Bananen- en sinaasappelschillen kunnen zelfs tot wel twee jaar blijven liggen (afhankelijk van de ondergrond). Dat is niet alleen ontsierend voor onze natuur, maar bovendien trekt de aanblik van zo'n vervuilde berm alleen maar extra zwerfvuil aan. Vuil trekt tenslotte vuil aan.
Ook een banenschil of het klokhuis van een appel horen niet thuis in de natuur, maar netjes in de vuilbak of – nog beter – in je groene GFT container thuis. Want ook organische producten hebben tijd nodig om te vergaan.
Zo wordt het klokhuis van een appel het snelst afgebroken – tussen de twee tot acht weken – terwijl de afbraak van een bananen- of sinaasappelschil zo'n twee jaar kan duren.
En dat is niet alleen moeilijk afbreekbaar, maar blijft voor altijd in kleine stukjes bestaan.” Kortom: als je een klokhuis of bananenschil wilt weggooien, dan kun je dit toch echt het beste in een prullenbak doen en niet zomaar op straat gooien.
De natuur doet nog veel langer over het verwerken van een bananenschil. Dat komt omdat er in een bananenschil relatief veel cellulose zit. Cellulose is lastig afbreekbaar voor de micro-organismes in de natuur, waardoor een bananenschil tot wel 2 jaar kan overleven in de natuur.
Vooral rozen maak je blij met wat bananenschillen als plantenvoeding. Een bananenschil onder een plant helpt ook tegen bladluis. Bladluis komt namelijk op de zoete geur van de bananenschil af en zal daardoor niet langer van de planten snoepen.
Alle soorten bananenschillen mogen gewoon in de gft-container.
Het klinkt misschien vreemd, maar als je fruitafval in de natuur gooit, veroorzaak je zwerfvuil. Hoewel organisch afval minder schadelijk is dan pakweg plastic of sigarettenpeuken, duurt het toch even voor het afval volledig afgebroken is. Een klokhuis van de appel krimpt het snelst.
Rijk aan voedingsstoffen
Dat je van bananenschil iets heel lekkers kan maken, daar blijft het niet bij. Het is ook nog eens gezond. De schil is namelijk rijker aan belangrijke voedingsstoffen dan het vruchtvlees van de banaan zelf. Zo bevat het gele omhulsel meer magnesium en kalium maar ook meer vitamine B6 en B12.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Andere toepassingen. Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Het meeste exotische fruit kan niet goed tegen kou en kun je het beste op de fruitschaal bewaren: zoals banaan (1 week), ananas (3-7 dagen), mango (8 dagen), meloen (1-7 dagen) en guave (2 dagen).
Hoe lang iets blijft liggen verschilt per materiaal. Zo blijft een bananenschil een jaar liggen en sommige sigarettenpeuken 12 jaar. Kauwgum blijft minimaal 20 jaar liggen en een blikjes zelfs 50 jaar.
“Bananen zijn een topper omdat ze goed verteren en lief zijn voor je maag. De banaan zit boordevol vezels, vitamine B6 en magnesium. Deze stoffen helpen tegen diarree en een opgeblazen gevoel doordat je lichaam water vasthoudt. Bovendien helpt de magnesium om je spieren te ontspannen.”
U kunt een boete krijgen als u uw huisvuil of grof afval op een verkeerde manier of verkeerde tijd op straat zet. Bent u het niet eens met de boete? Dan kunt u bezwaar maken.
Alle andere vruchten en afgevallen fruit zijn vooral geschikt om meteen te worden verwerkt, bijvoorbeeld in een appeltaart, appelmoes of appelsap. En zelfs de rotte of afgevallen appels die taart, moes of sap niet waardig zijn, kun je nog gebruiken. Op de composthoop, bijvoorbeeld!
Afval achterlaten op een plek waar het niet hoort, is strafbaar. De politie pakt zwerfafval aan en handhaaft het toezicht van wetten en regels op dit gebied. Uw gemeente is verantwoordelijk voor het opruimen van zwerfafval.
Volgens het verhaal zouden bananen een stof bevatten die bananadine heet. Die zou vrijkomen en een roes opwekken als men gedroogde bananenschillen rookt. De stof bestaat echter niet en van bananenschillen roken kan je dus niet in een roes geraken.
Bananenschil als voedsel voor dieren
Vooral kippen vinden dit erg lekker. Sommige konijnen houden ook van een bananenschil. Wees er wel zeker van dat de schil gewassen is.
Een bananenplant kan naast de stam kleine bananenplanten aanmaken. Omdat de nieuwe plantjes veel water en voeding van de grond nemen, wordt de moederplant zwakker. Om de moederplant te redden, kan je dus het beste de kleine bananenplantjes verwijderen of stekken zoals eerder beschreven.
Allemaal dol op koffie
Zeker groenten zoals aardappels, pastinaak, rabarber, rucola, selderij en andijvie krijgen er graag een extra boost van. Ook maïs, paprika, tomaten en pompoen houden van een schepje koffieprut. Maar niet alleen planten zijn er gek op: ook wormen lusten er pap van.
Wat mogen kippen niet eten? Het keukenafval dat je beter niet aan je kippen geeft: avocado. schillen van citrusvruchten, kiwi, bananen.