- Per 20 cm tak of twijg mogen er ongeveer 2 vruchten blijven staan. - Rekening houden met de stevigheid van de tak/ twijg. Aan een stevige tak mogen er iets meer vruchten blijven dan aan een dunne twijg, welke gemakkelijk zou doorbreken. - Vruchten welke onder de takken hangen zoveel mogelijk verwijderen.
Bij appels en peren laat je één á twee vruchten per tros zitten. Een volwassen appelboom draagt na uitdunnen circa 130 vruchten.
De oplossing hiervoor is het “dunnen” van de fruitbomen: het weghalen van een aantal vruchten. Als u uitdunt worden de vruchten groter en smaakvoller en zal de boom ook elk jaar vruchten geven. Bij nog jonge bomen is het aan te raden om maar per handbreedte 1 appel te laten zitten.
Snoeien gebeurt tussen begin december en eind februari, wanneer de groei stil staat, en wanneer het niet harder vriest dan -5 graden Celsius. Het eerste jaar worden de gesteltakken gevormd, in totaal circa 5 stuks.
Een boom kan 0 tot meer dan 800 appels produceren.
Appelbomen groeien opwaarts. Het zal 2 tot 5 jaar duren voor de eerste appels zullen komen, hoe groot je boom dan precies is hangt van de (wel of niet gunstige) omstandigheden van de boom. Je hebt bij een appel wel invloed op hoe groot de boom wordt door te snoeien.
Als regel hou je voor een open kroon 3 tot 5 gesteltakken aan, en is het de kunst om deze takken een evenredige cirkel te laten vormen. Ideaal is wanneer de gesteltakken dezelfde schuintegraad hebben, dan is ook de groeikracht hetzelfde.
Het juiste moment
Fruitbomen kun je planten van november tot eind maart, wanneer ze in rust zijn. De beste periode is november, na het vallen van het blad.
Najaar. De herfst is oogsttijd. Vanaf begin september (en soms al eind augustus) is het een drukte van belang in de boomgaard. De eerste appels en peren kunnen worden geplukt.
Een appelboom snoeien doe je best in de winter, zoals de meeste fruitbomen. De snoeiperiode voor deze boomsoort loopt van november tot en met maart. In de periode van juni tot eind oktober kan je ook een lichte onderhoudssnoei doen.
Om goede vruchten te krijgen is er zoveel mogelijk licht nodig in de kroon van de appelboom. Deze moeten open van structuur zijn, zodat de zon er goed bij kan en de appels kunnen rijpen. Ook is het van belang dat de twijgen, de dunnere zijtakken, in een hoek van 45 tot 90 graden van de stam afstaan.
Onder de appelboom
Goudsbloemen en Afrikaantjes hebben een gunstige invloed op het bodemleven. Je kunt ook in het najaar narcissenbollen in de grond stoppen. De bollen weren woelratten en geven in het voorjaar veel kleur, als de boom verder nog kaal is.
Een appelboom heeft in de regel geen kunstmest nodig en kan goed uit de voeten met gedroogde koemest. Zoals bij andere fruitbomen bemesten kun je de grond in februari verrijken met kalkkorrels. Hierdoor wordt de mest beter opgenomen.
De beste plaats voor een appelboom is een zonnige plaats. Appelbomen verdragen ook een plaats die half in de schaduw ligt. U kunt de boom het beste tussen november en maart planten, waarbij de plantafstand afhankelijk is van de maat die u koopt. Een laagstam heeft minder ruimte nodig dan een halfstam.
Het is belangrijk om de appelboom voldoende water te geven, zowel tijdens het planten als tijdens de eerste periode. De boom moet 'aanslaan' en heeft ongeveer dertig tot veertig liter water per week nodig.
Als je je fruitboom twee keer per week water geeft, zal hij heel blij zijn. Als de droogte aanhoudt, kunt u uw fruitboom ongeveer 2 keer per week water geven. Zelfs in de vroege groeifase na de winter kunt u de scheuten en bloemen 3 keer per week ondersteunen met water.
Nog kleiner dan een laagstam, zijn de zogenaamde mini fruitbomen, dwerg fruitbomen, of zuilfruit boompjes. Niet alleen vertakken ze al vanaf heel laag, maar ze blijven ook erg smal. Ideaal voor als je echt weinig ruimte hebt, of voor in een pot of bak. Zuilvormige fruitbomen worden ook wel Ballerina fruitbomen genoemd.
Appelboom snoeien is erg belangrijk voor de groei van een appelboom. Het is zelfs zo dat wanneer je een appelboom niet snoeit hij blijft groeien, wat resulteert in geen appels. Om meer appels aan je boom te krijgen is het belangrijk dat de appelboom veel bloesemhout aanmaakt.
Wil je het allemaal leuk en handelbaar houden, dan zal je de appelboom moeten snoeien. De appelboom snoeien is namelijk de enige manier om de boom in toom te houden. De appelboom snoeien heeft als bijkomend voordeel dat je de boom in een mooie vorm houdt. Bovendien komt het ook de groei van de appels ten goede.
Als een fruitboom geen vrucht geeft kan dat verschillende oorzaken hebben. De plant zit in de groeifase en stopt alle energie in nieuwe groeischeuten, oplossing: de plant snoeien zodat de groei wordt afgeremd. plant afdekken met vorstvlies of tijdens de vorstperiode besproeien.
We moeten eerst 5-10 rijpe appels verzamelen, bij voorkeur van 2-3 verschillende variëteiten. We snijden de appels doormidden en verzamelen de zaden. We hebben minimaal 3 dozijn appelzaden nodig, omdat gemiddeld slechts 1 op de 4 zaden zal ontkiemen en zich uiteindelijk tot een jonge boom zal ontwikkelen.
Houd bij het planten van meerdere laagstam fruitbomen een afstand van 2,50 tot 4 meter aan. Laagstam fruitbomen kunnen 30 tot 40 jaar oud worden.