Er zijn verschillende redenen waarom een Android-telefoon in de loop van de tijd langzamer wordt: Je hebt misschien geen opslagruimte meer. Je versie van Android kan verouderd zijn. Mogelijk zijn er veel apps geïnstalleerd en zuigen die in de achtergrond het geheugen leeg.
Het is niet goed voor telefoons om nooit te worden uitgezet. In de 'uit-stand' worden storingen voorkomen, het geheugen behouden en het leven van de batterij verlengd. Over het algemeen zal je telefoon beter functioneren als je hem af en toe uitzet.
Laad meerdere keren per dag kort op
Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden. Idealiter schommelt het accupercentage continu tussen 20 en 80 procent.
1. Automatische helderheid uitschakelen. De functie waarbij je scherm automatisch de helderheid van je scherm instelt, is een functie die veel batterij kan slurpen. Door het feit dat je telefoon constant gebruikt maakt van de lichtsensoren, verbruikt deze dus ook batterij.
Ongebruikte apps
Je kan in de instellingen bij het onderdeel 'Apps' gaan kijken maar dat is best omslachtig. Files by Google maakt dat proces een stuk makkelijker. Deze app zoekt namelijk ongebruikte en dus overbodige apps op je telefoon op zodat jij kan besluiten welke van deze apps verwijderd kunnen worden.
Opslagruimte smartphone
Smartphones hebben redelijk wat opslagruimte, maar toch kunnen ze vol raken. Apps, foto's, sms'jes, WhatsApp-berichten, muziek, bestanden, tijdelijke internetpagina's en het besturingssysteem moeten allemaal een plek krijgen op het apparaat.
De opslagslurpers staan bovenaan. Apps als Whatsapp, Messenger en Facebook bewaren veel documenten en gegevens, wat men ook wel cache noemt. Door de app te verwijderen en opnieuw te installeren, verwijder je alle cache. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om enkele apps in hun geheel te verwijderen.
Pak je toestel erbij en ga naar de instellingen; Kies 'Opslag' en kies een categorie die veel opslagruimte verbruikt, zoals 'Foto's en video's'; Tik op de app naar keuze (in het voorbeeld 'Foto's') en controleer hoeveel opslagruimte de cache inneemt; Tik op 'Cache wissen' en bevestig je keuze.
Bij erg oude iPhone's speelt vaak de batterij een grote rol op het trager worden van de iPhone. Daarnaast kan bij deze toestellen ook de software (iOS) een grote rol spelen. Apple komt regelmatig met een nieuwe update die ervoor kan zorgen dat jouw iPhone langzamer wordt.
Doe eens zot en koop een nieuw hoesje. Beschik je over een toeklapbaar exemplaar, ga dan eens voor een open model, en omgekeerd. Heb je schrik voor krassen op je scherm, dan kan een schermbeschermer nog soelaas bieden. Een nieuw hoesje houdt je ervaring leuk en is heel wat goedkoper dan een nieuw toestel.
Zware apps, oftewel grote apps zijn ook grote batterij verbruikers. Denk bijvoorbeeld aan de Netflix app, Spotify, Facebook of apps zoals Skype en WhatsApp waarmee je kunt videobellen. Maak je geen gebruik van deze apps dan zal je batterij waarschijnlijk een stuk langer meegaan.
De Android-app meet de download- en uploadsnelheid van de verbinding en laat met grafieken realtime snelheden zien. Vooral fijn aan Speedtest is dat de app lekker snel werkt, overzichtelijk oogt en simpel in elkaar steekt. Na het openen van de app hoef je alleen op `Start test` te tikken om te beginnen.
Uit onze Android cleaner test is gebleken dat de beste cleaner voor android Ccleaner is.
Je account wordt verwijderd, je berichtengeschiedenis gewist, je wordt uit alle WhatsApp-groepen verwijderd en ook de back-up van je gesprekken wordt helemaal gewist. Je kunt dan geen toegang meer krijgen tot je WhatsApp-account, want die bestaat niet meer.
Open WhatsApp en ga naar de chat die het bericht bevat dat je wilt verwijderen. Tik en houd het bericht vast. Of selecteer eventueel meer berichten die je tegelijkertijd wilt verwijderen. Tik op Verwijderen > Verwijderen voor iedereen.
Laad je telefoon nooit 's nachts op
Toen zaten er in telefoons nikkel-cadmiumbatterijen. Deze batterijen werden lui als je ze te lang achter elkaar oplaadde. Dat probleem hebben de moderne lithium-ionbatterijen niet. Toch kun je ook deze batterijen niet eindeloos opladen.
Achterhaal eenvoudig hoeveel energie je apps verbruiken. Tik in de app 'Instellingen' van je Android-smartphone of iPhone op 'Batterij'. Daar zie je welke apps de grootste boosdoeners zijn.