LED lampen zorgen voor zeer efficiënt licht vanuit de kleine lichtbronnen, die we LED's noemen. Door het bewegen van elektronen door een halfgeleidermateriaal zullen deze kleine lichtbronnen verlicht worden. In vergelijk met TL lampen en gloeilampen wordt er maar een heel klein beetje warmte aangemaakt.
De intensiteit van de lichten van een groeilamp helpt het tempo van fotosynthese te verhogen. Het zorgt er voor dat onze geliefde planten voldoende energie hebben om te groeien. Groeilampen zijn namelijk lampen die bepaalde kleuren licht uit zenden die dan weer het licht van de zon simuleren.
Een LED kweeklamp is vele malen efficiënter en zuiniger dan een HPS lamp en het werkelijke verbruik ligt rond de 60 Watt. Hierdoor krijg je een goede opbrengst met minimale stroomkosten. Daarnaast wordt de lamp ook minder warm waardoor deze dichter op je planten kan staan.
Voordelen van LED Groeilampen
Ten opzichte van reguliere kweeklampen (HPS natrium), leveren LED kweeklampen een aantal belangrijke voordelen op: Tot 60% stroombesparing. Een gezondere groei en bloei van planten en bloemen.
'Normale' LED
De eerste generatie LED lampen waar je eenvoudig je eigen wiet mee kweekt. Veelal bekend bij kwekers als 'paarse' LED, omdat de eerste generatie LED verlichting uit een mix van blauwe en rode LEDs bestaat. Blauw en rood wordt samen paars en vandaar dat vooral de paarse kleur bij blijft.
Een goede LED van 250W is gelijk aan een HPS van 400W.Daarmee krijgen ongeveer 5–6 planten genoeg licht. Ter vergelijking, een hoogwaardige LED van 1200W is genoeg voor zo'n 8–9 planten. Houd er echter rekening mee dat wattage slechts een van de waarden is bij het bepalen van de kracht van leds.
Als je een zo groot mogelijke opbrengst wilt, dan raden we je aan om je planten te voorzien van minimaal 400-650 watt licht per vierkante meter. Wanneer je dus je wietplanten kweekt in een tent van 2m², dan kun je het beste verlichting van minstens 800W gebruiken.
Je kunt ook een losse timer tussen de stekker en het stopcontact zetten, zodat de lamp automatisch aan en uit gaat. Het maximum aantal uren dat je de lamp aan zou moeten zetten is 16 uur per dag, dat is ook ideaal voor als je stekjes of zaadjes kweekt.
Als je niet weet op welke hoogte jouw LED kweeklamp moet hangen, probeer dan eens de volgende richtlijn. Een oude LED met 1 Watt diodes hang je op een centimeter of 30. Heeft je lamp 3 of 5 Watt diodes hang hem dan wat hoger, op 45 centimeter. Heb je een lamp van 300 Watt of meer, hou dan een kleine 80 centimeter aan.
Een groeispectrum is voornamelijk voorzien van blauw licht waardoor de fotosynthese wordt gestimuleerd en de groei wordt bevorderd. Deze spectrum bestaat voornamelijk uit korte golflengten waardoor de plant wordt aangemoedigd veel kleine bladeren aan te maken.
Ledlampen zijn bijna altijd het zuinigst met elektriciteit. Met de keuzehulp vind je de juiste lamp. Voor een paar soorten halogeenlampen is nog geen ledlamp als alternatief beschikbaar. Overweeg dan om de hele lamp (armatuur) te vervangen.
De kosten van een Ledlamp die 2 uur per dag wordt gebruikt, bedragen ongeveer € 6,48 over het jaar. Ter vergelijking: het jaarverbruik van een halogeenlamp van 50 Watt die ook 2 uur per dag brandt, is € 32,40.
Als je bijvoorbeeld een ledlamp hebt van 8 watt, dan heb je pas na 125 uur één kilowattuur verbruikt. Dat betekent dat het je per uur dat de lamp brandt, 0,002 euro kost. Dat is wat kost een ledlamp per uur.
LED kweekverlichting
Energiezuinige belichting vraagt om lichtbronnen die met zo weinig mogelijk energie zoveel mogelijk, voor planten bruikbaar, licht opleveren. En dat is niet langer de natriumlamp, maar de high power LED lamp. Een LED lamp is opgebouwd uit een groep van LEDs (licht-emitterende diodes).
Als we uitgaan van een lamp van goede kwaliteit, dan kun je het beste een kweeklamp nemen met een bereik van zo'n 538 watt per vierkante meter. Wanneer je kweekruimte bijvoorbeeld twee vierkante meter is, heb je een LED-lamp van 1250W nodig.
Door uitgebreid onderzoek en testen is dat zeker gelukt met de Viparspectra V & XS series kweeklampen. Deze lampen komen goed van pas bij vertical farming, hydroponic kweken, kleine kweekruimtes of tenten maar ook grootschalig in kassen worden de lampen veel gebruikt.
Rood licht zorgt bij wietplanten voor energie en zorgt naast een uitbundige bloei ook voor een uitstekende groei. Groei verlichting zal ook vaak rode kleuren bevatten. Bloeilampen zijn vaak lampen die dus een overwicht aan rode verlicht uitstralen, tussen de 660 en 730 nanometer.
Stel je hebt als tuinder een 600 watt HPS kweeklamp die je 12 uur per dag laat branden. Dan verbruik je dus 7.200 watt per dag, dat is 7,2 kWh per lamp per dag. Met een prijs van 22 cent is dat dus 1,58 per dag. Bij 250 dagen per jaar is dat ruim 395 euro per kweeklamp.
Ultraviolet (UV) licht heeft ook effect op planten waardoor er compacte groei met korte afstand tussen de knopen ontstaat en kleine, dikke bladeren. Maar te veel UV-licht is schadelijk voor planten omdat het DNA en de plantmembranen negatief beïnvloedt. Fotosynthese kan door te veel UV-licht worden gehinderd.
3 redenen om kunstlicht voor planten te gebruiken
Met groeilicht zorg je voor een gezondere groei en bloei van planten en bloemen. Zelfs fruit- en groenteplanten! Ook tropische planten en zaden kun je met een groeilicht laten groeien, ondanks de tijd van het jaar.
Plantenhormonen. Planten hebben licht nodig voor het proces van fotosynthese: het chemische proces waarbij planten water en koolstofdioxide omzetten in zuurstof en glucose met behulp van energie uit licht. Dit proces hebben planten bovendien nodig om überhaupt zelf te kunnen groeien.
Ze hebben minimaal 5 uur zonlicht per dag nodig om goed te kunnen groeien. Planten die direct zonlicht nodig hebben groeien het beste op een plek dichtbij een raam op het zuiden, want daar komt het meeste zonlicht naar binnen. Kleinere planten kun je zelfs op de vensterbank zetten.
Hoeveel zonlicht vereisen cannabisplanten in de buitenlucht? Cannabisplanten zijn het meest gelukkig wanneer ze ongeveer 10-12 uur direct zonlicht per dag ontvangen. Je weet waarschijnlijk wel dat wietplanten ontzettend krachtig groeien. Ze vereisen daarom een hoop zonne-energie om deze groei te bewerkstelligen.
Nee, dat mag niet.