Vervluchtigen of sublimatie is de directe
Sublimatie is de directe overgang van een vaste stof naar de gasvormige fase van die stof. Met sublimatiedruk wordt gebruik gemaakt van inkten die bij hitte direct overgaan naar de gasvormige fase en in die vorm een verbinding aangaan met oppervlaktes van polyester of acrylaat.
Sublimeren is van een vaste stof naar een gasvormige stof gaan, zonder eerst vloeibaar te worden (bv. een geurblokje). Desublimeren is het omgekeerde (bv. wit gras in de winter zonder dat het gesneeuwd heeft).
Het sublimatiepunt is de temperatuur waarbij de vaste fase en gasfase van een bepaalde stof naast elkaar bestaan: bij het toevoeren van warmte verdampt de vaste stof (sublimatie), bij het onttrekken van warmte rijpt de damp.
Iemand die veel onverwerkte woede of agressie heeft, kan dit in goede banen leiden door bijvoorbeeld te gaan sporten. Sublimering wordt gezien als een psychologisch afweermechanisme, omdat het zich overgeven aan oerdriften als bedreigend wordt ervaren voor het sociaal functioneren.
Wanneer dit papier met een transferpers op een item wordt gedrukt, zorgt de hitte ervoor dat de sublimatie inkt gasvormig wordt. De inkt laat los van het papier trekt in de coating van het blanco item. Nadat de inkt weer afkoelt neemt deze weer een vaste vorm aan.
Op welke materialen kunt u sublimeren? Aluminium, metaal, keramiek, FRP, textiel en hardboard zijn voorbeelden van materialen die bedrukt kunnen worden door middel van sublimatie. Voorwaarde is dat de oppervlakte van het materiaal voorzien is van een polyester coating.
Sublimeren of vervluchtigen, iets wat vast is wordt gasachtig. Rijpen, verrijpen of depositie, iets wat gasachtig is wordt vast.
Als een gas in een vaste stof verandert, dan noemen we dit rijpen.Als een vaste stof in een gas verandert, dan noemen we dit sublimeren.
`Sublimatie` is de directe overgang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase. Zo kan bijvoorbeeld ijs in strenge winters, bij erg droog weer ( laag dauwpunt) , direct sublimeren naar de gasvormige fase.
Faseovergang waarbij energie van de omgeving wordt opgenomen, zoals smelten, verdampen en sublimeren, zijn endotherm.
Bij de directe overgang van vast naar gas spreekt men van sublimatie, van gas direct naar vaste stof spreekt men van rijpen (zoals rijp na nachtvorst), of van neerslaan (bijvoorbeeld het afzetten van metaal-damp als coatings op lenzen).
Rijpen is de overgang van een stof van gas- naar vaste fase. Andere benamingen zijn neerslaan, verrijpen, desublimeren en vervasten. Normaal gaat de overgang van gas naar vast in twee stappen.
Textielfolie voor op katoen
Zo kunt u bijvoorbeeld katoenen shirts of kleding met een donkere kleur voorzien van een full colour print door gebruik te maken van een special folie: sublimatieflex. U sublimeert dan direct op deze folie waarna deze wordt aangebracht op de katoenen kleding.
Sublimatieprinters kunnen niet wit printen: net als een standaard inkjetprinter kan een sublimatieprinter niet wit printen. Een sublimatieprinter gebruikt geen witte inkt en alle witte gebieden van een ontwerp blijven onbedrukt, dwz geen inkt, alleen papier.
Verdamping is in de natuurkunde de faseovergang van een vloeistof naar een gas. Verdamping kan optreden als de vloeistof kookt nadat het is verhit. Ook als een vloeistof aan een drogere lucht is blootgesteld treedt verdamping op.
Sublimatiedruk is een methode van bedrukken die flink in opkomst is. Sublimatiedruk heeft als grote voordeel dat full-colour logo's enof foto's op producten gedrukt kunnen worden. De inkt worden vanuit vaste toestand overgebracht op het textiel middels verdamping (gas toestand) zonder eerst vloeibaar te worden.
verdampen: van vloeibaar naar gasvormig. condenseren: van gasvormig naar vloeibaar. sublimeren/vervluchtigen: van vast naar gasvormig.
Sublimatie Flex wordt gebruikt voor het maken van gesublimeerde logo's en motieven op sport-, vrijetijd- en werkkleding met een hoge wasbaarheid. Sublimatie flex is geschikt om te worden verwerkt op een Print & Cut snijsysteem na het bedrukken met sublimatie papier.
Natacha legt aan de hand van enkele voorbeelden uit wat de aggregatietoestand van een stof kan zijn: vast, vloeibaar of gasvormig.
Een stof is vast als de temperatuur onder het smeltpunt ligt. Een stof is vloeibaar als de temperatuur tussen het smeltpunt en het kookpunt ligt en een stof is gasvormig als de temperatuur boven het kookpunt ligt (zie de onderstaande afbeelding).