Een van de belangrijkste zorgen bij het laten groeien van klimop tegen de gevel is de mogelijke schade aan het metselwerk. Bij nieuw mestelwerk valt dit over het algemeen mee, maar wanneer het metselwerk ouder is en nog op kalkbasis vormt klimop een risico. De plant kan namelijk kalk onttrekken aan het metselwerk.
Klimop (Hedera helix) is per definitie niet slecht voor het voegwerk of de stenen. Althans bij modern metselwerk. Bij oude zachtere stenen en cement onttrekt de Hedera kalk en kan de muur verzwakt worden. Wel kunnen andere aspecten voor schade aan bouwwerken zorgen.
Klimhortensia of klimop. Bedek saaie muren met klimmers als de klimhortensia (Hydrangea anomala subsp. petiolaris). Een plant die zich makkelijk hecht aan de muur zonder deze te beschadigen en zo zijn weg naar boven baant.
'Hoe zorg je ervoor dat klimop je schutting niet aantast? ' ,,Dat gaat niet. De plant hecht zich nou eenmaal op meerdere materialen, waaronder hout en steen.
Je kan de planten inderdaad aan de stokjes laten en zo tegen de muur planten. Eventueel kan het nodig zijn om een horizontale draad te spannen om de nieuwe scheuten tegen de muur te houden. daarna zullen zichzelf vasthechten aan de muur en zo verder groeien.
Een klimop is een plant die over het algemeen behoorlijk snel groeit. Hoe snel de plant precies groeit, is onder meer afhankelijk van het type klimop dat je hebt staan. Zo groeit een Hedera hibernica tussen de 40 en 60 centimeter per jaar, terwijl de Hedera helix zo'n 25 tot 50 centimeter per jaar groeit.
Klimop tegen de gevel van de woning biedt bovendien nog eens extra isolatie en zorgt dat de muur beter beschermd is tegen vorst en regen. Klimop maakt gebruik van weerhaakjes of hechtworteltjes om langsheen muren te kruipen. In oude muren met meer poreuze voegwerken kan schade ontstaan.
Slechte Bodemgesteldheid: Klimop gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige grond. Als de grond te compact is of niet goed draineert, kan dit de gezondheid van de plant beïnvloeden. Onvoldoende Zonlicht: Hoewel klimop bekend staat om zijn vermogen om te groeien in de schaduw, heeft het nog steeds wat licht nodig.
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Klimop, ook bekend als Hedera, klimt met zijn hechtwortels gemakkelijk tegen muren. Hij kan wel 25-30 meter omhoogklimmen! Deze groenblijver laat zich makkelijk leiden en heeft weinig onderhoud nodig.
Schaduw. In de schaduw is het risico vooral dat de plant te nat komt te staan. Zorg dat je hedera sterk blijft door deze goed te bemesten. Zo blijft de weerstand van de plant hoog en heeft slakkenvraat door slakken minder kans.
Het verschil tussen de klimop en de Hedera
We kunnen hier heel kort zijn, er is namelijk geen verschil tussen de Hedera haag en de klimop haag. Een Hedera is namelijk een klimop. Er zijn allerlei soorten Hedera-klimop soorten, waarvan de Hedera helix woerner en de Hedera hibernica de populairste klimopplanten zijn.
Als u op zoek bent naar klimop planten tegen schutting, dan is de Hedera de perfecte keuze. De Hedera klimop is een populaire plant die prima tegen het Nederlandse klimaat kan. Zoals de naam al zegt klimt de klimop graag tegen constructies aan.
Vogels als rans- en bosuilen, vinken, houtduiven, merels, zanglijsters, roodborsten, gaaien en mezensoorten vinden in klimop in de winter de perfecte plek om te schuilen bij slecht weer en om er veilig te slapen. Stel je maar eens die eindeloze winterse regendagen en nachten voor, of dagen met hagel en ijzel.
Gebruik een harde borstel of een speciale onkruidborstel om de hechtwortels – en de groene waas die ze vaak achterlaten – van de muur of wand te verwijderen. Zijn de hechtwortels te hardnekkig en lukt het je niet om ze met een borstel weg te halen? Dan kan je met een hogedrukreiniger te werk.
Klimop kan snoei erg goed verdragen en zal altijd weer uitlopen. Door regelmatige snoei ontstaat er een dichte 'haag'. Eigenlijk knipt u een klimopwand ook net als een haag. Met een scherpe heggenschaar knipt u de wand op de gewenste breedte.
Klimop is een zinnebeeld voor trouw (het aanhechten) en eeuwig leven (blijft immer groen).
Klimop kan 20 tot 30 meter hoog klimmen en we treffen het ook aan op veel verticale vlakken zoals muren, torens en bomen. Ook gedijt klimop prima op de bodem waar het voor een dichte horizontale begroeiing zorgt en geschikt is als bodembedekker.
De wortels van de klimop zullen na een behandeling met azijn normaal gezien weer uitschieten. Bovendien kan azijn ook overige planten en het bodemleven aantasten, waardoor dit niet aanbevolen is.
Hedera (klimop) zet zich met hechtwortels vast aan de boom. Deze hechtwortels nemen vocht op, maar dit is vocht dat op de schors zit (regenwater, condens). Het is dus niet zo dat de klimop sappen uit de boom haalt. Als de klimop klein is kan deze geen kwaad, de schade begint pas na jaren.
Een schutting, muur, pergola of hek op de erfgrens naast en achter je huis mag maximaal 2 meter hoog zijn zonder omgevingsvergunning. De maximaal toegestane hoogte van een niet-natuurlijke erfscheiding voor het huis is 1 meter.
Vochtig weer is ook goed. Wil je de klimop drastisch terugsnoeien, dan kan dat tot 20 cm boven de grond. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar, zodat de plant de tijd heeft om goed te herstellen.
Hoe zorg je ervoor dat klimop je schutting niet aantast? "Dat gaat niet. De plant hecht zich nou eenmaal op meerdere materialen, waaronder hout en steen. Daarom kan je de plant beter tegen (beton)gaas laten groeien.