Het is een lange, groene peul die lijkt op een uitgerekte sperzieboon. Kousenband groeit aan een klimmende plant die gemakkelijk uitschiet tot 4 meter hoogte. De smaak is pittiger dan die van sperziebonen. Deze lange en gezonde peulen bevatten onder andere foliumzuur (vitamine B11), kalium en vitaminen B1 en B6.
Kouseband heeft een boonachtige smaak die zoeter en pittiger is dan de sperzieboon. De dunne, stevige boontjes zijn het lekkerst! Je kunt de groente perfect combineren met ingrediënten uit de Surinaamse keuken. Met zout vlees of pittig varkens- of rundvlees is kouseband bijvoorbeeld erg lekker.
Het koken van de kousenband
Zet een volle pan met water op. Voeg hier een snufje zout aan toe en wacht tot het water kookt. Kookt het water eenmaal, voeg dan de kousenband toe aan de pan ruim kokend water. Zet je timer of kookwekker op 15 minuten en wacht tot de kousenband gaar gekookt is.
Als je de peulen gaat gebruiken, snijd je de uiteinden eraf en snijd je de kousenband in boontjes van ongeveer vier à vijf centimeter. In ongeveer 15 minuten kook je de boontjes gaar. Serveer de kousenband in combinatie met hete kip, of roerbak de boontjes met smaakmakers als knoflook, gember en spekjes.
Kousenband is, net als andere peulvruchten, ontzettend gezond. Het bevat behoorlijk wat eiwitten, en aardig wat vezels. Het is extreem rijk aan foliumzuur, kalium, fosfor,magnesium, ijzer, en vitamine K. Daarnaast zijn ze erg rijk aan vitamine B1 en B6.
Heb je een restje gare kousenband over? Doe de kousenband in een afsluitbaar bewaarbakje. De kousenband kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
De Nederlandse variant, want kousenband wordt tegenwoordig ook geteeld in Nederland, bereikt een lengte van 30 tot 40 centimeter. Net als de typisch Nederlandse bonen, is ook kousenband een erg gezond groente. De peulen bevatten o.a. foliumzuur, vitamine B1, vitamine B6, en kalium.
Wat de precieze gedachte achter de kousenband is, is niet helemaal duidelijk. Sommige mensen denken dat uitdoen van de kousenband symbool staat voor het afstand doen van de maagdelijkheid. Anderen zeggen dat men vroeger dacht dat het geluk zou brengen om na de ceremonie iets van de bruid te bemachtigen.
Is het 'de kousenband' of 'het kousenband'?
Als je het aanwijst is het 'die kousenband'.
Kouseband is een peulvrucht, die erg veel weg heeft van sperziebonen. Het verschil tussen beiden is dat de kouseband een pittigere smaak heeft. Het wordt dan ook gebruikt bij veel gerechten uit de Surinaamse keuken, die overwegend pittige gerechten bevat.
Een kousenband is een kledingstuk. Het is een band om een kous op te houden.
sesquipedalis hebben de naam “Kouse(n)band” of “Aspergeboon”. Dit omdat de peulen van deze plant erg lang zijn. Deze peulvrucht kan enkele meters lang worden. Het wordt als groente gegeten en komt voornamelijk voor in Midden- en Zuid-Amerika.
Kousenband (Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis) of kowsbanti (Surinaams) is een lange peul, lijkend op een uitgerekte sperzieboon. De kousenband wordt gekweekt in tropische, Aziatische gebieden en in Zuid-Amerika. Vermoedelijk komt hij oorspronkelijk uit tropisch Afrika.
De Orde van de Kousenband kent vier verschillende soorten leden: Members ex officio (regerende vorst en de Prince of Wales) Royal Knights (leden uit de koninklijke familie) Stranger Knights and Ladies (buitenlandse vorsten en vorstinnen, ook wel Extra Knights and Ladies)
Het bekendste Surinaamse gerecht met aardappel, kouseband en kip volgens traditioneel recept maar wel makkelijk en eenvoudig zelf te maken.
Plaats de kousenband waar je maar wil, maar zorg ervoor dat je hem uitprobeert voor je trouwdag. Gewoonlijk wordt de band net boven je knie gedragen. Dit is meestal het smalste deel van je been; je andere been zal hem zo het minste voelen wanneer je wandelt of danst.
De betekenis van something blue
De betekenis luidt als volgt: iets ouds, iets nieuws, iets geleend, iets blauws en een zilver muntje zouden de bruid geluk brengen in het huwelijk. De accessoires draag je op de bruiloft. Het meest bekende 'blauwe' voorbeeld is een kousenband om je been.
Kies dan voor een slipje wat jij lekker vindt zitten. Als je een nauwsluitende jurk gaat dragen (bijvoorbeeld een zeemeermin model) is het wel belangrijk dat je het juiste slipje eronder draagt. Dit omdat je het misschien door je jurk heen gaat zien. Ga voor een string of voor invisible slips.
Kousenband (suriname) in het Engels ± long bean, snake bean.
Ook als je de sperziebonen ongekookt in de vriezer legt, blijven de enzymen in de ongekookte groente zitten.” Door die enzymen kan het gebeuren dat de bevroren sperzieboon wat slap wordt als je ze uit de vriezer haalt om te koken, legt ze uit. ,,Daarom kan het verstandig zijn om de sperziebonen te blancheren.
Hoe lang je fruit of groenten moet blancheren, hangt af van het voedsel. Bladgroente zoals spinazie moet slechts enkele seconden in het kokende water, vaste groenten zoals kool hebben al snel enkele minuten nodig. Ga je groenten blancheren, doe dan een snufje zout in het ijswater.
Laat ze heel goed uitlekken en wrijf ze desnoods droog in een keukenhanddoek. De beste manier om boontjes in te vriezen is de boontjes te vacumeren maar u kunt ze natuurlijk ook in een diepvrieszakje doen. Wrijf dan zoveel mogelijk lucht uit de diepvrieszak. Boontjes worden altijd wat slapper na het invriezen.
Kousenband is, net als de sperzieboon, een peulvrucht die tot de groenten wordt gerekend. De peulvrucht lijkt qua vorm veel op de sperzieboon, maar is een stuk langer en iets pittiger en voller van smaak.
Sim ook bekend onder de namen sem beans, flatbeans of green fava beans is een peulvrucht en heeft net als de sperzieboon eetbare peulen en zaden. Maar de smaak van sim is veel intenser dan die van de sperzieboon. Deze groente wordt veelvuldig gebruikt in de Surinaamse Hindoestaanse en de Indiase keuken.