Wat is stainless steel? Stainless Steel is de Engelse benaming voor RVS of roestvrij staal en wordt in de volksmond ook vaak inox genoemd.
Wat is stainless steel? Stainless steel ken je misschien ook wel onder de naam roestvrij staal of rvs. Stainless steel is een mengsel (legering) van verschillende metalen die versmolten zijn. Stainless steel is een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof.
Stainless steel sieraden zijn gemaakt van een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof en komt ook voor onder de naam roestvast staal (RVS) of inox.
RVS is roest en kalk bestendig en milieuvriendelijker dan gewoon staal. Bij staal stopt corrosie niet, dus zal het materiaal uiteindelijk helemaal aangetast worden. Om roestvorming bij staal te voorkomen moet het materiaal voorzien worden van een beschermlaag.
Stainless steel kan namelijk niet tegen chloor, en dat is nu juist wat in zwembadwater zit. Chloor kan je stainless steel sieraden beschadigen. Wellicht zit er ook chloor in het douchewater en kraanwater bij het zwembad. Zeker in het buitenland moet je hiermee oppassen.
Welke zijn de voordelen van stainless steel? Roestvrij stalen sieraden zijn sterk, roestbestendig en blijven langer mooi onder allerlei omstandigheden. Ze hebben een zilveren glans maar in tegenstelling tot zilver, zijn ze niet gevoelig voor corrosie, krassen of deuken.
Het voordeel van Stainless steel ten opzichte van zilver is dat deze van een sterker metaal gemaakt is en dus minder snel krast, het glimt meer dan zilver en is nog gladder ook. Ten eerste raden wij het af om met je Stainless steel sieraad te gaan zwemmen.
Kan rvs gaan roesten? Jazeker, ook roestvast staal moet onderhouden worden om roestvorming te voorkomen. Zure regen, zeelucht, metaaldeeltjes en andere factoren van buitenaf tasten het oppervlak van RVS aan. Het kan leiden tot corrosie en maakt het oppervlak dof en vuil.
Verschil tussen roestvrij staal en staal
Staal is een materiaal dat onder andere ijzer en koolstof bevat. Roestvrij staal wordt gemaakt met minimaal 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof waardoor het staal roestvrij wordt. RVS koppelingen, ook wel roestvaste koppelingen genoemd, zijn corrosiebestendiger dan staal.
Roestvaststaal of roestvrijstaal – ook wel RVS of inox genoemd – is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. De benaming 'roestvrij' is intussen algemeen ingeburgerd. Maar omdat 'gewoon' staal niet per definitie roest, gebruiken kenners liever het woord 'roestvast' staal.
Stainless steel verkleurt niet. Je stainless steel sieraad laat dus geen zwarte, bruine of groene vlekken achter, ook niet na het douchen of zwemmen of zweten.
Vermijd water
Stainless steel sieraden worden immers gezien als waterproof. Maar het chrome laagje op stainless steel sieraden kan wel beschadigen door zeep, zout of bijvoorbeeld chloor uit een een zwembad. Als dat gebeurt worden je sieraden dof en lelijk en zijn ze eigenlijk niet meer te redden.
Je stainless steel sieraad kun je reinigen met een zacht sopje (let op dat hier geen chloor in zit, hiervan kan RVS gaan roesten) en wat lauw water daarna goed droog deppen met een zacht keukendoekje. Om vuil te verwijderen uit hoekjes en gaatjes raden wij aan om een schone zachte tandenborstel te gebruiken.
Wil je graag dat je sieraden lang mee gaan en mooi blijven? Kies dan voor kwaliteit. Voor zilver is dat 925 sterling zilver of argentium 935 of 960. Voor goud kun je het beste voor echt goud kiezen (vanaf 14 karaats goud).
Doe je sieraden pas om als je je parfum, make-up en andere verzorgingsproducten al op hebt gedaan. Doe je sieraden als je gaat slapen af, zo komt het sieraad niet onnodig in contact met de zuurgraad van je huid. Douche of zwem niet met je sieraden om.
RVS bestek
Bestek wordt meestal gemaakt van roestvrij staal (RVS), een mengsel van hoofdzakelijk ijzer, chroom en nikkel. Andere namen voor RVS zijn edelstaal, Rostfrei, Stainless of Inox.
Roestvrij staal (RVS) is niet magnetisch.
RVS heeft als nadeel dat de kostprijs veel hoger ligt. RVS kan relatief veel nikkel bevatten. In het veel gebruikte RVS304 zit bijvoorbeeld 8 - 10,5 % nikkel. Nikkel is vele malen duurder dan staal en de prijs van RVS wordt dus grotendeels bepaald door de nikkelprijzen.
Aluminium en RVS (roestvast staal) lijken op elkaar en zijn door de regel genomen, allebei niet magnetisch. Hier werkt een magneet als hulpmiddel dus niet. Waar u het onderscheid tussen aluminium en RVS wel aan kunt zien? RVS is zwaarder en vaak donkerder van kleur dan aluminium.
Hardnekkig is het gerucht dat roestvrij staal niet magnetisch is. Dit is niet altijd het geval. Er bestaan ook magnetische roestvaste staalsoorten. Of staal roestvast is of niet is afhankelijk van het chroomgehalte en dit beïnvloedt de magnetische eigenschappen van het materiaal op geen enkele wijze.
De meest voorkomende RVS typen zijn: RVS-304 (74% ijzer, 18% chroom en 8% nikkel) en RVS-316 (71% ijzer, 18% chroom en 8% nikkel en 3% molybdeen). Beide typen zijn van de austenitische soort.
Het roesten is sterker als er zuren en zouten bij komen; in slappe zuren meer dan in geconcentreerde zuren. Gesmeed ijzer roest minder dan gewalst ijzer, koolstofrijk ijzer (gegoten ijzer) minder dan koolstofarm ijzer, gehard staal minder dan ongehard staal, etc. Het is algemeen bekend dat roestend ijzer uitzet.
Rvs is watervast
Eén van de grootste voordelen van rvs is het feit dat roestvast staal watervast is. Dat wil zeggen dat rvs zeer bestand is tegen de invloeden van water. De stevigheid en beschermende eigenschappen van rvs worden niet snel aangetast door water en corrosie zien we dan ook niet snel.
Staal verkleurt niet en blijft daardoor lang mooi. Stalen sieraden hebben een verschillende uitstraling. Zo heb je stoere, grove schakelarmbanden en robuuste ringen. Maar ga je voor sierlijk en stijlvol dan zijn er ook fijne kettinkjes en ringen.
Goedkope sieraden worden vaak van goedkope, overdreven glimmende metalen gemaakt, soms zelfs van plastic, waarna er een laagje overheen wordt geverfd die het 'metaalachtig' moet laten lijken. Echt goud, zilver en brons glimmen ook, maar nooit zo erg als nepwaar dat doet.