Jeukende voeten, huiduitslag, rode vlekken en jeukende onderbenen zijn lastige bij-verschijnselen van diabetes. De jeuk is vaak zo heftig dat je jezelf bijna niet in kunt houden en echt moet krabben.
De vlekken komen vaak voor op de benen, voeten, handen, armen en billen. Elke hobbel heeft een rode ring eromheen en kan jeuken.
Diabetes, en vooral onevenwichtige diabetes, kan leiden tot huidproblemen. Oorzaak: uitdroging als gevolg van de afvoer van overtollige suikers via de urine. Die droge huid brengt dan jeuk met zich mee.
Jeuk kan allerlei oorzaken hebben, zoals een droge huid, een allergie, galbulten, eczeem of schurft. Hoe moeilijk het ook is: probeer niet te krabben. Probeer te zorgen dat uw huid niet uitdroogt: ga niet te vaak, lang en heet douchen of in bad.
Bij pijn zijn andere hersencentra betrokken. Het zijn echt verschillende alarmsystemen.” De huid is de enige plek waar je jeuk kunt voelen.In de organen binnen in het lichaam, zoals het hart, de nieren en de lever, kan dat niet.
Pruritus bij chronische nierinsufficiëntie (uremie) Bij chronische nierinsufficiëntie (uremie) kan jeuk optreden. De jeuk wordt veroorzaakt door het ophopen van afvalstoffen in het bloed (verhoogd ureum, maar ook andere deels onbekende afbraakproducten), en ook door droge huid.
Prediabetes is de fase die voorafgaat aan diabetes type-2. In dit voorstadium merk je niks van de schade die er al aan je lichaam wordt toegebracht.
Diabetes kan worden vastgesteld door middel van een bloedonderzoek. Gekeken wordt dan hoe hoog het suikergehalte in uw bloed is. Dit gebeurt meestal met een vingerprik. Als u nuchter bent (dus als u nog niets heeft gegeten of gedronken) hoort deze onder de 5.6 (mmol/l) te zijn.
Waarom hebt u 's nachts meer jeuk? Ten eerste bevorderen de warmte van het bed en nachtelijk zweten de jeuk. En 's nachts hebben we het duidelijk minder druk dan overdag, vooral kinderen hebben dan meer tijd om (opnieuw) aan hun jeuk te denken. En daarom krabben we.
Diabetes kan allerlei huidklachten geven.Daar zijn verschillende oorzaken voor: doorbloedingsproblemen, zenuwschade en infectiegevoeligheid. Vaak voorkomende huidklachten bij diabetes zijn: droge huid.
Jeuk van binnenuit kan psychisch of neuropatisch van aard zijn. Neuropatisch wil zeggen dat het wordt veroorzaakt doordat zenuwen niet goed functioneren. Psychische of neuropatische jeuk betekent niet dat de jeuk er niet is, maar de oorzaak kan in dat geval niet bij de huid gevonden worden.
Diabetes wordt opgespoord via een eenvoudige bloed- en urinetest: om de bloedsuikerwaarde te bepalen. om suiker en ketonen in het bloed en in de urine op te sporen.
Diabetes type 2 is nooit enkel je eigen schuld. Je hebt het risico om diabetes type 2 te ontwikkelen door erfelijke aanleg in combinatie met de manier waarop je leeft. Bij sommige mensen met (kans op) type 2 spelen leefstijlfactoren wel een grote rol.
U kunt zelf uw bloedsuiker meten met een vingerprikje. U gebruikt hiervoor een prikpen, een teststrip en een bloedsuikermeter. U meet de bloedsuiker in een druppel bloed uit uw vingertop. U spreekt met de huisarts af wat uw bloedsuiker mag zijn.
Hypoglykemie, ook wel 'hypo', staat voor een te laag bloedglucosegehalte. Dit komt vooral voor bij mensen met diabetes. Hypoglykemie herken je aan aanvallen van trillen, zweten, hartkloppingen, geeuwen en in het ergste geval bewusteloosheid. Bij een hypo is het nodig om direct wat te eten met glucose.
Beperk het eten van calorierijke producten zoals snoep, koek, snacks en alcohol. Drink bij voorkeur (bron)water, thee, koffie. Incidenteel risdranken, vruchtensappen of siroop, dit alles zonder suiker. Maximaal 2 tot 3 glazen light of zero frisdrank, vruchtendrank of siroop.
In Nederland hebben ongeveer 1,2 miljoen mensen diabetes type 2 en dat worden er steeds meer. Als je diabetes type 2 niet goed behandelt, kun je verschillende complicaties krijgen, zoals nierziekten, oogproblemen en hart- en vaatziekten. De behandeling bestaat uit een gezond leefpatroon met aanvullende medicatie.
Door nierschade kun je bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen.
Als ze niet goed werken kan je natriumgehalte uit balans raken. Je hebt dan last van misselijkheid en futloosheid, soms met overgeven, hoofdpijn, slaperigheid en verminderd bewustzijn. Bij een ernstig tekort kunnen er stuipen optreden en kun je in coma raken.
Wat is ouderdomsjeuk? Ouderdomsjeuk is een vervelende kwaal die kan berusten op een stofwisselingsstoornis. Doordat bepaalde afvalstoffen van de stofwisseling in een (te) grote hoeveelheid in het lichaam voorkomen, kunnen diverse klachten ontstaan. Een regelmatig voorkomende klacht is dan jeuk.
Vitamine B complex
Ook helpt het goed bij jeuk, uitslag en irritatie. Vitamine B3 (niacinamide) is een belangrijk antioxidant die onder andere ontstekingsremmend werkt, roodheid vermindert en de barrièrefunctie van de huid verbetert.