Leg een natte handdoek op de kreukels in je kledingstuk en druk het stevig aan met je handen. Je kleding moet daarna wel even drogen, maar de kreukels zullen wel verdwenen zijn. Katoenen en linnen kleding kun je 'strijken' in de droger. Door de kleding voor een kwartiertje in de droger te doen, verdwijnen de kreukels.
Leg je kledingstuk (let wel op of het droger-bestendig is) in de droger met een paar ijsblokjes en zet 'm een paar minuten op de warmste stand. Door het gesmolten ijs ontstaat er stoom, wat zorgt voor het verdwijnen van de kreukels.
Stomen is meestal een betere (en veiligere!) manier om kreukels uit polyester te halen. Hang het vochtige polyester overhemd op en behandel het met de kledingstomer, waarbij je direct contact met het materiaal vermijdt. De hete stoom zal kreukels verwijderen en je kledingstuk binnen een paar minuten laten drogen.
Een kledingstomer is een apparaat waarmee je snel en gemakkelijk kreukels uit je kleding stoomt. We onderscheiden 2 soorten kledingstomers: handstomers en kledingstomers met standaard. Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer.
Strijkmat of -deken
Ben je klaar met strijken, dan vouw je het op en stop je het in de kast. Je kunt de mat of het deken gebruiken op eender welke stevige ondergrond. Je bureau of een tafel is ideaal, maar je kunt het ook op de wasmachine of droogkast leggen.
Beste koop kledingstomer
Deze SteamOne S-Nomad Plus is de topper uit onze kledingstomer review. Nadat we deze kledingstomer een paar keer hadden gebruikt, besloten we om deze de titel “Beste koop kledingstomer” te geven. Met deze draagbare handstomer haal je snel kreukels en luchtjes uit je kleding.
#3 Warme stijltang
Niet alleen haren strijk je ermee glad; ook kreukels uit kleding verdwijnen als sneeuw voor de zon. De stijltang werkt het beste op kleine oppervlaktes zoals een kraag. Zorg er wel voor dat de stijltang op een lage hittestand, anders brand je er misschien wel een gat in.
Natte handdoek
Zet je kleding op een vlakke ondergrond zoals de strijktafel, eettafel of op de grond. Doe een natte handdoek op de kreukels en druk dit stevig aan. Laat je kleding drogen en weg zijn de kreukels.
De AirDresser voorkomt schade aan en krimpen van kleding en droogt op een lage temperatuur met JetAir van bovenaf en een warmtepomp van onderen. Die bevorderen de luchtcirculatie en drogen kleding gelijkmatig en mild.
Om je pak te strijken is het van belang dat je het strijkijzer niet direct in contact brengt met het pak. Zorg ervoor dat je een laken of een doek tussen het pak en het strijkijzer legt. Zo voorkom je schade en glinstering aan de stof. Om hardnekkige kreukels te verwijderen kun je het pak vanuit de binnenkant strijken.
Belangrijk wel is dat je het kledingstuk niet gaat strijken! Door de warmte van het strijken vervormd als het ware de stof en is de plissé voorgoed verdwenen! Belangrijke eigenschap van plissé: Doordat plissé rondom in de plooi zit, zit er heel veel rek in de stof.
Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%. Geen zorgen. Strijk en trek voorzichtig het item terug in model nadat het uit de machine komt. Om kreuken te voorkomen is het aan te raden om na het laatste spoelbad kort, of helemaal niet te centrifugeren en je items niet te drogen in een droogtrommel.
Stop je was in de machine met vloeibare wasmiddelen in plaats van poeders. Deze zijn namelijk zachter en zorgen ervoor dat er minder kreukels in je was zitten. Ook wasverzachter is een goed alternatief om je kleding kreukvrij uit de machine te halen.
To strijk or not to strijk
Ja, natuurlijk kun je alles strijken, maar let op. Vroeger was alles een stuk eenvoudiger. Katoen, linnen, de materialen waren niet zo oneindig als nu. Tegenwoordig maken we steeds meer gebruik van kunstvezels.
(Band)plooirok
Kleding waar bepaalde plooien of vouwen inzitten dienen naar de stomerij te gaan, ook al is het materiaal geschikt voor in de wasmachine. De sterke kracht van de machine doet de plooien vervagen, waardoor het kledingstuk in kwestie alsnog langs de stomerij moet.
Leg je kledingstukken plat neer (vooral handig om boorden, kragen of hardnekkige kreukels te stomen) of hang ze aan een deur. Steek de stekker van je stomer in het stopcontact en laat het apparaat opwarmen. Na 45 seconden is de stomer voldoende opgewarmd voor verticaal gebruik, na 90 seconden voor horizontaal gebruik.
Stomen: strijken, opfrissen of reinigen
Het helpt je de kreukels er makkelijk uit te strijken. Het is aan de andere kant geen manier om jouw kleding te reinigen zonder wassen.
Ideaal om nog even snel je hemd mee op te frissen voor je de deur uit gaat, of tussen twee wasbeurten in. Met zo'n kledingstomer hou je dus ook kleren langer schoon die niet in de was mogen. Je kunt er ook makkelijk je gordijnen, bankstel of matras zo'n bacteriedodende reiniging mee geven.
Een stomer is een apparaat dat kreuken uit kleding haalt met – hoe kan het ook anders – stoom. In tegenstelling tot een strijkijzer hoef je er geen druk voor uit te oefenen en heb je dus ook geen strijkplank nodig.