Alle soorten uit de plantenfamilie "echte varens" zijn niet giftig voor je huisdieren. Daartoe behoren onder meer het Venushaar (Adiantum), de Krulvaren (Nephrolepis exaltata), de Streepvaren (Asplenium) en de Hertshoornvaren (Platycerium). Varens hebben een lichtrijke standplaats en een hoge luchtvochtigheid nodig.
De adelaarsvaren is de meest voorkomende varen en kan overal groeien. Er moet een grote hoeveelheid van gegeten worden voor het giftig is voor een paard. Toch eten paarden varens wel graag en blijven het ook eten wanneer ze er aan begonnen zijn, wat een risico oplevert.
Eten van varens is niet zonder risico en het gebruik als geneeskrachtige plant evenzo. Varens met sporen aan de onderzijde van de bladeren moeten in elk geval gemeden worden, want deze zijn zeker giftig.
Ook varens zijn gevaarlijk, zowel vers als in hooi. Pas na lange tijd raakt het paard in een slechte conditie. Gelukkig is dit goed te genezen. De dierenarts kan een antistof inspuiten.
Varens zuiveren de lucht en geven je ruimte een goede luchtvochtigheid. Varens heb je in alle soorten en maten, in totaal zijn er maar liefst 40 duizend verschillende soorten. Ook fijn: varens doen het goed binnen én buiten. En waar je ze ook zet, overal zorgen ze meteen voor een stuk groenere aanblik.
Ook de bolletjesvaren is buitengewoon tolerant wat standplaats betreft en groeit zowel in de volle zon in tamelijk droge grond, als in een vijver in dertig centimeter water. Vooral in vochtige grond kan de bolletjesvaren uitgroeien tot een lastig onkruid.
Varens kunnen honderden jaren oud worden.
Beruchte giftige planten zijn jacobskruiskruid, taxus, buxus, hulst, heermoes, adelaarsvaren, waterscheerling en klaver.
Alle soorten uit de plantenfamilie "echte varens" zijn niet giftig voor je huisdieren. Daartoe behoren onder meer het Venushaar (Adiantum), de Krulvaren (Nephrolepis exaltata), de Streepvaren (Asplenium) en de Hertshoornvaren (Platycerium). Varens hebben een lichtrijke standplaats en een hoge luchtvochtigheid nodig.
Een varen is een ideale plant om op te hangen, zo hebben de bladeren alle ruimte. Al sinds de Victoriaanse tijd worden varens gebruikt als kamerplant.
Varens kan je in huis het beste plaatsen op een standplaats in de halfschaduw, zonder direct zonlicht. Bij te veel licht zullen de bladeren geel kleuren. Verder raden we aan de grond lichtvochtig te houden. Bij de juiste verzorging heb je lang plezier van je plant.
Zowel de heermoes (paardenstaart) als de adelaarsvaren bevatten een gifstof die vitamine B1 afbreekt in het lichaam. Een tekort aan vitamine B1 kan neurologische problemen veroorzaken, zoals verlammingsverschijnselen, een wankele gang en spiertrillingen.
Er zijn geen algemene kenmerken die typisch zijn voor giftige planten. Van elke plant moet je dus de naam kennen. Hou daarom de namen van planten in de tuin en binnenshuis goed bij. Met de naam van de plant kan je de giftigheid opvragen bij het Antigifcentrum of opzoeken.
Vooral lelies, aloë vera, dieffenbachia, chrysanten en de sansevieria moet je absoluut vermijden. Zo kan het gif van een lelie namelijk zorgen voor acute nierfalen van je huisgenootje en in dat geval ben je bijna altijd te laat om je kat nog te redden. Andere planten zorgen voor darm- en maagklachten.
Wat moet ik doen wanneer mijn kat een vergiftigde plant heeft gegeten? Wanneer je kat van een giftige plant heeft gegeten, of symptomen vertoont die na het eten van een giftige plant ontstaan, neem dan direct contact op met de dierenarts, ook buiten kantooruren. Je kat kan in levensgevaar verkeren!
Plant bloemen en struiken waar ze van houden
Katten zijn dol op de geur van onder andere kattenkruid, valeriaan, groene munt en graslelie. Ook kattengras vinden ze lekker om aan te knabbelen, want het helpt tegen haarballen én zit boordevol foliumzuur dat katten nodig hebben.
Gevaar in de tuin
Maar buiten gras staan daar ook vaak planten die giftig zijn. Iedereen heeft wel haagbeuk of klimop of buxus of azalea's staan. Buxus is één van de gevaarlijkste planten in de tuin. Na het eten van buxus kan je paard in minder dan vijf minuten hieraan sterven.
Niet giftige planten, bomen en bloemen
Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Plataan, Vlinderstruik, de Paarse dovenetel en Lavendel. Er zijn ook gezonde eetbare planten, bloemen, bomen en kruiden voor paarden.
De perfecte standplaats voor varens. Varens zijn van origine bosplanten en groeien het allerbeste op schaduwrijke plekken, dit kan halfschaduw of echte schaduw beteken. Er zijn opmerkelijk genoeg ook varens die de zon verdragen. Dit is bijvoorbeeld; de Koningsvaren.
De varen is op z'n best als hij in een licht vochtige grond staat, waardoor de plant dus regelmatig water nodig heeft. Om deze grond licht vochtig te houden is het soms nodig om 2 tot 3 keer per week een scheutje water toe te dienen. Let er wel op dat de grond niet te vochtig wordt.
Varen verzorging. Houd de grond van de Varen altijd lichtvochtig en laat deze vooral niet uitdrogen. Teveel water is echter ook slecht voor de plant want dit kan wortelrot veroorzaken. Het is dus raadzaam om de plant regelmatig kleine hoeveelheden water te geven in plaats van een grote slok in één keer.