Maiszetmeel (ook wel bekend als maizena) wordt gemaakt van alleen het zetmeel uit de maiskorrel. Maiszetmeel bevat daardoor geen eiwitten(extra informatie) Een eiwit is een voedingsstof, net zoals koolhydraten en vet. Een eiwit levert (energie)calorieën en is opgebouwd uit aminozuren.
Aardappelzetmeel wordt verkregen uit aardappels, terwijl maizena wordt gewonnen uit maïskorrels. Qua bindkracht is aardappelzetmeel sterker dan maizena. Dit betekent dat je over het algemeen minder aardappelzetmeel nodig hebt om hetzelfde bindende effect te bereiken als met maizena.
Maar wat is maizena nu eigenlijk? Maizena, ook wel bekend als maiszetmeel en niet te verwarren met maismeel, is een zetmeel: een complex koolhydraat dat door sommige planten wordt aangemaakt als energievoorraad. Het wordt gemaakt door zowel de oliën als de eiwitten aan de maiskorrel te onttrekken.
Meer wetenswaardigheden over maismeel
Maizena is puur het zetmeel van mais en wordt gebruikt als een bindmiddel. U kunt er dus geen baksels mee bereiden. Maismeel is ook iets anders dan maisbloem. Maisbloem is gezeefd maismeel, en bevat veel minder vezels.
De officiële naam voor maizena is maïszetmeel en komt van – je raadt het al – maïskorrels. Dat maakt dit product dus heel anders dan bloem. In plaats van maizena, kun je ook een allesbinder gebruiken. Deze hoef je vaak niet eerst nog te mengen met water, maar voeg je meteen toe aan je gerecht.
Maizena is een natuurlijk bindmiddel. Wij gebruiken het voor het maken van deodorant. Maizena, maiszetmeel, kun je natuurlijk gebruiken om soepen en sausen mee te binden.
Glutenvrije bindmiddelen zijn: maïzena, aardappelzetmeel, guarpitmeel (E412), tapioca (cassave), sago, kuzu, arrowroot (pijlwortel), agar-agar, johannesbroodpitmeel/carobe (E410), gelatine, pectine, xanthaangom (E415).
Bindmiddel: Maizena fungeert ook als een bindmiddel in recepten. Het kan worden gebruikt om ingrediënten samen te binden en te voorkomen dat ze uit elkaar vallen. Dit is vooral handig bij het maken van gehaktballen, pasteitjes en gebakken goederen.
Maïzena is maiszetmeel dat in de keuken voornamelijk gebruikt wordt als bindmiddel. Het zetmeel zet in combinatie met water uit en bindt als het wordt verwarmd. Het maakt eenvoudig van een dunne saus een dikkere, gebonden saus.
Handig om te weten. Soepen en sauzen kunnen overigens met bijna elke soort bloem gebonden worden, dus niet alleen met tarwebloem. Heb je helemaal niks in huis? Geen paniek: maïzena of aardappelzetmeel doen the job even goed!
Wat is het verschil tussen maismeel en maiszetmeel? Maismeel wordt gemaakt door de hele maiskorrel te vermalen. Maiszetmeel (ook wel bekend als maizena) wordt gemaakt van alleen het zetmeel uit de maiskorrel.
Meng de Maizena met 2 el koud water en roer het geheel met een vork of garde tot een glad papje. Voeg dit maizenamengsel al roerend toe aan de hete soep of jus. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat het nog ca. 1 minuut zachtjes doorkoken.
Antwoord: Maïsmeel wordt gemaakt van de hele vermalen maïskorrel, maïszetmeel(=Maizena) wordt alleen gemaakt van het zetmeel uit de korrel. Het bevat geen eiwitten en vetten.
Ieder bindmiddel heeft z'n voor- en nadelen. Over het algemeen bindt zetmeel uit worteldelen (aardappel, tapioca, arrowroot) op een lagere temperatuur dan tarwebloem of maïszetmeel. Laatstgenoemde geven ook een melkachtige, blinde binding terwijl arrowroot, aardappelzetmeel en tapioca een heldere binding geven.
Bakpoeder is een mengsel van natriumbicarbonaat (baking soda), een zuur (wijnsteenzuur/citroenzuur) en een stabilisator (zetmeel zoals maizena) en heeft om die reden een minder sterke werking dan baking soda.
Ingrediënten: Maltodextrine, gemodificeerd zetmeel, kokosolie, glucosestroop, melkeiwit, antioxidant (E451) en voedingszuur (citroenzuur).
Om een soep of saus te binden kun je boter gebruiken, maar ook een schep Maizena (merknaam voor maiszetmeel) doet de truc. Je kunt maiszetmeel gebruiken voor het opstijven van slagroom, het krokant bakken van ingrediënten of het verdikken van soepen.
Binden met maïzena
Gebruik gelijke delen maïzena of aardappelzetmeel met melk of koud water. Meng het mengsel tot een papje. Voeg het papje al roerend door een warme saus of soep. Blijf roeren totdat het gerecht gebonden is.
Je kunt op dezelfde manier een saus of soep dikker maken met een papje van water en bloem. Klop hiervoor de bloem door wat koud water tot je geen klontjes meer ziet. Zie je toch klontjes zitten, hoe hard je ook klopt? Giet het papje dan door een fijne zeef voor je het aan de saus toevoegt.
Dikker maken
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Bindmiddelen die bij een lage temperatuur binden, noemen we koude bindmiddelen. Een voorbeelden hiervan is xanthaangom. Aardappel- of maïszetmeel daarentegen vereist een temperatuurverhoging vooraleer er een binding of dikking tot stand kan komen. Sommige bindmiddelen kunnen zowel koud als warm gebruikt worden.
Kuzu is het meest geschikt als natuurlijke en glutenvrije vervanger voor maïzena. Het bindt soepen en sauzen zonder de smaak aan te tasten. Een groot voordeel boven de niet-natuurlijke bindmiddelen! In Japan zien ze kuzu als medicinaal ingrediënt.
Antwoord: Koopmans Maizena is gemaakt van maïszetmeel. Dit product is van nature dan ook glutenvrij.
Havermout komt van haver, een graan dat van nature glutenvrij is. Dat maakt havermout ideaal voor mensen die gluten vermijden of er gevoelig aan zijn. Bij aangetoonde coeliakie check je het best de verpakking van havermout voor je ervan eet.
Die granen moet je dus niet eten als je een glutenallergie hebt. In rijst zit géén gluten. Alle soorten rijst, en ook veel andere producten van Lassie, zoals quinoa en peulvruchten, geven dus geen problemen als je niet tegen gluten kan.