Je huid prikt, het zwavelzuur brandt op je huid en alles raakt geïrriteerd. Als je het te lang laat zitten raken je huid en ogen zelfs onherstelbaar beschadigd. Dat wil je natuurlijk niet. Heel veel spoelen met water is het enige wat helpt als je het zuur op je huid of in je ogen hebt gekregen.
Cellulitis, huidklachten, candida-infecties, hoofdpijnen, stramme spieren en gewrichten zijn typische kenmerken van verzuring. Maar ook vermoeidheid (vooral ochtendmoeheid), een vieze adem, een onaangename zweetlucht en onverklaarbaar vocht vasthouden of gewichtstoename kunnen veroorzaakt worden door verzuring.
Door de verzuring daalt de belastbaarheid van de weefsels en ontstaat er tal van klachten zoals allergieën, infectiegevoeligheid, huidproblemen, haaruitval, jicht, reumatische klachten, gewrichtsproblemen, spierkrampen, hart- en vaatklachten, osteoporose.
Verzuring door voeding
Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren. Ook kun je beter geen alcohol of cafeïne gebruiken.
Verzuring treedt op als bodems of water zuurder worden door bijvoorbeeld natuurlijke verzuring of verzurende neerslag. Dat laatste kan veroorzaakt worden door zure stoffen als zwaveloxides (sommige brandstoffen, bruinkool, hout) of verzurende stoffen als ammoniak (landbouw).
Ten tweede omdat een tekort aan specifieke vitaminen en mineralen kan leiden tot verzuring en spierkrampen. Magnesium, calcium, kalium en vitamine D dragen bij aan soepele en sterke spieren. Kalium zorgt er bijvoorbeeld voor dat zenuwprikkels goed geleid kunnen worden en dat spieren zich correct samentrekken.
Volgens aanhangers van de verzuringstheorie werken sommige voedingsmiddelen 'verzurend', zoals veel vlees, suikers, vetten, koffie en frisdranken (1). Ook een onregelmatig en stressvol leven zou het zuur-base-evenwicht in het lichaam verstoren, waardoor je lichaam zou verzuren.
Verzuring is het gevolg van een biochemisch proces: namelijk hoe wij het voedsel wat we tot ons nemen, verteren. Voorbeelden van sterk verzurende voeding zijn: witte bloem, vlees, eieren, zuivel, koffie, alcohol, vis, peulvruchten, frisdrank, suiker, gebakken voedsel, sterk bewerkt voedsel en gedroogd fruit.
Water is belangrijk voor de afvoer van afvalstoffen, waaronder die in de spieren. Ook zorgt water voor het transport van belangrijke nutriënten richting de spieren en regelt het de lichaamstemperatuur.
Spieren die niet goed getraind zijn of die heel intensief gebruikt worden, raken overbelast en kunnen de afvoer van H+-ionen niet meer aan en raken verzuurd. Je spieren doen (acuut) pijn en voelen branderig aan.Ze raken vermoeid en verliezen kracht. Je kunt niet meer doorgaan met je oefening of inspanning.
Welke voeding is goed voor ontzuring? Om verzuring tegen te gaan, is het belangrijk om voeding te eten die het lichaam ontzuurt. Dit zijn voornamelijk verse groenten en fruit, noten en zaden, kruiden en specerijen, volle granen, bonen en peulvruchten. Deze voedingsmiddelen bevatten veel mineralen en vezels.
Onder andere citroengras, pepermunt, citroenmelisse en zink zijn vaak aanwezig in ontzurende kruidenthee. Hoewel we ontzurende kruidenthee bestempelen als een theesoort, komt er eigenlijk geen thee aan te pas.
Een test strip kun je in de mond op de tong leggen of beter nog in ochtendurine dippen, waarna je aan de verkleuring kan zien welke pH graad in je lichaam aanwezig is. De zuurgraad kan variëren van 0 tot 14. Een pH waarde van 7 is neutraal en weerspiegelt een goede zuur-base balans. Strips zijn voor eenmalig gebruik.
De bekendere bijwerkingen van te veel koffie
Tevens heeft te veel cafeïne een negatief effect op de opname van kalium, calcium en magnesium. Koffie is daarnaast ook een sterk 'verzurend' voedingsmiddel. Verzuring van je lichaam kan bijdragen aan diverse gezondheidsklachten. Denk aan vermoeidheid of chronische ziekten.
Zuurvormend voedsel: Peulvruchten (dus ook pinda's), granen, kaas. Zwak zuurvormend/zwak basenvormend voedsel: Kwark, noten, zaden, roomboter, olie. Basenvormend voedsel: Vloeibare melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt).
Voedsel dat we eten heeft na verbranding ervan een zuurvormende invloed op het lichaam. Met name dierlijke eiwitten, suikers, bepaalde vetten, alcohol, koffie en limonades hebben een sterk verzurende werking.
Verzurende voedingsmiddelen
Zuurvormende voedingsmiddelen laten na verbranding zure reststoffen achter, zoals urinezuur, fosforzuur, looistof en azijnzuur. Zuurvormende voeding omvat o.a. melk en zuivelproducten, frisdranken, koffie, vis, vlees, eieren, snoep en granen.
Zuur fruit
Denk aan citrusvruchten, bramen en bessen, appels, druiven, kiwi's en mango's, maar ook aan de producten daarvan (appelstroop, jam).
Het zorgt ervoor dat het bloed licht alkalisch blijft (pH 7,36) door zure afvalstoffen te neutraliseren. Magnesium staat bekend om het verwijderen van zure afvalstoffen uit het lichaam.
Volgens het 80% – 20% principe (80% basische voeding en 20% zuurvormende voeding) voor een goede zuur-base balans valt volkoren (spelt) brood in de categorie zuurvormende voeding.
Verzuring ontstaat door verontreiniging van de lucht met de stoffen zwaveldioxide, ammoniak en stikstofoxiden. Deze stoffen kunnen leiden tot verzuring van bodem en water en kunnen planten en materialen aantasten. Landbouw, verkeer en de industrie zijn de belangrijkste bronnen van verzurende stoffen.
Ammoniak is zelf niet zuur, maar basisch. Na depositie, wordt het door bacteriën omgezet in nitraat (nitrificatie) of door planten opgenomen als ammonium. Beide processen werken verzurend.
Te veel stikstof heeft een schadelijk effect op onze natuur. De bodem verzuurt, waardoor bepaalde planten en voedingstoffen verdwijnen. Denk bijvoorbeeld aan de vergrassing van heidegebied en een te kort aan calcium voor vogels.
De verzurende en vermestende stoffen kunnen de natuur beïnvloeden. Zo kunnen de stoffen planten en bomen vatbaarder maken voor ziekten, stormschade en droogte. Door verandering in bodemcondities kan ook de natuurlijke soortensamenstelling van de vegetatie veranderen.