeten glimmende vlekken en lekstrepen / zakkers worden voorkomen. Dit kan door niet teveel muurvoorstrijk aan te brengen, dit moet volledig in de ondergrond dringen. Wanneer teveel wordt aangebracht kunnen glimmende vlekken in eindresultaat ontstaan.
Alleen bij een muur met een sterke zuigende werking is het aan te raden om twee lagen voorstrijk aan te brengen.
De beste voorstrijk voor uw muur is de Little Greene Wall Primer Sealer. Deze voorstrijk verf heeft het beste rendement en is al na 4 uur over te schilderen. Deze primer is water gedragen.
Flevopol is een voorstrijkmiddel op basis van weekmakervrije kunsthars-dispersie op basis van PVPR. Het verbruik is ca. 30 m² per liter, afhankelijk van de toepassing, dosering, en porositeit van de ondergrond.
Ondergrond moet schoon, droog, stof- en vetvrij zijn. Slecht hechtende en sterk poederende ondergronden behandelen met Alabastine Xtra Voorstrijk Fixeer. Zeer sterk zuigende ondergronden twee keer behandelen. Een volgende laag aanbrengen voordat de vorige laag droog is.
Stucwerk schilderen is prima mogelijk. Wel moet je, in het geval van nieuw stucwerk, deze laag goed de tijd geven om te drogen voordat je het gaat verven. Zo behaal je het beste resultaat.
Hoelang moet je wachten voordat je stucwerk kunt overschilderen? Gemiddeld moet je per millimeter pleisterwerk, twee dagen reserveren om het te laten drogen. Gemiddeld zal het stucwerk ongeveer 6 tot 14 dagen moeten drogen.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
1 laag primer is voldoende, maar hier kan het best zijn dat je toch nog 2 afwerklagen nodig hebt, aangezien deze primers kleurloos zijn. Hoe beter je de primerlaag aanbrengt, hoe minder eindlagen je zal moeten aanbrengen om af te werken.
Een zo juist gestucte muur is nooit helemaal glad. De korrels die er nog opzitten kunt u met een fijn schuurpapier (korrel 280) weg schuren. Veeg het stof weg met een stoffer. Zorg ervoor dat de wand goed schoon is.
Een muur verven zonder strepen lukt enkel als je niet te hard op de rol drukt. Bij voorkeur schilder je eerst van boven naar onder en vervolgens van links naar rechts, tot het vlak verzadigd is. Belangrijk is ook dat je een muur in één keer afwerkt en niet halverwege stopt. Zo kan de hele muur in één keer opdrogen.
Strepen in je verfwerk geven eigenlijk alleen maar aan dat je de verf te dun hebt aangebracht. Hierdoor kan de verf niet voldoende naar elkaar toe vloeien om tot een strak eindresultaat op te drogen. Zeker bij watergedragen lak is streeploos lakken alleen mogelijk door de verf voldoende dik aan te brengen.
Stukadoren is een intensief beroep. Arbeid is duur, vandaar dat de m2-prijs voor kwalitatief goed stucwerk fors is. Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan stucwerk zal produceren.
Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan sausklaar stucwerk per dag zal produceren.
Sausklaar betekent dus niks anders dan 'schilder gereed', de wand is klaar om geschilderd te worden. De wand is glad, egaal en vrij van oneffenheden.
Een stuclaag, ook wel pleisterwerklaag genaamd, heeft een dikte tussen de 1 en 6 millimeter. Een laag dikker dan 6 millimeter wordt een raaplaag genoemd. Het doel van een stuclaag is het strak maken van bestaande wanden en plafonds met behulp van een dunne laag gipsmortel.
Dit hangt af van meerdere factoren. Over het algemeen kun je gebruik maken van de volgende vuistregel: reken 1 dag droogtijd per gestuukte millimeter. Natuurlijk zal het een type stucwerk sneller droger dan het andere, dit heeft te maken met zowel de dikte als de samenstelling ervan.