De meeste zelfdodingen vinden thuis plaats. De helft van de mannen die suïcide pleegt, doet dat door ophanging.
Dan beginnen vaak de suïcidale gedachten volgens onderzoekers van onder meer Harvard en de Universiteit van Amsterdam. Zij kwamen erachter dat zelfmoordgedachten het meest voorkomen tussen vier en zes uur in de ochtend en dan vooral in december, een aantal maanden vóór de daadwerkelijke zelfmoordpiek.
Onder jongvolwassenen komt zelfdoding aanzienlijk vaker voor. In 2022 ging het om 241 20- tot 29-jarigen die een einde aan hun leven maakten. In 2021 hebben 237 jongvolwassenen een einde gemaakt aan hun leven. Per honderdduizend 20- tot 29-jarigen ging het in beide jaren om 10,5 zelfdodingen.
In verhouding met andere beroepen plegen (vrouwelijke) artsen maar liefst 250 tot 400% vaker zelfmoord.
Vanmorgen deelde het Centraal Bureau voor de Statistiek de cijfers rondom zelfdoding van het afgelopen jaar. In 2022 maakten 1916 mensen een einde aan hun leven, 54 meer dan in 2021. Dat zijn gemiddeld ruim vijf zelfdodingen per dag.
Relatieve aantal zelfdodingen per provincie in 2022
Dit plaatje toont het aantal zelfdodingen per 100.000 inwoners. Rekening houdend met het aantal mensen dat er in de provincies woont, kwam zelfdoding in 2022 het minst voor in Utrecht en het meest in Friesland.
In meer dan 90% van de gevallen heeft de persoon een voorgeschiedenis van psychische problemen, meestal stemmingsstoornissen of middelenmisbruik (alcohol, drugs, geneesmiddelen). Het gaat zelden om een plotse bevlieging.
Zelfdoding is niet strafbaar maar de hulp bij zelfdoding is dat wel. Dit volgt uit artikel 294 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht. Daar staat dat degene die een ander behulpzaam is bij zelfdoding of hem daartoe de middelen verstrekt, een misdrijf pleegt als de dood ook daadwerkelijk intreedt.
Terwijl meer vrouwen een zelfmoordpoging ondernamen, lopen mannen meer risico om te overlijden door zelfmoord: zo werden er in 2020 1.260 zelfmoorden geregistreerd bij mannen ten opzichte van 475 bij vrouwen. Er is geen toename van het aantal zelfmoorden in 2020.
In Portugal worden de minste zelfmoorden gepleegd. Opvallend is dat ook in andere Zuid-Europese landen het zelfmoordcijfer onder jongeren relatief laag ligt. Bekijk de cijfers per land in de grafiek hieronder.
Veel van hen ervaren psychische problemen, hebben geldzorgen en/of identificeren zich met de lhbti-gemeenschap. Andere factoren waar jongvolwassenen met suïcidale gedachten mee kampen zijn prestatiedruk, relatieproblemen en eenzaamheid.
"Zelfmoord is erfelijk"
Aangeleerd gedrag is echter niet hetzelfde als erfelijk bepaald gedrag. Er bestaat geen specifiek zelfmoord-gen. Het is wel zo dat enkele belangrijke risicofactoren (bv.: biologische risicofactoren, depressie, alcoholmisbruik) voor een stuk erfelijk bepaald kunnen zijn.
Ieder jaar doen ongeveer 100 000 volwassenen in Nederland een zelfmoordpoging. Daarvan 'slaagt' ruim 1,5 procent. Zo'n 9 200 Nederlanders komen na een mislukte poging in het ziekenhuis terecht.
gingen 4,5 keer vaker
voor. 21% van de transgen- der personen deed wel eens een zelfmoord- poging.
2,8 miljoen euro. Zoveel kost het de maatschappij als één persoon in ons land zelfmoord pleegt. Zelfmoordpreventielijn 113 liet dat uitrekenen. De organisatie wil structureel meer aandacht voor preventie.
Van onze correspondent BRUSSEL - Zelfmoord komt bij Finse vrouwen tweemaal zo veel voor als bij Griekse mannen. Wat opmerkelijk mag heten, daar wereldwijd vooral mannen zich van het leven beroven.
Zelfmoord blijft strafbaar
In Nederland werd zelfmoord al in de 17e eeuw niet meer bestraft. Alleen misdadigers die in afwachting van hun straf de hand aan zichzelf sloegen, werden nog wel opgehangen aan de galg.
Bij zelfdoding of dood door geweld is sprake van een niet-natuurlijke doodsoorzaak en wordt de politie ingeschakeld. Na een eerste bezoek door dienstdoende agenten stelt de recherche een onderzoek in. Als u niet zelf het slachtoffer hebt gevonden, zal de politie u inlichten.
Zelfmoord of zelfdoding.
Er is geen recht op zelfmoord. Zelfmoord of zelfdoding is jezelf van het leven beroven. Het plegen van zelfmoord wordt gezien als een ongeoorloofde daad: een zelfbeschikkingsrecht over het lichaam in zijn totaliteit wordt niet erkend.
Men kan grofweg vier fasen onderscheiden : denken aan zelfdoding, het plannen van zelfdoding, het voorbereiden van zelfdoding en het uitvoeren ervan. Motieven voor suïcidaal gedrag kunnen sterk uiteenlopen.
Suïcide. Vlaanderen hoort bij de Europese lidstaten die kampen met hoge suïcidecijfers: het Vlaams/Belgisch suïcidecijfer ligt 1,5 keer hoger dan het gemiddelde binnen de Europese Unie. Voor vrouwen bevindt België zich helemaal bovenaan, gevolgd door Litouwen en Vlaanderen.
In België sterven er jaarlijks 1800 mensen als gevolg van zelfdoding. Dit komt neer op 5 mensen per dag. Zonder het meetellen van de verdoken zelfdodingen. Een verontrustend aantal, zeker als we weten dat dit ongeveer 1,5 hoger ligt dan het Europese gemiddelde.
Zelfmoord, zelfdoding of suïcide, het zijn allemaal synoniemen die mensen gebruiken voor een verschrikkelijk naar einde aan iemands leven.
Ga samen met de persoon na wat signalen zijn waaruit zou kunnen blijken dat hij weer suïcidaal wordt. Wees alert op signalen dat er mogelijk iets niet goed gaat. Vraag of iemand wil praten of liever iets anders wil doen. Bijvoorbeeld samen een wandeling maken, muziek luisteren of juist stil zijn en niets hoeven.