"Die kun je toch niet met schil eten?" Jawel, je kunt verse vijgen met schil en al oppeuzelen.
Zeer verse vijgen kun je mét schil opeten. Als de vijgen iets minder vers zijn, kun je ze beter schillen. Snijd de vruchten dan in de lengte in kwarten. Pel de schil van boven (het dunne gedeelte) naar beneden van de vrucht af.
Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al. Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.
Door ongeveer één handje gedroogde vijgen per dag aan te houden kan je volop profiteren van alle gezonde voedingsstoffen en de lekkere smaak, zonder dat je té veel suiker binnenkrijgt.
Verse en gedroogde vijgen bevatten een presentabele hoeveelheid retinol, biotine en foliumzuur. Vijgen bevatten naast vitamines ook de mineralen magnesium, kalium, ijzer en fosfor. Naast vitamines en mineralen bevatten de vruchten ook vezels en secundaire plantenstoffen.
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Pel de vruchten, trek de schil van boven (het dunne gedeelte) naar beneden van de vrucht af. Het binnenste van de vrucht laat nu los en je hebt mooie partjes vijgenvruchtvlees. Bovenstaand advies geldt overigens alleen voor verse vijgen. Gedroogde vijgen kun je uiteraard meteen eten.
Vijgen zijn rijp wanneer ze zachter aanvoelen en donkerder of net geler worden. De onderkant van de vruchten wordt groter en kan lichtjes barsten. Vijgen bewaren een paar dagen in de koelkast, maar heel eerlijk? Ze zijn natuurlijk het lekkerst als je ze vers eet.
Verse vijgen bewaar je in de koelkast. Eet de vijgen snel op wanneer je ze eenmaal hebt gekocht. Ze blijven maximaal 5 dagen goed in de koelkast. Verse vijgen kun je ook invriezen.
De eerste vijgen kun je plukken rond augustus en september. Vijgen die een beetje open lijken te barsten zijn het meest rijp. Na de winter kun je soms zelfs een tweede oogst verwachten.
Wanneer zijn verse vijgen verkrijgbaar:
Het hoofdseizoen is van augustus t/m oktober. Maar ze zijn bijna een heel jaar leverbaar.
Vijgen smaak
Vijgen zijn zoet en aromatisch. Het is lekker om de zoete vijgen met een tegenhanger te combineren. Bekende voorbeelden zijn (rauwe) ham, maar ook met verse geitenkaas kun je het prima combineren. Vijgen hebben een eigen, delicate smaak.
Over het algemeen kan je van een buiten groeiende vijg best in december, als je de boom snoeit, stekken nemen. Stukken tak van twee jarig hout plant je voor tweederde in de grond. Maar ook in maart kan je stekken. Over het algemeen wordt dit met vijgen die als kuipplanten gedaan.
Vijgenboom stekken & vermeerderen
Vijgenboom stekken kunt u het beste doen als het niet vriest en voordat de vijg uitloopt. Knip wat stekjes af. Verwijder de onderste bladeren, maar zorg dat de knopen blijven zitten. Steek de stekjes in de grond en gebruik desgewenst stekpoeder om het wortelen te bevorderen.
Er zitten 42 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) verse vijgen. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'verse vijgen'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De koelkast is de beste plek om vijgen in te bewaren. Zo blijven ze ongeveer 5 tot 7 dagen goed.
Overigens kun je niet alleen verse vijgen invriezen, maar ook vijgentaart, vijgenpuree of gekonfijte vijgen kun je gerust invriezen. Jam gemaakt van vijgen, maar dat ligt niet aan de vrucht, kun je helaas niet goed invriezen. Althans niet echt lekker als de jam ontdooit wordt.
Reacties. Het hangt ervan af welke soort vijgenboom je hebt staan. Soms dragen vijgenbomen of vijgenstruiken wel vruchten maar rijpen die niet. In ons klimaat zijn het vooral de parthenocarpische (dat betekent: zonder bevruchting) soorten die eetbare vruchten geven.
'Col de Dame Blanche' wordt wel eens beschreven als de best smakende vijg. De vruchten zijn geel tot lichtgroen en klein, maar met dieprood en zoet vruchtvlees. Deze plant mag goed warm staan, dus bijvoorbeeld bij een zuidermuur.
De mooiste vruchten om uit je eigen tuin te oogsten, zijn vijgen. Ze horen, meer nog dan andere vruchten, perfect rijp, vol zoet en zacht geplukt te worden. Omdat ze nauwelijks transport verdragen moeten ze dus meteen gegeten worden. Ideaal dus om zelf te kweken.
Vijgen na Pasen is een Vlaams-nederlands gezegde en betekent in het Nederlands 'mosterd na de maaltijd', dus iets doen wat eigenlijk te laat komt.
Vijgen, de vruchten van de vijgenboom, zien er prachtig uit. Ze kunnen verschillende kleuren hebben. Groen-geel of blauw-paars met lichtroze tot donkerrood vruchtvlees. De vijg is rijp als de schil zacht, rimpelig en donker wordt.
Ik voer gedroogde vijgen als extra aan al mijn vogels. Vooral de vruchtenduiven (die in de natuur voornamelijk van ficus soorten leven) lusten het graag. Voordat ik het geef, laat ik de gedroogde vruchten in water weken zodat die zachter worden en meer volume/textuur krijgen.