Als eerste is het natuurlijk wel fijn om te weten waarom het beddengoed in elkaar draait. De verklaringen verschilden op kleine punten, maar men was het wel eens dat het vooral te wijten is het draaien van de trommel en het centrifugeren.
Om ervoor te zorgen dat je beddengoed niet meer in elkaar draait tijdens het wassen of drogen kun je het uiteinde van de stof het beste vastbinden. Bijvoorbeeld met een elastiekje of sokkenknijpers. Doordat de opening nu afgesloten is kan de stof niet meer in elkaar verwikkeld raken en één grote prop vormen.
Gebruik indien mogelijk een donswasmiddel, of gebruik een fijnwasmiddel. Maak gebruik van het fijn- of wolwasprogramma van je wasmachine. Droog je dekbed op lage temperatuur in de droger, en voeg enkele tennisballen toe. Dit voorkomt dat de veren aan elkaar blijven plakken.
Was je donzen dekbed in je eigen wasmachine, maar kies een fijnwasprogramma of het wolwasprogramma. Check altijd het label of dit het beste op 40 of 60 graden kan gebeuren. Kies voor speciaal wasmiddel bedoelt voor zijde, voor fijnwasmiddel, donswasmiddel of ga voor een milde shampoo.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Hoe vaak kun je het beste je dekbed wassen? Wij raden aan om je dekbed tenminste iedere vijf jaar te wassen.
Dit kan gewoon in de wasmachine als je de voorschriften op het waslabel volgt. Vaak kun je deze dekbedden op 40 tot 60 graden wassen. Daarnaast kan deze na het wassen ook zonder problemen in de droger. Let er wel op dat je je dekbed niet te vaak wast.
Vaak staat er dat je het dekbed het beste naar de stomerij kunt brengen. Als je wasmachine maar groot genoeg is: je dekbed moet wel vrij rond kunnen draaien. Is je wasmachine te klein, dan kun je het dekbed ook in de badkuip – of iets anders groots – wassen.
Waarom wordt het beddengoed geel? Het wordt veroorzaakt door zweet en vet dat door het menselijk lichaam wordt afgescheiden. Wanneer deze stoffen zeer diep in de stof doordringen, wordt deze uiteindelijk geel. Het komt ook voor dat witte stoffen een grijze kleur krijgen.
Welnee, gebruik tennisballen tegen de kreukels. Als je namelijk tennisballen in je droger gooit, blijft alles wat er in zit circuleren, zodat er geen kreukels kunnen ontstaan. Ideaal dus als je bijvoorbeeld lakens en T-shirts hebt die je graag kreukvrij uit de wasmachine wilt halen.
Het is beter voor je dekbed dat je geen wasverzachter gebruikt. Laat de wasmachine niet te hard centrifugeren. Houd ongeveer rond de 800 toeren aan. Dat is beter voor de vulling van je dekbed.
Voor beddengoed is de stand 'extra droog' of 'kastdroog extra' geschikt.
9| Wees voorzichtig met de droger
Zeker bij jersey dekbedovertrekken en hoeslakens is voorzichtigheid geboden: droog je te heet of te snel, dan kan de stof gaan krimpen of pillen.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden.
Als je vaak veel wasgoed in één keer wast, kies je een wasmachine met 9 kilogram vulgewicht. Deze heeft genoeg ruimte voor grote hoeveelheden was, zoals beddengoed.
Hoeveel weegt een dekbed? Het gewicht van een dekbed is uiteraard afhankelijk van de maat. Even uitgaande van een dekbed van 1,4 bij 2 meter varieert het gewicht tussen de 1200 en 2500 gram. Wanneer je voor nog zwaarder wilt gaan, kom je uit bij de verzwaringsdekens.
Een katoenen dekbed kan goed gewassen worden tot 60 graden. Wel blijft het behoorlijk lang nat en U kunt dit dekbed het beste wassen bij mooi weer zodat het sneller droogt. Een zijde zomerdekbed kan soms gewassen worden, check het waslabel.
Gewicht van een standaard was
Weeg je was eens. Sorteer het en weeg wat je normaal als 1 was in de machine stopt. Tel daar ongeveer 2 kg bij op.
Voor het drogen van je dekbed heb je eigenlijk wel een wasdroger nodig. Stel de droger in op een lang droogprogramma en op een lage temperatuur, dus hooguit op 30 graden. Ook bij het drogen komen die tennisballen weer van pas. Dankzij de tennisballen in de wasdroger is je dekbed net wat sneller droog.
Laad je wasmachine nooit te vol. Je beddengoed heeft ruimte nodig in de wastrommel om rond te kunnen draaien en helemaal schoon te worden. Je beddengoed en je handdoeken was je het best niet samen. (Ruwe) handdoeken geven pluisjes af en kunnen je bedtextiel beschadigen en zo de levensduur verkorten.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Voeg azijn toe aan je waslade, je was wordt zachter; Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.