De temperatuur in IJslandDe gemiddelde temperatuur in de hoofdstad Reykjavík ligt rond 1°C in de winter en rond 12°C in de zomer. De temperatuur in Reykjavík kan dalen tot -10°C in de winter, of oplopen tot +10°C, en in de zomer kan het dalen tot ongeveer 7°C en oplopen tot 25°C .
Januari is de koudste maand. In Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, is de gemiddelde jaarlijkse temperatuur 4,3°C.
De gemiddelde temperatuur in IJsland is tussen de -1 en 4 graden. Vaak denken mensen dat het in IJsland in de winter wel -25 graden is, zoals bijvoorbeeld in Lapland. Dit is gelukkig (meestal) niet het geval. December is een van de natste maanden van IJsland.
IJsland wekt met zijn naam en zijn ligging de indruk dat het er altijd ijskoud is. Ondanks de vrij noordelijke ligging valt het juist erg mee met de kou en al het ijs. De winters in IJsland zijn koud en ook de zomers zijn redelijk koel.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is IJsland in de winter niet constant bedekt met sneeuw.
Helaas staat IJsland bij veel mensen vooral bekend als een erg duur land. Zeker nu het land een steeds populairdere vakantiebestemming wordt, kan een reis naar IJsland vaak vrij prijzig zijn. Gelukkig kun je een reis naar IJsland over het algemeen zo duur maken als je zelf wilt.
In mei valt er statistisch gezien de minste regen, in juli en augustus neemt de neerslag iets toe tot en met december. December is één van de natste maanden van het jaar met gemiddeld 97 millimeter neerslag. Na december neemt de neerslag weer iets af tot en met mei.
Het kraanwater is in IJsland van uitstekende kwaliteit en zeer goed te drinken. Het wordt zelfs gezegd dat de IJslanders gezegend zijn met het beste kraanwater ter wereld. Het water komt van gletsjers en beekjes en is ook al grotendeels gezuiverd door de natuur.
De beste periode om het Noorderlicht te zien tijdens je vakantie in IJsland is gedurende de maanden september tot en met maart tussen 22:00 en 03:00 uur. De allerbeste maanden waarop je de meeste kans hebt om het te zien zijn november tot en met februari.
Een warme, waterafstotende winterjas, een parka of skijack is prima om mee te nemen op een winterreis naar IJsland omdat deze je ook in de sneeuw drooghoudt. Dat geldt ook voor een skibroek of een gevoerde winterbroek. Deze kledingstukken houden je ook droog zolang het niet hard regent.
De grootste kans op het zien van het Noorderlicht zijn de maanden oktober t/m maart, maar ook in september en april wordt het Noorderlicht soms waargenomen.
Aantal uren licht in IJsland: maandoverzicht
Wel zo handig om te weten hoe lang het licht is in de periode dat jij naar IJsland wil. In de zomer loopt het aantal lichturen op tot 24 uur per dag terwijl het in de winter wel 21 uur donker per dag kan zijn.
Wist u dat u IJsland het gehele jaar kunt bezoeken? Mei tot en met september is de beste reistijd met een prettige temperatuur (11 - 13 graden) en het hele land is goed bereikbaar.
Hoeveel kost een (rond)reis door IJsland? Een vakantie naar IJsland kost tussen de € 750 en de € 3.600 per persoon. De prijs van de reis hangt van een aantal zaken af.
De middernachtzon is een natuurverschijnsel waarbij de zon om middernacht zichtbaar is in de poolcirkel. Dit natuurlijke fenomeen wordt veroorzaakt door de kanteling van de aardas, waardoor er langere uren zonlicht zijn op de hogere breedtegraden, zoals in IJsland.
Gemiddelde temperaturen en daglichturen
Door het aantal uren daglicht in de winter bent u enigszins beperkt om het land te verkennen (vooral in december en januari, met 4 tot 7 uur licht), maar de overvloed aan donkere lucht biedt een grotere kans om het noorderlicht, de aurora, te zien.
Het aantal lichturen per dag verschilt in IJsland enorm per maand. Hartje winter is het maar 4,5 uur licht per dag en hartje zomer is het wel 21 uur licht per dag. Het aantal lichturen bepaald dus hoeveel tijd je hebt om dingen te bezoeken in IJsland.
In IJsland betaalt u de meeste entreegelden contant in IJslandse kronen. In enkele gevallen zal gevraagd worden om deze in euro's te voldoen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over.
Bossen vind je bijna niet (meer) in IJsland. Momenteel bestaat het landschap voor 1% uit bos. Toen IJsland eeuwen geleden door de Vikingen en andere ontdekkingsreizigers ontdekt werd, bestond het land voor 20% uit bos.
Per persoon mag je maximaal 3 kilo invoeren (met een maximale waarde van ISK 13.000). Producten die helemaal niet mogen ingevoerd in IJsland zijn: ongekookte gevogelte, ongekookt vlees, vis, niet-gesteriliseerde zuivelproducten, producten waarin niet-gesteriliseerde melk is verwerkt, boter en ongekookte eieren.
IJsland ligt met het meest noordelijke deel bijna tegen de Poolcirkel aan en heeft een koud zeeklimaat (type Cfc volgens het klimaatsysteem), overgaand in een toendraklimaat (type ET). De winters zijn aan de koele kant en ook de zomers zijn redelijk koud.
Waar moet ik zijn om het noorderlicht te spotten? Het noorderlicht is in heel IJsland te zien. Je kunt het in Reykjavik spotten, in Thingvellir National Park, aan de oostkust, bij de Westfjorden..
Uren daglicht in IJsland in november
Na november worden de dagen steeds korter. Op 1 november gaat de zon rond 09:15 uur op en rond 17:10 uur weer onder. Op 30 november gaat de zon rond 10:45 uur op en rond 15:45 weer onder. Dit zijn dus slechts 5 uur daglicht, houd hier rekening mee in je planning.