Wat is hypochondrie? Bij hypochondrie bent u steeds bang dat u een erge ziekte heeft. Ook als een arts u goed heeft onderzocht en alles in orde is. Mensen met hypochondrie hebben veel last van deze angst.
Iemand met hypochondrie is bang om een ernstige ziekte te hebben of krijgen. Maar onderzoek door de dokter geeft keer op keer aan, dat dit niet zo is. Hypochondrie is een angststoornis. Iedereen heeft wel eens last van lichamelijke klachten zoals kramp of een vlekje of puistje.
Hypochondrie is een psychische aandoening die ook wel 'ziektevrees' wordt genoemd. Wie lijdt aan hypochondrie heeft een overmatige angst om een ernstige lichamelijke ziekte te hebben, terwijl hiervan uit onderzoek niets blijkt.
Hypochondrie is goed te behandelen. Dat begint al met het begrijpen van de klacht en uitleg te krijgen over wat er aan de hand is. Met een psycholoog kun je tot inzicht komen welke zorgen en gedachten jou precies beangstigen.
een droge mond, misselijkheid, maagklachten, braken of diarree; hoofdpijn, rood worden, flauwvallen. het gevoel niet meer te weten wie of waar je bent. het gevoel dat je de controle over jezelf verliest, gek wordt of doodgaat.
Op de hypochondrische toptien scoren naast stoornissen aan hart, maag en darmen ook neurologische aandoeningen hoog. Volgens Weingarten, zelf hypochonder en lijder aan hepatitis C, zijn tumoren en beroerten het doorzeurende refrein van de hypochonder.
Zoek hulp
Kom je er alleen of met iemand uit je directe omgeving niet uit, zoek dan hulp. Je bent niet de enige. Jouw huisarts kan je mogelijk al de eerste hulp bieden door naar jou te luisteren. Deze huisarts weet mogelijk een goede psycholoog of hulpverlener die al eerder mensen bij deze angst hebben bijgestaan.
Wanneer men een patiënt met een hypochondrie medicamenteus wil behandelen kunnen antidepressiva worden overwogen. Op basis van onderzoek en ervaring bij andere angststoornissen komen SSRI's en de TCA's imipramine en clomipramine in aanmerking in de streefdosering zoals gebruikt bij de paniekstoornis.
Een angst- en piekerstoornis veroorzaakt heftige angsten in het dagelijks leven, zonder dat er echt gevaar is. U maakt zich steeds zorgen over veel dingen. Klachten zijn hartkloppingen, zweten, benauwdheid, misselijkheid of het gevoel te stikken. Wat helpt is elke dag gezond en regelmatig te leven.
De gezondheidstoestand wordt herhaaldelijk gecontroleerd of doktersafspraken en ziekenhuizen worden vermeden. Hypochondrie komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Hypochondrie is officieel geen fobie, angst- of dwangstoornis, maar een aan somatisch-symptoomstoornis verwante stoornis.
Als hypochonder heb je eigenlijk de constante angst dat je ziek bent. Je ziet lichamelijke klachten, zoals steken of buikkrampen, als een bevestiging voor dat je een (ernstige) ziekte hebt. Veel hypochonders bezoeken vaak de huisarts. Ze hebben vaak een groot zelfbewustzijn en veel aandacht voor lichamelijke klachten.
In veel gevallen kun je te maken hebben met lichamelijke klachten, zoals trillen, buikpijn of hoofdpijn. Maar je kunt ook last hebben van piekeren, vervelende gedachten of gedragsmatige veranderingen. Denk hierbij aan verstijven, huilen, angstige situaties vermijden, opstandig worden en vragen naar geruststelling.
Telefonische hulpdienst. Vertel ons gerust hoe je je voelt. Je kunt onze telefonische hulpdienst bellen op werkdagen van 09.00 tot 13.30 uur op telefoonnummer 0343 – 753 009. Voor een goed gesprek, advies, of alleen maar om even van je af te praten.
Gevoel van ziek zijn
Die kun je zien als boodschappers van je immuunsysteem. In je brein zorgen deze cytokines voor een breed scala aan veranderingen in je gevoel en gedrag. Je hebt geen trek in eten, voelt je lusteloos, uitgeput, slaapt meer, bent gevoeliger voor pijn, hebt moeite je te concentreren en zondert je af.
Alles over een antisociale-persoonlijkheidsstoornis. Iemand die een antisociale-persoonlijkheidsstoornis (ASP) heeft, heeft wisselende stemmingen. Het denken, voelen en gedrag zijn niet te voorspellen. Mensen met ASP houden weinig rekening met anderen.
Bepaalde factoren kunnen invloed uitoefenen op hoe u de klachten ervaart, en hoe heftig de klachten zijn. Voorbeelden hiervan zijn: langere tijd stress of conflicten hebben, onregelmatig leven (zoals onregelmatig eten, slapen of bewegen), of hoe u over uw lichaam denkt.
Behalve medicijnen en therapie, helpt het ook om je manier van leven te veranderen. Stress, cafeïne, drugs en alcohol maken je angsten vaak erger.
Wanneer je angst ervaart, volgt een angstreactie. Bepaalde gebieden van je hersenen worden actief en hierdoor ga je bijvoorbeeld zweten en gaat je hartslag omhoog. Of angst ook een directe oorzaak is van verminderd executief functioneren kunnen we nog niet zeggen.
Serotonineheropnameremmers, ook wel SSRI's genoemd, regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties. Hierdoor verminderen de gevoelens van angst. Voorbeelden zijn citalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline.
Ongeveer één uur na inname wordt u rustiger. Dit effect houdt zes tot acht uur aan. Na enkele weken is er kans dat u afhankelijk bent geworden van het medicijn. U merkt dat aan ontwenningsverschijnselen als u niet meer slikt, zoals angst, hoofdpijn, spierpijn, slapeloosheid, rusteloosheid en geïrriteerdheid.
Om structuur te krijgen in hoe je omgaat met de hypochondrie, kan het ook helpen om een dagboek bij te houden. Door regelmatig dingen op te schrijven, reflecteer je op je gevoelens en kun je patronen of gelijkenissen gaan herkennen. Zo lukt het je misschien ook steeds beter ze te voorkomen.
In het psychiatrisch classificatiesysteem DSM-IV viel hypochondrie onder de sectie 'somatoforme stoornissen'. In het huidige classificatiesysteem DSM-5 heet de stoornis ziekte-angststoornis en valt deze aandoening onder de sectie 'somatisch-symptoomstoornis en verwante stoornissen'.
Wat kan je doen om iemand met een angststoornis te helpen? Begrensd luisteren – Neem de tijd om te luisteren, maar ga niet mee in de angst van iemand. Geef na een aantal minuten vriendelijk aan dat je hebt gehoord dat hij/zij angstig is en dat je het nu over een ander onderwerp gaat hebben. Afleiding helpt!