Oude kleding en textiel inleveren bij gemeentelijk inzamelbakken of milieustraat. De meeste gemeenten hebben textielcontainers waar u kleding en textiel kunt inleveren. Zorg ervoor dat u het textiel goed verpakt en de textielbakken op de juiste manier gebruikt.
Meer dan alleen kleding welkom
Accessoires zijn petten, tassen, riemen en dassen. Ook versleten textiel mag in de kledingcontainer, zolang het schoon en droog is. Textiel dat nat of vies is hoort niet in de textielcontainer, maar bij het restafval.
Bijna 70% van het ingeleverde textiel kan opnieuw als kleding worden gedragen.Een deel daarvan gaat naar kringloopwinkels in Nederland.De rest krijgt een bestemming in het buitenland.
Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar.Daarom horen ze bij het restafval.
Lever schoenen per paar samengebonden aan in de kledingcontainer. Als de schoenen in de kledingbak in goede staat zijn, dan krijgen ze een tweede leven als schoen. Schoenen die té versleten zijn worden uit elkaar gehaald en gebruikt als grondstoffen voor nieuwe producten.
Mocht je die niet in de buurt hebben of is het helemaal versleten, dan kun je het ook naar een kledingbak of naar de milieustraat brengen. Lappen die kleiner dan 30x30 cm zijn, kan het recyclebedrijf niet sorteren en kunnen zelfs voor storingen in de sorteermachine zorgen. Gooi die daarom bij het restafval.
Stop die kleren dan op de goede manier in de textielbak of breng ze naar de kringloopwinkel. Zo krijgen ze via recycling en hergebruik een nieuw leven. Kleding en schoenen die je zelf niet meer draagt, kun je inleveren in een textielbak of kledingzak. Ook versleten en gescheurde stoffen mogen in de textielbak.
Waar kan ik mijn kleding recyclen? H&M heeft recycle-boxen in alle winkels wereldwijd. Breng huishoudtextiel en kleding die je niet meer wilt naar een H&M-winkel en je krijgt van ons als dank een kortingsbon. Alle textiel is welkom - van alle merken en in elke conditie.
In de meeste gemeenten staan textielcontainers waar je kleding, schoenen en huishoudtextiel kunt inleveren. Als die er niet zijn, kun je het naar de milieustraat brengen. Je kunt herbruikbare spullen ook naar de kringloopwinkel brengen.
Dierenopvangcentra, bijvoorbeeld, zijn vaak heel blij met oude dekbedovertrekken en handdoeken bijvoorbeeld. Je kan oud beddengoed tevens inleveren bij het Leger des Heils onder de noemer 'vodden'.
De Kledingbank heeft het gehele jaar door behoefte aan goede schoenen, goede schone uitgewassen draagbare kleding en ander textielwaar, zoals beddengoed, handdoeken en keukentextiel. U kunt schone en droge kleding, huishoud- en bedtextiel en schoeisel in gesloten zakken inleveren (max. formaat zak 75 x 60 cm.).
Onder textiel verstaan we oude kleding, schoenen, knuffels en overig textiel, zoals beddengoed en gordijnen. Deze spullen kunt u inleveren bij de kledingcontainer. Dit geldt ook voor kapotte of incomplete kleding en accessoires als tassen en riemen.
Voor het inleveren van kleding of textiel kunt u rekenen dat u tussen € 0,5 en € 0,25 per kg krijg voor uw kleding of textiel.
Chemicaliën kun je niet altijd helemaal uit je kleding wassen. Toch kun je een nieuw kledingstuk beter eerst wassen. Kleurstoffen, vlekafstotende middelen, geurstoffen, verzachters en antirimpelmiddelen. Op kleding kunnen allerlei chemische stoffen achterblijven die tijdens het productieproces worden gebruikt: residu.
Spullen doneren voor vluchtelingen kan via het platform van VluchtelingenWerk Nederland.
Maar in de meeste gevallen helpt het al door vaker je ondergoed en kleding te verschonen. Wat wel onhygiënisch is, dat iedereen aan het einde van de dag wel een klein beetje ontlasting in hun ondergoed heeft zitten. Daarom moet je toch elke dag je ondergoed verschonen.
Nare geurtjes in je onderbroek
Een lichaam transpireert continu; vooral op warme, broeierige plekjes zoals onder oksels en in de schaamstreek. Bacteriën op de huid groeien op deze slecht geventileerde plekjes het best en zetten zweet om in nare geurtjes. Daarom is het belangrijk om ondergoed dagelijks te verschonen.
Dus: beter wel of geen onderbroek dragen? Kortom: je kunt met een gerust hart elke dag een onderbroek blijven dragen, want met commando gaan verbeter je de gezondheid van je vagina eigenlijk niet. Geen onderbroek dragen kan bovendien een bepaald beschermlaagje tussen je vagina, vulva en kleding weghalen.
Moet ik kapotte kleding in de vuilnisbak of in de kledingcontainer gooien? Kapotte kleding mag ook in de kledingcontainer. Je oude/kapotte kleding kan nog goed worden gebruikt voor producten als poetsdoeken, isolatiemateriaal of vloerbedekking. Schoenen mogen ook in de kledingcontainer worden gegooid.
C&A staat voor duurzaamheid, ethisch en klantgericht. Zo zijn ze een van 's werelds grootste retailers van biologische katoenen kleding. Ook kun je als klant jouw oude kleding bij C&A-winkels inleveren in ruil voor 10% korting op je volgende aankoop.
Een andere manier om bedrijfskleding te recyclen is door het doneren aan goede doelen. Er zijn verschillende organisaties die zich inzetten voor het hergebruik van oude kleding, zoals het Leger des Heils en Kledingbanken. Deze organisaties zorgen ervoor dat de kleding wordt hergebruikt door mensen die het nodig hebben.