Kan elk fietszadel op elke fiets? Nee, niet elk fietszadel past op elke fiets. Zadels hebben verschillende bevestigingsmechanismen en elk fietsframe heeft een specifieke zadelbevestiging.
Zadelpennen zijn er in verschillende diameters, dit maakt het niet gemakkelijk de juiste zadelpen te kiezen. De juiste maat zadelpen is het belangrijkste ! Meestal staat de maat op de zadelpen op het gedeelte dat in het frame wordt geschoven.
Heb je een recreatieve zithouding (meer rechtop), tel dan 2 cm op bij de gemeten afstand om jouw zadelbreedte te bepalen. Heb je een sportieve zithouding zoals op een racefiets (diepere zit), tel dan 1 cm op bij de gemeten afstand om jouw zadelbreedte te bepalen. Voor een tijdritzadel tel je er 0 cm bij op.
Kies een zadel dat bij jouw lichaam past
Ga erop zitten, en wel zo dat je zitbotjes in het karton drukken. Probeer vast te stellen wat de drukpunten zijn en meet de afstand. Doorgaans ervaren vrouwen vaker zadelpijn door zere zitbotjes. De zitbotjes zitten doorgaans bij vrouwen iets verder uit elkaar dan bij mannen.
De gleuf ontlast het perineum maar ook het stuitje. De vulling is stevig maar blijft tegendruk geven. Je zakt hier niet ver in weg en het stuitje blijft vrij.
Om zadelpijn te voorkomen kun je gebruikmaken van chamois crème. Deze crème zorgt voor minder wrijving tussen de zeem en de billen tijdens het fietsen en gaat irritaties tegen. Verschillende merken verkopen chamois crème, dus het is misschien even uitvinden welke het beste voor jou werkt.
Om te bepalen of je zadel gelijkmatig aanligt op de rug van je paard kun je met je hand tussen de kussens van het zadel en de rug van je paard voelen. De druk moet overal min of meer gelijk zijn. De ruggengraat van je paard moet vrij in het kussenkanaal liggen.
4c) Uiterlijke kenmerken van slecht passende zadels
Te brede kamer/zadelboom = boom drukt op schoft. Te smalle kamer/zadelboom = zadel knelt achter de schouderbladen. Te diepe (gezonken) zit of (te brede) zadelboom tegen rug = ruggengraat wordt beschadigd, vaak ook te weinig gespierde rug.
Uw zadel passen – de inchmaat bij zadels
Een inch is een Engelse maat aanduiding, als bij het zadel 17″ staat dan wil dat dus zeggen dat de zitmaat 17 inch is. Een inch is 2,54 cm en dus is de zitlengte bij dat zadel dan dus 43cm.
Contec Anatomic 2 dames fietszadel: Met de gepatenteerde D2- opbouw voor extra comfort, komt dit zadel als nummer 1 uit de test bij de consumentenbond. Het heeft ook een uitsparing voor een betere drukverdeling, is 100% waterdicht en ergonomisch ontworpen.
Fietszadelspecialist. Om lekker op een zadel te zitten moeten je zitbotjes goed ondersteund worden. Je zitbotjes zijn twee uitstekende botjes die zich onderaan je bekken bevinden. De afstand tussen deze botjes is bij iedereen verschillend, waardoor er allerlei verschillende soorten fietszadels ontwikkeld zijn.
Hoe zadelpen opmeten? Meet de diameter van de zadelpenbuis van uw fiets met behulp van een schuifmaat. Plaats de schuifmaat binnenin de zadelpenbuis en meet de diameter van de buis.
Je zadel staat goed in hoogte afgesteld als je je heupen stabiel kunt houden tijdens het fietsen. Bewegen je heupen teveel, en wiebel je heen en weer op het zadel, dan staat het zadel te hoog of te laag. Om de hoogte van het zadel te bepalen, kan je het beste zelf plaatsnemen op de fiets.
Voor extra comfort kun je een verende zadelpen (laten) monteren. Erg prettig als je vaak over wat minder goed geasfalteerde wegen fietst of over bospaden waar boomwortels voor oneffenheden in de weg zorgen. Met een zadelpen die verende is, zit je stabieler op de fiets en worden schokken beter opgevangen.
Fietszadel vervangen
Bij normaal gebruik en als je 'm goed onderhoudt, gaat je fietszadel drie tot vier jaar mee. Op het moment dat er scheuren en barsten zichtbaar worden, vervang je je zadel. Als je je zadel langer gebruikt, gaat het doorhangen waardoor je op de langere afstanden zadelpijn gaat krijgen.
Zadelpijn is de pijn aan de billen, de heupen en/of het perineum die men bij het fietsen kan ervaren. Deze pijn kan verschillende oorzaken hebben: Ongetraind een relatief lange fietstocht maken. Een zadel dat niet geschikt is voor de anatomie van de gebruiker.
Een hard zadel moet goed passen, omdat het moeilijker is om comfort te vinden. Maar vind je die, dan ben je (zeker voor langere afstanden) meer gebaat bij een harder zadel. Harde zadels zijn minder broeierig en er is dus minder druk op de zachte delen, wat dus ook weer minder zadelpijn tot gevolg heeft.
Een te lage zadelstand heeft tot gevolg dat de benen te veel gebogen zijn, wat kan leiden tot overbelasting van knieschijf en bovenbeen. Wanneer het zadel te ver naar voren staat (steile zitbuishoek), veroorzaakt dit een kleine hoek in het kniegewricht waardoor overbelasting op de loer ligt.
Kijk naar de punt van de knie ten opzichte van de pedaal. Staat je knie verder dan de punt van je schoen, dan staat je zadel te ver naar voren. Staat je knie achter de hiel van je voet, dan staat je zadel te ver naar achteren.
Fietsen is vooral goed voor je dijen - de quadriceps en de hamstrings - maar niet echt voor je bilspieren.
Per kilometer wandelen verbrandt u ongeveer zestig calorieën.Dat is aanzienlijk meer dan met fietsen. Fietsend verbruikt u per kilometer namelijk twintig calorieën. Als u er normaal gesproken vijf minuten over doet om naar de supermarkt te fietsen, kunt u dus aardig wat winst behalen door voortaan te gaan lopen.
Ja, je kan fietsen met een versleten heup. Sterker nog, fietsen met een versleten heup zorgt ervoor dat klachten kunnen verminderen. Daarnaast remt het de progressie van de artrose af. Met fietsen versterk je juist de spieren om je heup heen en blijf je in een goede conditie.