De enige manier om terugkerende huidirritaties te voorkomen, is regelmatig je gezicht te verzorgen en reinigen met producten die bij je huidtype passen. Een scrub of gezichtsmasker met houtskool zal je zwarte puntjes verwijderen en de overtollige olie absorberen. Je huid zal fris en zacht aanvoelen.
Neem dan wat toiletpapier of je gezichtstissues en wikkel ze over je wijsvingers. Knijp dan zachtjes de mee-eters uit.
Risico van mee-eters uitknijpen
Verleidelijk, maar knijp puistjes en mee-eters dus niet zelf uit! We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: door mee-eters uit te knijpen kan je de huid behoorlijk beschadigen. Zeker als het gaat om mee-eters op je neus! Vaak zitten de mee-eters op plekken waar je niet zo goed bij kunt.
Zwarte mee-eters op de neus zou je zelf uit kunnen drukken. Doe dit niet te vaak en forceer het niet, anders beschadigen de bloedvaatjes rondom de neus en kan couperose ontstaan. Als je zelf zwarte mee-eters uitknijpt, doe dit dan op een gereinigde huid en met een tissue.
Was je gezicht en breng de tandpasta aan.
Doe dit zoals je normaal ook doet. Breng een laagje tandpasta aan op de plekken met mee-eters, zoals je neus en je kin. Laat de tandpasta helemaal opdrogen en wrijf het dan voorzichtig over je huid om de mee-eters uit je poriën te verwijderen.
Mee-eters vormen zich voornamelijk op de neus. Daar zijn de haarzakjes namelijk klein en niet zo diep, waardoor ze gemakkelijker verstopt raken. Vanaf de neus verspreiden ze zich vaak over onze T-zone, omdat onze talgklieren daar het meest actief zijn. Ze kunnen ook voorkomen op je lip, voorhoofd, kin of wangen.
1. Ocean Heart Blackhead Verwijderaar. Deze porie reiniger is nummer 1 in onze test. Hij wordt geleverd met 4 verwisselbare opzetstukken: De mee-eters verwijderaar is uitgerust met verschillende zuigsondes om verschillende huidproblemen op te lossen.
Zwarte puntjes of mee-eters zijn poriën die verstopt zitten met een mix van talg, vuil en dode huidcellen. Gevaarlijk zijn ze niet, maar aantrekkelijk ook allesbehalve én ze kunnen uitmonden in puisten.
Mee-eters gaan meestal vanzelf weg, maar niet altijd. Op deze pagina ontdek je hoelang het precies duurt voordat een pukkel verdwijnt. Ook zal ik je verschillende tips geven om puistjes nog sneller te verwijderen. We hebben bijna allemaal somtijds last van mee-eters.
Bij volwassenen ontstaan mee-eters voornamelijk door het gebruik van te vette cosmetica die de poriën afsluiten. Ook make-up die aan het eind van de dag niet goed wordt afgewassen kan mee-eters veroorzaken. Deze producten staan daarom bekend als comedogeen. Letterlijk betekent dit “bevordert vorming van mee-eters”.
Breng water aan de kook in een pan, haal het van het vuur en leun 10 minuten over de pan. Hierdoor zetten de poriën uit en kunnen de zwarte puntjes gemakkelijk verwijderd worden. Het volstaat de comedonen uit te drukken met je vingers gewikkeld in papieren zakdoekjes.
Sudocrem kan acnevlekjes genezen en de huid kalmeren. Dit komt door de antiseptische werking van de benzyl alcohol die in Sudocrem zit verwerkt. Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water.
Het gevaar van micellair water
In de vloeibare basis zitten 'vuillokkers' die je micellen noemt, ze trekken onzuiverheden uit je huid. “Het probleem is niet het micellaire water zélf, wel dat-ie op je huid blijft omdat het meestal leave-on formules zijn.”
Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Gezichtsmaskers: regelmatig je huid behandelen met een gezichtsmasker of peeling verwijdert dode huidcellen. Dit maakt je huid zacht en voorkomt dat mee-eters alleen al verschijnen. Scrubs: het ideale product voor een pukkelige huid met veel mee-eters is een scrub.
In principe kan iedereen mee-eters krijgen, maar mensen met een gecombineerde of vette huid zijn het meest vatbaar voor het ontwikkelen van mee-eters in het gezicht.
Het kan gebeuren dat de uitweg van talg via de porie wordt geblokkeerd door een laag dode huidcellen, waardoor de talg de porie niet kan verlaten. Vervolgens hoopt de talg zich op waarna een mee-eter ontstaat. Wanneer deze mee-eter (of blackhead) ontstoken raakt, wordt het een puistje.
Grove poriën ontstaan door verstopping en verslapping van de poriewand. Door een overproductie van talg en dode huidcellen verstopt je porie en is een zwart puntje te zien. Factoren die zorgen voor het verslappen van je huid zijn bijvoorbeeld zon, roken en alcohol. Poriën rekken hierdoor uit en worden meer zichtbaar.
Grove poriën kunnen wij goed behandelen door middel van lasertherapie, microneedling en chemische peelings.
Maar als je er toch niet van af kunt blijven, dan kun je het volgende doen als je een 'rijp puistje' hebt (met een dikke, witte kop). Was eerst heel goed je handen, ook onder je nagels. Knijp het puistje uit met schone tissues of watjes. Ontsmet het puistje daarna goed met een middel op alcoholbasis, zoals Sterilon.