Beide vormen zijn mogelijk. Als het om een specifieke vrouw gaat, verdient het aanbeveling om de vorm te gebruiken waarmee ze zichzelf aanduidt, als dat achterhaald kan worden. Als dat niet mogelijk is, kan zowel directrice als directeur gebruikt worden. Op dit gebied gelden geen vaste voorschriften.
Directeur = Directeur of directrice is de algemene benaming voor iemand die de leiding heeft over een organisatie, bedrijf, dienst of afdeling.
De Woordenlijst noemt ze over het algemeen keurig netjes allebei, de advocaat en de advocate, de bibliothecaris en de bibliothecaresse, de directeur en de directrice.
Als je geen voorkeur kunt achterhalen of als het gaat om 'vrouwen in het algemeen met deze functie', zijn er enkele punten waarop je kunt letten. Als je weet of kunt terugvinden dat iemand zichzelf coördinatrice, coördinator of nog iets anders (coördinerend manager, coördinerend begeleider) noemt, gebruik dan die vorm.
Je kunt vrouwelijke vormen gebruiken of sekseneutrale. Maar Verbiest zelf kiest voor de derde mogelijkheid: namelijk voor de 'statusrijkste', dus mannelijke vorm. Bij haar wordt het dus niet: pilote of chirurge, maar blijft het gewoon: piloot en chirurg, ook als vrouwen die beroepen uitoefenen.
Een timmerman of timmervrouw is een vakman of -vrouw die zich meestal beroepsmatig met houtbewerking bezighoudt.
chauffeuse - ANW (Algemeen Nederlands Woordenboek)
Een directrice is een vrouwelijke directeur. Een directeur is iemand die een organisatie bestuurt of leidt.
slagerin of slageres, slagerij is vrouwlijk volgens woordenboek maar dat is alles omvattend.
Gangbaarheid. Het woord bakkerin staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Het woord dokteres staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
de jurist|e
naamw. Verbuigingen: juristen, juristes (meerv.) Een jurist(e) of rechtsgeleerde is iemand die het recht bestudeert.
Een vennootschap heeft ook een (statutair) bestuur. Soms wordt dit bestuur de directie genoemd en de bestuursvoorzitter de directeur. Een andere benaming is CEO. Hoewel de termen door elkaar worden gebruikt, kan er een verschil zijn tussen de directeur en een formele bestuurder van een vennootschap.
Het woord burgemeesteres staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Vrouwelijke journalist.
Voorbeeld: `Een journalist of journaliste is een beroepsbeoefenaar die nieuwsfeiten verzamelt over recente gebeurtenissen van algemeen belang, die deze feiten onderzoekt of analyseert en daarover publiceert in een ac...
Een secretaresse (ook vaak: officemanager) is iemand die op de administratie van een bedrijf of organisatie werkt. Een secretaris is onder meer iemand die als lid van een bestuur onder meer verantwoordelijk is voor de correspondentie en de notulen.
Een vrouwelijke directeur kunt u zowel met de mannelijke vorm directeur als met de vrouwelijke vorm directrice aanschrijven. U kunt het best de vorm gebruiken waarmee de persoon naar zichzelf verwijst, als u die vorm kent. Directrice wordt vooral gebruikt in de context van scholen en verzorgingsinstellingen.
Androgynie kan men op drie verschillende manieren omschrijven: Zich androgyn voelen. Een persoon die zich niet mannelijk en niet vrouwelijk voelt, zich juist mannelijk én vrouwelijk voelt of iemand die gevoelsmatig tussen beide seksen staat. Androgyn zijn uit vrije wil.
Voor een vrouw die een bepaalde functie uitoefent, is in het Nederlands vaak zowel een grammaticaal vrouwelijke benaming (bijvoorbeeld directrice, neurologe, journaliste, lerares, verpleegster) als een grammaticaal mannelijke benaming (bijvoorbeeld directeur, neuroloog, journalist) als een genderoverkoepelende benaming ...
Is het 'de penningmeesteres' of 'het penningmeesteres'?
Het is 'de penningmeesteres', want penningmeesteres is vrouwelijk. Als je het aanwijst is het 'die penningmeesteres'.
Reacties. Ook een vrouwelijke kapitein wordt kapitein genoemd. Net zoals dat is bij bijvoorbeeld penningmeester, arts, dokter, dominee. Er is geen vrouwelijk equivalent voor.