Deze natuurlijke groeifactor is het getal e. Een benadering voor e is: e ≈ 2,71828... Als f(x) = ex, dan is f'(x) = ex.
De constante e is gelijk aan 2,71828182845904, het grondtal voor de natuurlijke logaritme.
Het getal e is een essentieel getal in de wiskunde, en het is tegengesteld aan rationele getallen. Het heeft een oneindig aantal cijfers achter de komma die zich in geen enkel patroon herhalen. De numerieke waarde van e, afgekapt tot 50 decimalen, is: 71 828 182 845 904 523 536 028 747 135 266 249 775 724 709 369 995…
E 1. "Die E betekent: er moeten 8 cijfertjes achter de punt staan" (klas 4!) De verklaringen van de kinderen dat E acht nullen betekent of 100 miljoen, stemt hiermee verrassend overeen.
Een billion (miljard) schrijf je dus als 1,000,000,000. Een googol is een 1 met honderd nullen, ook wel tienduizend sedeciljoen of 10100.
De e in de formule van de Poissonverdeling staat voor het getal 2.718. Dit getal wordt de constante van Euler genoemd. Je kunt e simpelweg vervangen door 2.718 als je een kans van de Poissonverdeling berekent. De constante van Euler is een heel nuttig getal en is vooral belangrijk in de wiskunde.
Als je een getal tot de macht nul doet, dan krijg je altijd 1, dus: a0 = 1. Bij een negatieve macht kun je de macht ook als breuk schrijven, dus a-p = 1/ap.
De afgeleide van f(x) = text(e)^x is f'(x) = text(e)^x. Deze functie is de enige functie die gelijk is aan zijn afgeleide. Om ook andere exponentiële functies te kunnen differentiëren, worden die geschreven als f(x) = g^x = text(e)^(ln(g)*x).
Of -ste of -de juist is, hangt af van het getal waar deze achtervoegsels achter komen. Voorbeelden: eerste, tweede, achtste, twaalfde, duizendste. Als je deze rangtelwoorden in cijfers schrijft, wordt dat: 1ste, 2de, 8ste, 12de, 1000ste.
Als de exponent een even getal is, dan zal de uitkomst van de macht altijd positief zijn (groter of gelijk aan 0). Het maakt hier niet uit of het grondtal positief of negatief is.
Wiskunde D is bedoeld als aanvulling en verdieping op wiskunde B. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met kansrekening en statistiek, een onderdeel dat niet in wiskunde B zit, maar dat bij veel universitaire studies wel belangrijk is. Een voorbeeld van verdieping is bewijzen.
Het getal i is een zogenaamd imaginair getal en een complex getal. Het wordt een imaginair getal genoemd omdat je de wortel in het kwadraat (vermenigvuldiging van de waarde met zichzelf) van negatieve getallen niet kunt berekenen zonder een positieve uitkomst te geven.
De nul is zowel een cijfer als een getal. De nul als getal ontstaat zo'n 1800 jaar geleden in India. De Indiase wiskundige Brahmagupta schrijft er voor het eerst over in 628 na Christus. In Europa is het de Italiaanse koopman Fibonacci die de Arabische cijfers, inclusief de nul, introduceert.
Vrijwel alle natuurkundige grootheden kunnen de waarde nul aannemen, sommige kwantummechanische grootheden echter niet, zoals de nulpuntsenergie. In de RGB-kleurcodering komt de waarde 0,0,0 overeen met de kleur zwart omdat elk van de drie kleuren 0% licht uitzendt.
Dus 2 tot de macht nul is gelijk aan 1. Eigenlijk wordt elk getal dat niet nul is tot de macht nul 1 door dezelfde redenering.
De Watt wordt gebruikt als eenheid van vermogen (P). Dat wil zeggen: P=E/t, oftewel de hoeveelheid energie (E) die er per tijdseenheid (t) wordt geleverd of omgezet.
Elektrische energie is een begrip dat gekoppeld is aan het opwekken en gebruiken van elektriciteit en wordt uitgedrukt in joule.
De newton (symbool N) is de SI-eenheid van kracht. De eenheid newton is gedefinieerd als de kracht die een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m/s² geeft: De newton is genoemd naar Isaac Newton. Het is een afgeleide eenheid, die zelf uit te drukken is in de basiseenheden.
Betekenis Verkeersteken E03 - Geen (brom)fietsen plaatsen.
Het elektron (symbool: e) is ontdekt. Als we de massa van een H-atoom als eenheid nemen (massa H = 1), dan is de massa van het elektron 0,000 54.
Vermogen is hoeveel energie er per seconde geleverd wordt of hoeveel energie er per seconde verbruikt wordt. De eenheid van vermogen is Joules per seconde (J/s). In plaats hiervan wordt vaak de eenheid Watt (W) gebruikt.